İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
2. Özgürlük Filosu Günlüğü
17 Hazirandan bu yana Özgürlük Filosu ile ilgili son bilgileri içermektedir.
Filistin 09.07.2011

11.07.2011 İspanyol inisiyatif Rumbo a Gaza (İstikamet Gazze) kuruluşunun 6 aktivisti, İspanyol hükümetine Yunanistan’ın hukuk dışı engellerini kaldırması için baskı yapması çağrısında bulunarak, gemileri Guernica’nın içinde açlık grevine başladı. Grup Akdenize açılıncaya kadar açlık grevine devam edeceğini bildirdi.

10.07.2011 Bir grup Özgürlük Filosu aktivisti, MV Juliano gemisi yolcuları adına Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya mektup yazdı. Mektupta Juliano yolcularının hepsinin Avrupa birliği üyesi ülkelerin vatandaşları olduğunu belirtilerek, Barroso’dan geminin Akdeniz’e açılıp Gazze’ye ulaşması için yardım istendi.

09.07.2011 Özgürlük Filosu 2-İnsan Kal’ın aktivistlerinin büyük bir kısmı defalarca Yunanistan otoriteleri tarafından Gazze’ye yola çıkmaktan alıkoyulduktan sonra ülkelerine dönmeye başladı. İlk olarak Göcek sularında sabotaja uğrayan İrlanda gemisinin yolcularının ardından, Kanada gemisi Tahrir ve Amerika gemisi The Audacity of Hope’un yolcuları da ülkelerine döndü. Aktivistlerin hepsi bir şekilde ablukayı kırıp Gazze’ye varmayı yeniden deneyeceklerinde kararlı olduklarını belirtiyor. Hala Yunanistan’da olan ve ortak bir gemi ile filoya katılan Yunan, İsveçli ve Norveçli aktivistler ise gemileri Juliano ile bir limandan diğerine geçerek Yunanistan kara suları içerisinde ilerlemeye çalışıyor. Juliano gemisi bugün yakıt almak için Hanya’dan ayrılıp doğuya doğru ilerledi. Yol boyunca gemiyi iki güvenlik gemisi takip etti. Liman görevlilerinin izin vermesi üzerine Girit’in Kandiye Limanı’na yanaşan gemi, yakıt aldıktan sonra limandan ayrılmak istedi ancak gemileri ile Juliano’nun önünü kesen Yunanistan sahil güvenlik güçleri geminin limana geri dönmesini istedi. Limana tekrar yanaştıktan sonra Juliano’nun etrafı petrol gemileri ile sarıldı ve bu sefer de liman görevlileri tarafından belgelerinin geçersiz olduğu ileri sürüldü.    

08.7.2011 Kanunen böyle bir hakları olmadığı halde Yunanistan güvenlik güçleri Yunan-İsveç-Norveç ortak gemisi MV Juliano’nun kaptanından sadece Yunanistan, Hanya Limanı’na gideceklerine dair bir belge imzalaması istedi. Uzun süre bekledikten ve yolcular tekrar sahil güvenlik güçleri tarafından teftişten geçirildikten sonra Juliano, Kythira-Hanya Limanı’na gitmek için izin alabildi. Yolculuk esnasında Yunanistan sahil güvenlik güçleri tarafından yakın mesafeden takip edilen MV Juliano gemisi, Hanya Limanı’na demir atmak için yanaşırken liman polisleri tarafından durduruldu ve limanda gemi için yer olmadığı iddia edildi. Bu esnada yerel halktan bir grup limanda MV Juliano ve Özgürlük Filosu için destek gösterisinde bulundu. Herhangi bir geminin MV Juliano’ya yaklaşmasını yasaklayan Yunan otoritelerinden geminin Hanya, Agios Nikolos ve Girit yakınlarındaki limanlara yanaşması için bir izin çıkmadı.

---

07.07.2011 Fransız inisiyatifinin gemisi MV Dignite/Al Karama’ya yakıt almak için uğradığı Girit yakınlarındaki limanda Yunan güvenlik güçleri tarafından el konuldu. 12 kişilik aktivist grubun içinde olduğu gemi hala Girit yakınlarında bekletiliyor.

