İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Doğu Türkistan'daki katliamlara tepki
Çin'in Doğu Türkistan'da bir süredir devam eden saldırıları İstanbul ve Ankara'da protesto edildi.
DoğuTürkistan, Türkiye 04.08.2014

Çin'in Doğu Türkistan'da bir süredir devam eden saldırıları İstanbul ve Ankara'da protesto edildi.

Doğu Türkistan Platformu öncülüğünde bir araya gelen İHH’nın aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve üyeleri, Sarıyer'deki Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı.

Kadınların ve çocukların da katıldığı etkinlikte, Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları taşındı, Çin aleyhinde slogan atıldı.



Çin, Rusya, İsrail ve ABD bayraklarının da yakıldığı eylemde, "İşgalci kızıl Çin, Türkistan'dan defol", "Türkistan, bizimdir, bizim kalacak", "Doğu Türkistan halkı adalet, özgürlük ve bağımsızlık istiyor", "Türkiye, uyuma kardeşine sahip çık" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Sağanak altında yapılan eylemde, Çin zulmü altındaki Müslümanların özgürlüklerine kavuşmaları için dua edildi.

“UZAKDOĞU'NUN İSRAİL'İ DE ÇİN'DİR"

Doğu Türkistan Maarif Derneği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan, buradaki konuşmasında, Çin'in 28 Temmuz'dan beri Doğu Türkistan'da katliam yaptığını ifade etti.

Oğuzhan, "Ortadoğu'da bir İsrail varsa, Uzakdoğu'da da bir İsrail var, onun adı da Çin'dir. Ortadoğu'da bir Filistin var, Müslümanlar kan ağlıyor, Uzakdoğu'da da Doğu Türkistan var, Müslümanlar kan ağlıyor" diye konuştu.

Çin'in hava saldırılarında Kaşgar'ın Yeken ilçesine bağlı 3 köyün yerle bir edildiğini belirten Oğuzhan, çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı en az 3 bin kişinin hayatını kaybettiği bilgisini aldıklarını söyledi.



Oğuzhan, "dünyanın süper gücü iddiasındaki vahşi Çin'in, Doğu Türkistan'da hiçbir savunma gücü olmayan halka karşı katliam yaptığını" savundu.

Doğu Türkistan'ın felaket, savaş bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Oğuzhan, İslam alemi ve Türk dünyası başta olmak üzere tüm dünyanın Çin zulmüne karşı harekete geçmesini beklediklerini kaydetti.

Türkiye'nin acilen Çin'e nota vermesini ve Doğu Türkistan'a bir heyet gönderilmesini isteyen Oğuzhan, sivil toplum kuruluşlarını da Pekin yönetimine karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırdı.

Oğuzhan, mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, "İnşallah Doğu Türkistan'dan Çin işgalcileri kovacağız" ifadesini kullandı.

"BAĞIMSIZ GÖZLEMCİ GÖNDERİLSİN"

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk de Çin yönetiminin, Doğu Türkistan'daki Müslümanların ibadetlerini yapmalarını bile yasakladığını, ramazan bayramını halka zehir ettiğini anlattı.

Çin saldırısında camilerin de hedef alındığını, yerleşim birimlerinin bombalandığını belirten Tümtürk, "BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tarafsız gözlemci göndererek. Doğu Türkistan'daki katliamı incelemesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Saldırıların sürdüğü Kaşgar bölgesinde sıkıyönetim ilan edildiğini ve burayla iletişimin kesildiğini anlatan Tümtürk, "İnsanlık onuru, Çin'in bu zulmüne karşı mutlaka 'dur' demeli" ifadesini kullandı.

Doğu Türkistan'da katliamların devam ettiğini belirten Tümtürk, İslam alemi ve Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan bu bölgeye karşı vicdani sorumlulukların yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

Tümtürk, hükümetin Doğu Türkistan'daki Müslümanlar için de harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

ANKARA’DA DA PROTESTO

Ankara’da da İHH öncülüğünde bir araya gelen bir grup, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı şiddeti protesto etti.

Ellerinde Türk, Doğu Türkistan ve Filistin bayrakları bulunan Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu üyeleri, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı şiddeti protesto için bu ülkenin Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı.

İlgili haberler
Tümünü gör
Muş’ta yetim 4 genç kıza çeyiz desteği
Muş’ta yetim 4 genç kıza çeyiz desteği
İHH İnsani Yardım Vakfı, her yıl düzenlediği Yetim Dayanışma Günleri (YDG) etkinlikleri kapsamında yurt içinde ve yurt dışında yetimlere ve ailelerine yönelik çeşitli programlar, gelir desteği amaçlayan projeler ve yardım faaliyetleri düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda son olarak, Muş İHH tarafından ekonomik imkânları kısıtlı yetim 4 genç kıza çeyiz desteği sağlandı.
12.05.2023
Deprem bölgesinde milyonlarca kişiye destek
Deprem bölgesinde milyonlarca kişiye destek
İHH İnsani Yardım Vakfı, deprem bölgelerinde yardım çalışmalarına devam ediyor. İHH, bugüne kadar 7 bin 341 arama kurtarma ve acil yardım görevlisi ile çalışmalarda bulundu ve depremden etkilenen milyonlarca kişiye destek oldu.
03.05.2023
İHH Somalili 38 bin 601 aileye un dağıttı
İHH Somalili 38 bin 601 aileye un dağıttı
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2020 yılından bu yana kuraklığın yoğun bir şekilde devam ettiği Somali’de yardım çalışmalarına devam ediyor. İHH, çalışmaları kapsamında son olarak, ülkenin 10 şehrinde 38 bin 601 aileye 75’er kilo un dağıtımında bulundu. Dağıtımlardan yaklaşık 232 bin kişi faydalandı.
26.04.2023