İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dr. Ferruh Bican
Projeden ilk haberdar olduğumda Afrika görecek sitesinde Nijer, Togo gibi ülkelerdeki göz ameliyatları fotoğraf ve haberlerini görünce içimde bir şeyler koptu.
18.09.2010

NE İŞİNİZ VAR ELİN AFRİKASINDA ?


Projeden ilk haberdar olduğumda Afrika görecek sitesinde Nijer, Togo gibi ülkelerdeki göz ameliyatları  fotoğraf ve haberlerini görünce içimde bir şeyler koptu.Anladım ki Afrika da iki gözü de kapalı yüz binlerce insan belki de umutlarını  kaybetmiş olarak bekleşiyorlar.

Yarın,  bu dünyanın ötesinde, "Yarabbi , medeni(!) dünyanın insanları  Afrika'nın zenginliklerini sömürmek için geldiler, bizi köleleştirdiler,aç ve kör bıraktılar, kardeşlerimiz olarak bildiğimiz  doktorlar ise  gelmediler, bu  kardeşlerimizden davacıyız" derlerse ne cevap verebilirdim? Hiç değilse bir aylığına gideyim de vicdanımı susturayım istedim.

Gittim ve bir ay  bu insanlara  hizmet  etmeye çalıştım.

Orada neler  yaşadın, yazar mısın dediler.Ameliyathanedeki duygu yoğunluğunu nasıl anlatayım ki?

Şaşkınlıktan gördüklerine bile inanamadıklarını mı söylesem.

Bu masum ve mazlum  insanların bakışlarında ki  riyasız  teşekkürden mi bahsetsem.

Yoksa "daha önce niye gelmediniz" diye   gönül  koymalarından korktuğumu mu anlatsam.

Bir  genç  siyah kadının,  mevcut olan tek gözünün, ameliyat sonrası görmesine bir türlü inanamayıp,sanki dünya onun olmuş gibi sergilediği sevinci mi anlatsam,

Yoksa, "erkekler ağlamaz" atasözümüzü darmadağınık edip, hemşirelerimin önünde karizmamı çizen bu siyah kadından  şikayetçi mi olsam?

Yoksa,meslek hayatı oldukça yoğun geçmiş olmama rağmen  " acaba hayatimın önceki kısmını boşa mı geçirdim"hissine kapıldığımı mı itiraf etsem?

En iyisi   bende,  Mehmet Akif   gibi "hissederim, söyleyemem, dili yok kalbimin ondan ne kadar bîzârım" mı  desem.

Ameliyathanede  cansiperane koşuşturan Fatma, Hamza , Mehmet  kardeşlerim  ve Recep Ustam sizi tanımak öylesine güzeldi ki.

Ve bu projenin  bence gerçek kahramanları  olan melek yüzlü hemşire kardeşlerimi nasıl anlatayım.Sizler olmadan bu iş nasıl yürüyebilir ki?

Sudan' da bir kere daha inandım ki  din, dil, renk, ırk  farkı gözetmeden  karşılıksız yardım etme hasleti sadece bizim milletimize   nasip  edilmiş.Nasıl ki 6 asır  bütün dünyaya nizam ,medeniyet, merhamet ve adalet  götürdüysek, bu gün de bu vazife bize düşmektedir.Benzer projelerin bütün Afrika'ya yayılacağını düşünüyorum.

Köle olma  sırası bizdedir.Gönüllü  Beyaz "Köle"ler  Afrika  sizi bekliyor...

Dr. Ferruh Bican
Denizli

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Afganistan’da on binlerce kişiye insani yardım
İHH’dan Afganistan’da on binlerce kişiye insani yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı, Afganistan’daki insani yardım çalışmalarını 2024 yılında da sürdürdü. Vakıf; farklı alanlardaki çalışmalarıyla on binlerce kişiye destek ulaştırdı.
22.01.2025
İHH, 2024 yılında Filistin’de yüz binlerce kişiye ulaştı
İHH, 2024 yılında Filistin’de yüz binlerce kişiye ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altında olan Filistin’e 2024 yılında 460 TIR insani yardım malzemesi gönderdi. Gönderilen yardımlar yüz binlerce kişiye ulaştı.
19.01.2025
İHH, Suriye’ye 2024 yılında 1.194 tır yardım malzemesi gönderdi
İHH, Suriye’ye 2024 yılında 1.194 tır yardım malzemesi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı, 2024 yılında Suriye’ye bin 194 tır insani yardım malzemesi gönderdi. Gönderilen yardım malzemeleri 400 bin kişiye ulaştırıldı.
15.01.2025