06.07.2011 Sidney’deki Yunanistan konsolosluğu önünde ve Amerika’nın Chicago şehrinde Yunanistan hükümetinin tutumunu protesto eden bir eylem gerçekleştirildi. 

05.07.2011 İspanya gemisi Guernika’nın yolcuları İspanyol aktivistler, Atina’daki İspanyol Konsolosluğunu ”işgal ederek” gemilerinin yola çıkması için hükümetlerinin gerekeni yapmasını talep etti. Aynı gün bir basın açıklaması yayınlayan İspanyol aktivistler İspanya Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, Guernica gemisini ve yolcuların güvenliğini garanti altına alacak ve Gazze için yola çıkmalarını sağlayacak bir mektup yazana kadar barışçıl ama kararlı bir şekilde Yunanistan’da kalacaklarını açıkladılar.  

Organizasyonun Yunanistan ayağının temsilcileri Atina’da bir basın toplantısı düzenleyerek kararlılıklarını ve hükümetlerine olan tepkilerini dile getirdi.

Fransız inisiyatifinin gemisi MV Dignite/Al Karama Yunanistan limanından ayrılarak Gazze’ye doğru yola çıktı. Gemi Yunan Sahil Güvenlik güçlerine yakalanmayarak yoluna devam ediyor.

04.06.2011 Amerikan gemisi The Audacity of Hope’un aktivistleri Atina’daki Amerikan konsolosluğu önünde açlık grevi yaparak hala gözaltında tutulan kaptanlarının serbest bırakılması için konsolosluk yetkililerini göreve çağırdı. Amerika’nın Yunanistan konsolosunun konutu önünde gösteri yapan 6 Amerikalı aktivist tutuklandı.

Kanada inisiyatifi Canada Boat to Gaza’nın gemisi Tahrir, bekletildiği Girit limanından Gazze’ye doğru yola çıktı. Yunan güvenlik güçleri gemiyi bir süre takip ettikten sonra, gemiye çıkan Yunan komandoları gemiyi Girit’e geri döndürdü. Yunan güvenlik güçleri gemiyi çekerken beton duvara çarptırmak suretiyle gemide büyük hasara neden oldu. Kanada’daki Yunanistan konsoloslukları önünde protesto edilen olayda ikisi güvenlik güçlerini kanolarla durdurmaya çalışmak suçuyla toplam 3 aktivist gözaltına alındı. Gözaltına alınan aktivistler Kanadalı Sandra Ruch ve Soha Kneen ve Avustralyalı Micheal Coleman olarak açıklandı.

Yunan güvenlik güçleri tarafından alıkoyulan Tahrir gemisindeki Avustralyalı aktivistler yaptıkları basın açıklamasında “Avusturalya, Gazze ablukasını Yunanistan’da tecrübe etti.” diyerek Yunanistan hükümetine karşı öfkelerini ifade ettiler.

03.06.2011 İtalya-Hollanda inisiyatifinin üyeleri Yunanistan Başbakanı Georgios Papandreou’ya bir mektup yazarak gemilerin Gazze’ye doğru yola çıkmasına izin vermesi taleplerini ilettiler. Fransız gemisinden Thomas Sommer Houdwville, sahil güvenlik güçlerinin limanda bekleyen gemilerini yakından izlediklerini söyledi. 

02.07.2011 Amerikan inisiyatifinin gemisi The Audacity of Hope, Atina yakınlarında başka bir limana çekildi. Gemideki aktivistler, Yunanistan yetkilileri tarafından gözaltına alınan Kaptan John Klusmeir’ın serbest bırakılmasını talep ederek gemiyi terk etmeyi reddettiler

01.07.2011 Yunanistan’da Gazze’ye doğru yola çıkan hiç bir gemiye geçit vermeme kararı alındı.

U.S Boat to Gaza adlı filo organizatörü kuruluşunun Amerikan bandıralı gemisi “The Audacity of Hope” 35 yolcusu, 5 mürettebatı, 11 basın mensubu ile Atina limanından Gazze’ye varmak üzere yola çıktı. Yaklaşık 2 saat süren takibin ardından uluslararası sulara varamadan Yunanistan güçleri tarafından durduruldu ve Pire limanına geri dönmeye zorlandı. Geminin kaptanı John Klusmire, deniz trafiğini engellemek ve yolcularının hayatını tehlikeye atmak gerekçesiyle tutuklandı.

