İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dünya Çeçenleri Unuttu
Helsinki İnsan Hakları Federasyonu hazırladığı raporda Çeçenistan'da sefaletin had safhada olduğunu belirterek, dünyanın ilgisizliğini eleştirdi. Rapor, Çeçen mültecilerin zor şartlar altında yaşadığı
Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Kafkasya 21.07.2005

Çeçenler insan hakları ihlali kurbanı

Ancak Çeçenistan halkı yıllardır acı çekiyor ve zor şartlar içinde her şeye rağmen hayat mücadelesi veriyor. Çeçenistan içinde adam kaçırma, sorgusuz infaz ve faili mechul cinayetlerin yanında, yakılmış yıkılmış bu ülkede yıkımlar içinde bir yaşam mücadelesi. Aralıksız savaşın devam ettiği Çeçenistan'da işsizlik oranı % 98 düzeyinde. Sadece Rus işgalini kabul edenlere düşük maaşlarla resmi bürolarda iş veriliyor.

Helsinki İnsan Hakları Federasyonu özel raporunda şu bilgiler yer almaktadır. 'Harcanan tüm çabalara rağmen, Çeçenistan'ın yaşamak için güvenli bir yer olduğunu söylemek mümkün değil. 2004'de Çeçenistan'da 400'den fazla kişi kayıptı. Kayıplar 2005'de de devam etmektedir. Çeçenistan'da savaşın 1999'da yeniden başlamasıyla sivil halk, keyfi idamların, kaybolmaların ve tecavüz de dahil olmak üzere toplu insan hakları ihlallerinin kurbanı oldu ve olmaya da devam etmektedir. Kısacası açlık ve sefaletin yanında güvenliğin olmadığı Çeçenistan'da güven içinde yaşamak mümkün değil.

Mülteciler sefalet içinde

Anne Marit, raporda, Çeçenistan dışına kaçmak zorunda kalan veya sınır dışı edilen Çeçen ailelerin durumunun Çeçenistan içinde yaşayan Çeçenler kadar zor olduğu belirtiyor. Raporda ayrıca şu tesbitlere yer verildi. "Çeçenistan'daki Rus işgali ve bu işgale karşı devam eden direniş ile aralıksız devam eden çatışmalar sebebiyle ülke dışında mülteci olarak yaşamaya mecbur olan Çeçen ailelerin durumu içler acısıdır. Bilhassa ABD'de yaşanan 11 Eylül saldırısı ile başlayan yeni milatta Rusya Çeçen direnişini terör eylemleri olarak nitelemesi ve Beslan katliamını Çeçenlere mal etmesi çeçen direnişini olduğu kadar çeçen mültecilerini de büyük ölçüde etkilemiştir. Yıllardır yaşadıkları kamplar normal yaşam ortamından uzak ve ağır şartlar altında sefalet içinde yaşamaktadırlar. Elektriksiz, susuz ve bakımsız yerlerde yaşayan mültecilerin durumu ile ilgilenilmiyor. Rusya'nın Çeçenler aleyhindeki propagandası ve Batılı ülkelerin Rusya'yı pazar gibi görmesi bu ilgisizliği arttırıyor. Kamplardaki Çeçenler vatanlarını özlüyor ve ülkelerine geri dönmeyi düşünüyor olmalarına rağmen Çeçenistan'ın şu an ki güvenlik durum göz önünde bulundurulduğunda geri dönmeleri desteklenmemelidir. Çünkü geri dönenlerin karşılaşacakları durum oldukça vahim. Ayrıca can güvenlikleri de yoktur. Çare bu mültecilere Çeçenistan'daki şartlar iyileşene kadar bunlara sahip çıkmaktır. Bu mülteciler uluslararası toplumun yardımlarını hak etmişlerdir. "


İlgili haberler
Tümünü Gör
Suriye’ye 2 bin 460 hisse kurbanlık
Suriye’ye 2 bin 460 hisse kurbanlık
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin çeşitli bölgelerinde 2 bin 460 hisse kurbanlık kesimi yaparak, etlerini savaş mağduru ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı.
16.06.2024
Tarladan çadır kentlere ilk mahsul heyecanı
Tarladan çadır kentlere ilk mahsul heyecanı
Şam Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yerli tohum üzerinde yapılan çalışmalar sonrası seralarda yetiştirilen tarım ürünleri ilk mahsulünü verdi.
11.06.2024
İdlib’teki kamplara dayanıklı ekmek yardımı
İdlib’teki kamplara dayanıklı ekmek yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Suriye’nin İdlib ili kırsalındaki kamplarda yaşayan ailelere, Bingöl İHH tarafından gönderilen 185 bin paket dayanıklı ekmek dağıtıldı.
31.05.2024