Hatay, İskenderun, Kilis, Gaziantep, Urfa, Mardin İnsani yardım temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen aylık toplantıda, Suriye insani yardım çalışmaları, Türkiye'de bulunan sığınmacıların karşılaştıkları problemler, sivil toplum kuruluşları ve illerdeki kamu kurumlarından beklentiler gibi konular masaya yatırıldı.
İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay , sınır boyunca yaşayan mültecilerin sorunlarını anlattı.
Atalay, Valilik ve Belediyelerin aktif çözüm noktalarına odaklanması gerektiğini belirterek "Bu güne kadar Bosnalı, Çeçenistanlı, Kosovalı, Iraklı sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkemiz ilk kez 500 bin gibi büyük bir insan kitlesi ile karşılaşması dolayısıyla koordinasyon sıkıntısı yaşıyor. İstikrarlı ve sürdürülebilir yardım planı ile STK ve kamu kurumları ile gereken ilişkiyi sağlamlaştırmalıyız. Ülkemizde evlerde yaşayan sığınmacıların gıda ,sağlık ve eğitim problemlerine düzenli projeler kapsamında çözümler üretmeliyiz" dedi.
Osman Atalay'ın verdiği bilgi ve rakamlara göre Türkiye ve Suriye içindeki mültecilerin durumu;
-Türkiye'deki mültecilerin 197 Bin'i çadır kentlerde yaşıyor. 300 bin insan kiraladıkları evlerde kendi imkanları ile yaşam mücadelesi veriyor.
-Mültecilerin sağlık, eğitim ve gıda problemleri çözülmüş değil. Hepsi sivil toplum kuruluşlarının yardımları ile geçinmeye çalışıyor.
-Kilis'teki Suriyeli sığınmacı sayısı 40 bine ulaştı. Evlerde yaşayan insanların genel sorunu hastane ve sağlık problemi.
-Mardin'de evlerde kalan Suriyeli sığınmacıların eğitim ve sağlık problemleri ciddi.
-Şanlıurfa'da 70 bin Suriyeli çadır kentlerde, 30 bin insan evlerde kalıyor. Evlerde kalanların problemi sadece eğitim sorunu.
-Gaziantep'te, 60 bin Suriyeli evlerde yaşıyor. Gıda, eğitim ve sağlık problemleri STK'larca karşılanıyor.
-Suriye içerisine yapılan insani yardımlarda ciddi azalmalar var, 7 milyon insan açlık sorunu yaşıyor.
-Türkiye sınır bölgelerinde çadırlarda yaklaşık 60 bin insan tuvalet, banyo ve temiz sudan yoksun yaşıyor.
-Havaların ısınması ile birlikte özellikle çocuklarda bulaşıcı hastalık salgını, bitlenme ve uyuz vakaları artıyor.