Yunanistan sahil güvenlik güçleri Kanada inisiyatifi Canada Boat to Gaza’nın gemisi “Tahrir”in yola çıkmasına izin vermedi. Gemi ile ilgili gerekli bütün izinleri aldıklarını belirten aktivistler, Yunan hükümetini İsrail ile işbirliği yapmakla suçladı. Yunan güvenlik güçleri izin belgelerini teslim etmediği gerekçesiyle Canada Boat to Gaza’nın Yahudi asıllı Kanada vatandaşı aktivisti Sandra Rush’ı tutuklama girişiminde bulundu. Girit limanında bekleyen gemide 30 Kanadalı aktivistin yanı sıra, Danimarka, Avustralya, Belçika ve Türkiye’den katılan aktivistlerle birlikte toplam 50 aktivist bulunuyor.

30.06.2011 İrlanda inisiyatifi Irish Ship to Gaza kuruluşunun gemisine sabotaj yapıldı. Antalya Göcek’te beklemekte olan MV Saoirse adlı İrlanda gemisinde 27 Haziran Pazartesi günü deneme sürüşü esnasında beklenmedik bir hasar fark edildi. Geminin iyice incelenmesi için karaya çıkartılmasının ardından, geminin pervane şaftına gözle görülür ölçüde ağır bir hasar verildiği tespit edildi. Ayrıca, hasarın daha önceden sabotaja uğrayan Juliano isimli Yunan/İsveç/Norveç ortak gemisindeki hasar ile aynı olduğu belirlendi. Irish Ship to Gaza temsilcileri konuyla ilgili olarak İsrail’in bir takım cevaplar vermesi gerektiğini ifade ettiler. İrlanda inisiyatifinin Göcek’te bulunan temsilcisi Fintan Lane, hasarı, seyir esnasında pervaneyi yerinden oynatarak geminin su almasına sebep olabilecek şekilde tasarlanmış ölümcül bir sabotaj olarak nitelendirdi. Hasarın giderilmesi uzun süreceğinden geminin filo ile yola çıkamayacağı ancak İrlandalı aktivistlerin İtalyan inisiyatifinin gemisi vasıtasıyla filoda yer alacakları belirtildi. 

29.06.2011 İsrail’deki  Filistin toplumunun lideri ve Mescid-i Aksa’nın muhafızı olarak bilinen, I. Özgürlük Filosu katılımcılarından Şeyh Raid Salah, bir konferansa konuşmacı olarak davet edildiği Londra’da gözaltına alındı.

27.06.2011 “İsrail’’in aksi yöndeki propaganda çalışmalarına, hükümetlere uyguladığı uluslararası baskılara, sigorta ve telekomünikasyon şirketlerine filo ile iş yapmamaları yönündeki tehditlerine, insan hakları savunucularını yıldırma teşebbüslerine, asılsız iddialarla açtığı davalara ve el altından yürüttüğü diğer bütün taktiklere rağmen yola çıkacağız.” diyen filo organizatörleri filonun 2’si kargo gemisi olmak üzere toplamda 10 gemiden oluştuğunu, 3000 tonluk insani yardım taşıyacaklarını açıkladılar. Ayrıca, filonun yolcuları arasında spor ve sanat camiasından isimlerin, parlamento temsilcilerinin, insan hakları savunucuları, din adamları ve basın mensuplarının oluşturduğu yüzlerce sivil katılımcının bulunduğunu duyurdular.

Diğer gemilerin ise haklarında yapılan asılsız şikâyetler sonucu açılan davalar, sabotaj girişimleri ve Yunan hükümetinin çıkardığı bürokratik engeller nedeniyle yola çıkamayacağı ifade edildi. 

27.06.2011 Filonun bir parçası olan Juliano gemisine sabotaj yapıldı. İsmini Cenin’’deki Özgürlük Tiyatrosu’’nun öldürülen oyuncusu ve yönetmeni Juliano Meir Khamis’’den alan; Yunanistanlı, İsveçli ve Norveçli aktivistlerin ortak gemisi olan Juliano’’nun pervanesine hasar verildiği tespit edildi. 

