İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Duyma yetisini kaybeden Leyan artık duyuyor
Suriye'de komşularının evine isabet eden bomba nedeniyle duyma yetisini büyük oranda kaybeden Leyan Tame, İHH'nın destekleriyle Türkiye'de takılan işitme cihazı ile 4 yıl aradan sonra yeniden işitmenin mutluluğunu yaşadı.
Suriye 14.08.2018

Suriye'nin Halep kentinde komşularının evine isabet eden bombanın sesinden etkilenerek duyma yetisini büyük oranda kaybeden 6 yaşındaki Leyan Tame, Türkiye'de takılan işitme cihazıyla yeniden duymanın sevincini yaşıyor. İç savaş öncesi ülkenin en büyük ticaret merkezlerinden Halep'te yaşayan Leyan Tame de savaşın acımasız yüzüyle erken tanışan binlerce çocuktan sadece biri.

Tame, henüz 2 yaşındayken rejim güçlerinin hava saldırısında komşularının evine isabet eden bombanın sesi nedeniyle duyma yetisini büyük oranda kaybetti. Düzenlenen saldırılar sonucu ülkeden ayrılmaya karar veren Tame ailesi, kızlarının işitme yetisini kaybettiğinden habersiz zorlu bir yolculuğun ardından Türkiye'ye sığınarak Osmaniye'de yaşamaya başladı.

ic1.jpg

Annesi İHH’ya başvurdu

Kızlarının olaylara tepkisiz kalmasının yaşadıkları bombalı saldırının psikolojik etkisinden kaynaklandığını düşünen aile, kız çocuğunun 4 ay önce bir aracın kendisine çaldığı kornaya tepki vermediğini fark ederek, İHH İnsani Yardım Vakfı'na yardım talebinde bulundu. Yapılan tetkiklerin ardından yetkililerce temin edilen işitme cihazı ile küçük Leyan, yeniden duymaya başladı.

Leyan'ın annesi Gaysa Samiz Tame, kızına seslendiğinde yıllar sonra tepki vermesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve heyecanlandırdığını belirtti. İç savaşın başlamasıyla hayatlarının alt üst olduğunu ancak tüm olumsuzluklara rağmen 4 yıl ülkesini terk etmediğini anlatan Samiz, komşunun evine isabet eden bombanın patlaması sonucu her şeylerini kaybettiklerini ve Türkiye'ye sığınmaya karar verdiklerini söyledi. Anne Samiz, komşusunun evine bomba düştüğünde kızı Leyan ile beraber uyuduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bomba geldi hiçbir şey görünmüyordu kızıma seslendim ama beni duymuyor, öyle bakıyordu. İnsanlar 'Ne oldu?' diye geldiler ve kapıyı zorla açıp bizi çıkardılar. Leyan sadece ağlıyordu. O zaman kulağına ne oldu anlamadım. Leyan'ı çağırıyorum ama duymuyor hatta konuşmakta zorlanıyor, sadece 'Anne' diyebiliyordu. Savaş devam ediyordu, 'Bizim Türkiye'ye gitmemiz lazım’ dedik çünkü hayat her gün kötüye gidiyordu. Yatmak, içmek, yemek, gitmek yok, çocuklar her zaman korkuyordu, hiçbir şeyimiz kalmamıştı sonra tüm zorluklara rağmen Türkiye'ye geldik."

Anne çok mutlu

Türkiye'ye geldikten bir yıl sonra Leyan'ın diğer çocuklardan farklı olduğunu hissettiğini anlatan Samiz, "Fark ettim ki başka çocuklar gibi benim kızım iyi konuşmuyor, iyi duymuyor o zaman ağladım. Bir gün onları parka götürüyordum, araba geldi kornaya basıyor, kızım hiç tepki göstermiyor o zaman gerçekten anladım ki Leyan diğer çocuklar gibi değil. Sonra yardım için araştırma yaptık ve İHH'ya ulaştık. Şu anda cihaz takıldı. Çok mutluyum. Benim kızım da artık herkes gibi iyi duyacak ve okula gidecek" diye konuştu.

ic2.jpg

"Rabbim Türkiye'den razı olsun"

Baba Wail Tame de kızı için yapılan fedakarlıklardan dolayı emeği geçenlere minnet duyduklarını belirterek, "Savaşın ortasında bizlere kucak açtılar. Burada bize çok yardim ettiler. Rabb'im Türkiye'den razı olsun" dedi.

Kelimeleri herkes gibi telaffuz edebilecek

Odyometrist Zeynep İlimbey de Leyan'ın kendilerine geldiğinde sesleri uğultu şeklinde ve çok az duyduğunu belirterek, takılan işitme cihazı ile bundan sonra sesleri normal duyacağını ve herkes gibi kelimeleri telaffuz etmeye başlayacağını dile getirdi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 42 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen "İyilik Soğuk Geçirmez" yardım kampanyası kapsamında Gazze, Suriye ve Sudan’a 5 tırlık yardım gönderildi.
16.02.2026
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH’dan Balkanlar’daki 6 ülkede kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kış yardım çalışmaları ile Balkanlar’daki 6 ülkede ihtiyaç sahiplerine destek oldu. Çalışmalar çerçevesinde, 444 metreküp yakacak odun, 25 ton yakacak pelet, battaniye ve soba dağıtıldı.
10.02.2026
İHH’dan sokakta kalan vatandaşlara bot ve mont desteği
İHH’dan sokakta kalan vatandaşlara bot ve mont desteği
İHH İstanbul Sosyal Yardım Birimi tarafından sokakta kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışması gerçekleştirildi. Çalışma çerçevesinde, bot, mont, battaniye, uyku tulumu ve konserve dağıtımı yapıldı.
İstanbul
03.02.2026