İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dr. Ferruh Bican
Projeden ilk haberdar olduğumda Afrika görecek sitesinde Nijer, Togo gibi ülkelerdeki göz ameliyatları fotoğraf ve haberlerini görünce içimde bir şeyler koptu.
18.09.2010

NE İŞİNİZ VAR ELİN AFRİKASINDA ?


Projeden ilk haberdar olduğumda Afrika görecek sitesinde Nijer, Togo gibi ülkelerdeki göz ameliyatları  fotoğraf ve haberlerini görünce içimde bir şeyler koptu.Anladım ki Afrika da iki gözü de kapalı yüz binlerce insan belki de umutlarını  kaybetmiş olarak bekleşiyorlar.

Yarın,  bu dünyanın ötesinde, "Yarabbi , medeni(!) dünyanın insanları  Afrika'nın zenginliklerini sömürmek için geldiler, bizi köleleştirdiler,aç ve kör bıraktılar, kardeşlerimiz olarak bildiğimiz  doktorlar ise  gelmediler, bu  kardeşlerimizden davacıyız" derlerse ne cevap verebilirdim? Hiç değilse bir aylığına gideyim de vicdanımı susturayım istedim.

Gittim ve bir ay  bu insanlara  hizmet  etmeye çalıştım.

Orada neler  yaşadın, yazar mısın dediler.Ameliyathanedeki duygu yoğunluğunu nasıl anlatayım ki?

Şaşkınlıktan gördüklerine bile inanamadıklarını mı söylesem.

Bu masum ve mazlum  insanların bakışlarında ki  riyasız  teşekkürden mi bahsetsem.

Yoksa "daha önce niye gelmediniz" diye   gönül  koymalarından korktuğumu mu anlatsam.

Bir  genç  siyah kadının,  mevcut olan tek gözünün, ameliyat sonrası görmesine bir türlü inanamayıp,sanki dünya onun olmuş gibi sergilediği sevinci mi anlatsam,

Yoksa, "erkekler ağlamaz" atasözümüzü darmadağınık edip, hemşirelerimin önünde karizmamı çizen bu siyah kadından  şikayetçi mi olsam?

Yoksa,meslek hayatı oldukça yoğun geçmiş olmama rağmen  " acaba hayatimın önceki kısmını boşa mı geçirdim"hissine kapıldığımı mı itiraf etsem?

En iyisi   bende,  Mehmet Akif   gibi "hissederim, söyleyemem, dili yok kalbimin ondan ne kadar bîzârım" mı  desem.

Ameliyathanede  cansiperane koşuşturan Fatma, Hamza , Mehmet  kardeşlerim  ve Recep Ustam sizi tanımak öylesine güzeldi ki.

Ve bu projenin  bence gerçek kahramanları  olan melek yüzlü hemşire kardeşlerimi nasıl anlatayım.Sizler olmadan bu iş nasıl yürüyebilir ki?

Sudan' da bir kere daha inandım ki  din, dil, renk, ırk  farkı gözetmeden  karşılıksız yardım etme hasleti sadece bizim milletimize   nasip  edilmiş.Nasıl ki 6 asır  bütün dünyaya nizam ,medeniyet, merhamet ve adalet  götürdüysek, bu gün de bu vazife bize düşmektedir.Benzer projelerin bütün Afrika'ya yayılacağını düşünüyorum.

Köle olma  sırası bizdedir.Gönüllü  Beyaz "Köle"ler  Afrika  sizi bekliyor...

Dr. Ferruh Bican
Denizli

İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024