İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Dünya İnsani Zirvesi başladı
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da katılım sağladığı, ilk kez Türkiye’de düzenlenecek olan ve küresel insani yardım politikalarının belirleneceği Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi başladı
21.05.2016

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da katılım sağladığı, ilk kez Türkiye’de düzenlenecek olan ve küresel insani yardım politikalarının belirleneceği Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi başladı

Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın 3′üncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.

Türkiye, tarihte ilk kez yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi’ne 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ev sahipliği yapacak. Küresel insani yardım politikalarının belirleneceği tarihi zirveye için geri sayım başladı.

Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50′nin üzerinde bakan katılması bekleniyor. Ayrıca 150 ülkeden toplantıya katılım sağlanacak.

Türkiye insani yardımlarda zirvede

Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında 10 milyar ABD doları tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Türkiye’nin bu fedakârlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dünyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Türkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu. Öte yandan sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerin kaynakları da dikkate alındığında Türkiye Suriyeli mülteciler için yaklaşık 20 milyar ABD doları tutarında bir harcama yaptı.

İnsani yardımda en cömert ülke Türkiye

Türkiye, 2014 Küresel İnsani Yardım raporuna göre dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olurken, yine aynı rapora göre, son üç yıldır dünyanın en çok insani yardım yapan üçüncü ülkesi haline geldi. İnsan odaklı diplomasisi yürüten Türkiye, bir yandan küresel düzeyde nerede ihtiyaç sahibi varsa yardım elini uzatırken, diğer yandan da 3 milyonu aşkın sığınmacıya kapılarını açtı.

Tarihte ilk kez İstanbul'da

Türkiye’nin insani yardım alanında ulaştığın nokta, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılında ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi organizasyonuna İstanbul’un ev sahipliği yapması sonucunu doğurdu. Dünya’nın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği Dünya İnsani Zirvesi’nde; Suriye krizinde uluslararası yük paylaşımı yapılması, sürdürülebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulması, açık kapı politikamızın tüm ülkelerce benimsenmesi ve sığınmacılara ilişkin farkındalık ve bilinç artırımı yapılması konuları gündeme taşınacak.

Dünyanın gözü bu zirvede

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, Dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek; insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacak. Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını Zirve’de uluslararası toplumla paylaşacak. 2016 Dünya İnsani Zirvesi; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.

İHH zirvede etkin olarak yer alacak

İHH 30 metrekarelik standıyla aktif olarak zirvede tanıtım faaliyetlerinde bulunacak.4 dilde hazırlanan 3 belgesel salonlarda ve stantlarda kurulan ekranlarda gösterilecek.

24 Mayıs saat 12:00-14:00’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’de (LKKM) Dolmabahçe B salonunda bir panel verilecek.

Aynı zamanda zirve boyunca bütün panellere ve programlara aktif olarak katılım sağlanacak.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım genel katılım bölümünde devlet temsilcilerinin olduğu toplantıda katılımcılara seslenecek ve yaptıkları insani yardım faaliyetleri hakkında bilgi verecek.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Bangsamoro’da, Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bin 868 metrekare olarak inşa edilen Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi, bölgedeki yetimlere barınma, eğitim ve ibadet olanakları sağlayacak geniş bir eğitim merkezi olarak hizmete açıldı.
29.11.2024
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022