İsrail ablukası altında halkın yaşam mücadelesi verdiği Gazze'de süren şiddetli yağış ve fırtına hayatı felç etti.
Yağış ve fırtına nedeniyle bölgede çok sayıda yerleşim yerinin tamamen sular altında kaldığı, tarım arazilerinin zarar gördüğü bildirildi.
Bölgede yaklaşık 42 bin kişiye tekabül eden 7 bin ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bu yerleşim yerlerinde yaşanan zararın yaklaşık 40 milyon doları bulduğu öğrenildi.
[videoGaleri-405]
Yol, su, elektrik ve iletişim şebekeleri ile kanalizasyon sisteminde meydana gelen hasarın ise 12 milyon doları geçtiği belirtiliyor.
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise sanayi ve ticaret sektörlerinde 3 milyon dolar kayıp yaşandığı, yaklaşık bin sanayi merkezinin zarar gördüğü kaydedilirken ulaşım alanında 2 milyon dolar zarar meydana geldiği, 200 aracın su altında kaldığı ifade edildi.
Uzmanlar, ticari sınır kapıları açılıp İsrail ablukası tamamen kaldırılmadan Gazze'deki altyapı sisteminin inşa edilerek doğal afetlere yönelik tedbir alınmasının mümkün olmadığını belirtiyor.
İsrail'in 2007 yılından bu yana süren ablukası nedeniyle çok sayıda proje de uygulanamıyor.
İHH EKİPLERİNDEN GAZZE HALKINA YARDIM MALZEMESİ
Zaten abluka altında zor bir yaşam mücadelesi veren Gazze halkının yardımına bölgedeki İHH ekipleri yetişti.
İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya'nın bildirdiğine göre şiddetli yağmur ve fırtına nedeniyle Gazze’de şu ana kadar 2 bin 500 kişi evsiz kaldı.
Kaya, Refah Sınır Kapısının kapatılması ve Mısır-Gazze arasındaki tünellerin yıkılmasının ardından kentte olumsuzlukların daha da büyüdüğünü belirtti.
Gazze’de elektrik, su ,sağlık ve işsizlik sorununun had safhaya ulaştığını belirten Kaya, şunları kaydetti:
Yıkılan tüneller sayesinde iş sahibi olan yüzbinlerce kişi şimdi işsiz kaldı. Gazze’nin akaryakıt ihtiyacı Mısır’dan sağlanırken şimdi İsrail’den az miktarda yüksek fiyatlara mazot alınıyor. Bu yüzden elektrik santrali çalışamıyor. Gazze’ye 24 saatte sadece 6 saat elektrik verilebiliyor. Su kuyuları istenilen düzeyde çalışmıyor. Kanalizasyon motorları belirli saatlerde çalışıyor. Aynı şekilde gıda ihtiyacı da Mısır’da sağlanırken şimdi mecburen İsrail’den yüksek fiyatlara alınıyor. Bu da halkın zaten olmayan alım gücünü daha da zorlaştırıyor.”
Kaya ayrıca İHH olarak bölgede bin 500 kişiye 3 günlük yiyecek dağıttıklarını sözlerine ekledi.