“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var-İyilikte Yarışan Sınıflar” projesi İstanbul Fatih bölgesi değerlendirme toplantısı İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, bölge mülkü amirleri, okul müdürleri ve proje temsilcilerinin katılımıyla İHH Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü Mücip Kına, Fatih Milli Eğitim İlçe Şube Müdürü M. Fatih Cepni, Fatih Müftüsü İrfan Uludağ, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Süver, Fatih İlçe Emniyet Müdürü Murat Şahin, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Adalı, proje sorumluları, okul müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Davetlilere konuyla ilgili bilgi veren İHH İnsani Yardım Başkanı Bülent Yıldırım, okul müdürlerine seslenerek onlarla gurur duyduğunu söyledi. Dünyada bütün problemli alanlara ve savaş bölgelerine gittiğini söylen Yıldırım, dünyada en çok kadın ve çocukların mağdur olduklarını açıkladı. Gücü eline geçiren insanların daha çok mazlumları mağdur ettiğini dikkat çeken Yıldırım, Bosna’da parçalanmış kadınları ve yetim kalan kaybolan çocukları gördükten sonra tüm dünyada mazlumlara sahip çıkmaya karar verdiklerine dikkat çekti.
Dünyada yaptıkları insani diplomasi ile kaybolan insanları ve aileleri birbirleriyle buluşturdukları dikkat çeken Yıldırım, dünyada en önemli konunun çocukların gözlerindeki mutluluk olduğuna vurgu yaptı. Suriyeli on binlerce çocuğun yetim kaldığına dikkat çeken Yıldırım, yetim çocukların organ mafyaları tarafından kaçırıldığına ve kötü amaçlarla kullanıldığının altını çizdi.
Yetimler için bir araya gelmeliyiz
Suriyeli çocuklar, savaş bölgesi çocuklarının çok mağdur olduklarını belirten Yıldırım, insanlarının ideoloji ve görüşlerinin farklı olabileceği ama yetim konusunda herkesin birlikte çalışması gerektiği ve mağdur olan çocuklara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tüm dünyada Müslümanların öldürüldüğünü, bu ölümlerde kişilerin ideolojilerine bakılmadığını söyleyen Yıldırım, bu anlamda herkesin bir araya gelip çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda sunum yapan İHH İstanbul Yetim Birimi Sorumlusu Reşat Başer, yaptıkları yetim çalışmalarıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. Yetim çalışmalarının okullarda çocuklara paylaşımı ve yardımlaşmayı öğrettiği için önemli bir çalışma olduğunu ve farkındalık oluşturduğunu söyledi. İyi nesiller yetiştirmek için ilgili çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Başer, çevremizdeki yetim çocuklara sahip çıkmamızın önemine dikkat çekti.
Toplantıya bir yetim olarak katılan Gazzeli Zekeriya Ferhat ise 7 yaşında yetim kaldığını ve yetim olmanın nasıl bir duygu olduğunu çok iyi bildiğini söyledi. İHH’nın kendisine el uzatmasaydı şu anda ne durumda olacağını tahmin edemediğini belirten Ferhat, Fatih Sultan Mehmet Üniversite’nde okuduğunu ve kendisine yardım edenleri bir baba olarak gördüğünü söyledi.
Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit ise yaptığı konuşmada öksüz, yetim ve mazluma sahip çıkmak gerektiğinin çok önemli olduğunu söyledi. Kaymakam Ümit: “Toplumda mağdur olan insanların haklarını savunmazsak o toplumda huzur olmaz. Yaptığımız çalışmalarda hep yetimlerin haklarını gözetmeye çalıştık. Bir çocuğun isteğini sadece anne ve babası verebilir ama onlar yoksa biz o boşluğu doldurmaya gayret göstermeliyiz. Aile sorunu toplumun en büyük problemidir. Ailedeki sorunlar bitmezse boşanma oranları çok yüksek olursa o toplumlar rahat edemez. Toplumdaki bütün yetimlere sahip çıkmalıyız. A’dan Z’ye bütün toplumdaki mazlumlara ve dünyadaki mazlumlara sahip çıkmalıyız. İnsanların merhamete ihtiyacı var. İHH toplumsal vicdanın sesi olmuştur. Çalışmalarından ötürü teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Programa katılan Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Süver ise yaptığı konuşmada Müslümanların dünyada bir vücut gibi olduğunu belirterek, dünyanın herhangi bir yerinde bir insanın eline batan bir iğnenin dünyanın öbür ucundaki diğer Müslümanlara acı verdiğini söyledi. Bu kapsamda yetim çocuklara uzanan ellerin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Programın ardımdan katılımcılara yetim çalışmalarıyla ilgili çalışmaları gösteren kitaplar ve broşürler dağıtıldı.