26.06.2011 İsrail menşeli Shurat Hadin (İsrail Hukuk Merkezi) adlı kuruluş Amerikan bandıralı Audacity of Hope isimli filo gemisinin yola çıkmasını engellemek için Yunan yetkililere isimsiz şikâyette bulunduklarını itiraf etti. Geminin denize açılamaz nitelikte olduğu ve organizatörlerin terör örgütlerine yardım etmek için silah taşıdığı iddiasıyla şikâyette bulunan kuruluş, ayrıca 36 gemi aktivistine de tek tek mektup göndererek onları bu yolculuğa çıkmaları halinde Amerikan Ceza Kanunu’’nu çiğneyerek suç işlemiş olacakları iddiasıyla tehdit etti.

25.06.2011 Fransız gemisi Dignity Karama, Gazze’’ye doğru yola çıkacak olan filonun diğer 9 gemisiyle buluşmak üzere Korsika’’nın L’ile Rousse limanından (Fransa) yola çıktı.

24.06.2011 İsrail’in Gazze’de 18 okul ve 1200 ev inşası için gerekli yapı malzemelerinin girişine izin vereceğini duyurması üzerine Özgürlük Filosu 2 -İnsan Kal- organizatör kuruluşları bir basın açıklaması yayınladılar. Açıklamada, İsrail’in bu girişimlerini, filo ile birlikte dünyanın gündemine oturan Gazze’deki gerçek durumu çarpıtmak ve filonun meşruiyetini sorgulamak için atılmış sembolik adımlar olarak gördüklerini belirttiler. Organizatörler Gazze’nin yardımdan daha çok özgürlüğe ihtiyaç duyduğunu, İsrail tarafından Gazze’’ye havadan, karadan ve denizden uygulanan abluka kaldırılana kadar girişimlerine devam edeceklerini açıkladılar.

23.06.2011 Bu seneki Özgürlük Filosu -İnsan Kal- organizasyonuna ev sahipliği yapan Yunanistan inisiyatifi Greek Ship to Gaza şu açıklamayı yaptı: 
“Uluslararası Gazze Özgürlük Filosu -İnsan Kal- organizasyonunun 10 gemisi şu an yola çıkmaya hazır bulunmaktadır. Filo katılımcıları arasında milletvekilleri, politikacılar, sanatçılar, yazarlar, din adamları, insan hakları aktivistleri ve çok sayıda basın mensubu olacaktır. İsrail hükümetinin baskı ve tehditlerine rağmen filo Gazze’ye doğru yola çıkacaktır.”

22.06.2011  Gazze Özgürlük Filosu -İnsan Kal- aktivistleri gemiler ile Yunanistan limanlarına gelmeye başladılar.

İsrail’in en başından beri yaptığı filonun durdurulması yönündeki baskı ve propagandaların, gemilere zarar verecek bir sabotajla sonuçlanmasından kuşkulanan grup, basın mensuplarından gemilerin koordinatlarını ve fotoğraflarını yayınlamalarını istedi.

17.06.2011  İHH İnsani Yardım Vakfı’nın İstanbul Fatih’teki merkezinde bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda İHH Başkanı Bülent Yıldırım’ın yanı sıra uluslararası filo temsilcilerinden Huwaida Arraf (ABD), Kevin Neish  (Kanada), Dimitiris Pleionis (Yunanistan), Dror Feiler (İsveç) da hazır bulundu. Bülent Yıldırım teknik sorunlar nedeniyle Mavi Marmara gemisinin filoya katılamayacağını ancak İHH’nın ve Türkiye halkının Özgürlük Filosu’na verdiği maddi ve manevi desteğin devam ettiğini açıkladı. Toplantıya katılan diğer filo organizatör kuruluşlarının temsilcileri ise İHH’nın hem bir önceki hem de bu sene düzenlenen filoya olan desteğini belirterek, İHH ile aralarındaki dayanışmayı teyit ettiler.

Filo temsilcileri filonun her şeye rağmen yola çıkacağını tekrarladılar.

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024