İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya'nın bildirdiğine göre zaten zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Gazze halkının Refah Sınır Kapısının kapatılması ve Mısır-Gazze arasındaki tünellerin yıkılmasının ardından kentte olumsuzluklar daha da büyüdü.İnsani durum hakkında bilgi veren Kaya, Gazze’ye acil hastalık durumları dışında çok az sayıda kişiye geçiş izni verildiğini söyledi.
Mal girişi ve ticari geçişlerin tünellerin tamamının kapanmasından dolayı İsrail’in elinde olduğunu belirten Kaya, “Burada tek kapı bulunmaktadır. O da Ebu Salim. Burayı da uygun gördükleri zamanlarda açıyorlar, giren malların adet ve miktarlarını da kendileri belirlemektedir” dedi.
[videoGaleri-415]
Fakirlik sınırı altında bulunan ihtiyaç sahibi insan sayısında devamlı bir artışın kaydedildiğini ifade eden Kaya, yeni fırsat, yardım ve hizmetlere ciddi ihtiyaçların olduğunu belirtti.
Yardim kurumlarının banka hesaplarının yakın takibe aldığını kaydeden Kaya, “Özellikle de son zamanlarda çok aktif olan yerli cemiyetlerin hesapları kapatılmış ya da dondurulmuştur” dedi
Gazze’nin şu anki zorlu mücadelesinden ve ayni zamanda 6 yıldan beri devam eden ambargodan dolayı azalan tıbbi imkânların tedavi olamayan insan sayısını artırdığını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
“Gazze’deki hastanelerde, büyük bir ilaç ve yakıt sorunu yaşanmaktadır. Elektrik ve su hizmetlerinde çok büyük sorunlar yaşanmaktadır, elektrik vatandaşlara günde 6 saatliğine bağlanmaktadır (Bu 6 saatin içerisinde de düzensiz akımdan dolayı elektrikli cihaz ve malzemeler kullanılamaz hale gelmektedir.) Evlere verilen belediye suyu içilemez ve ev ihtiyaçlarına dahi kullanılamayacak kadar tuzlu ve kirlidir, ayni zamanda elektrik kesintisinden dolayı evlerine bir hafta boyunca su gelmeyen vatandaşların sayısı gittikçe artmaktadır.”
Ekonomik durumu da anlatan Kaya, şunları ifade etti:
"İşsizlik rakamları artmaktadır, fakirlik sınırı gittikçe pahalılaşan (ambargodan dolayı) gıda malzemeleri ve diğer ihtiyaçlardan dolayı genişlemektedir. Devlet memurları 2 veya 3 ayda bir aylık maaşlarını alabilirse şanslı sayılıyorlar. Gazze halkının belli bir yüzdesi tarımda çalışan köylülerden oluşuyor. Bu kesim Yahudilerin tarım alanlarını buldozerlerle yıktığı için işsiz kalmıştır. Gazze`deki ekonomi çarkını döndüren en önemli sektör sayılan inşaat sektörü, şu anda hiç inşaat malzemesinin girmemesinden dolayı sekteye uğramış dolayısıyla da 10 binlerce işçi ve iş sahibi şirketler işsiz kalmış durumda.”
Yakıt sorunu Gazze’de her geçen gün daha şiddetli şekilde kendini hissettirmeye devam ettiğini anlatan Kaya, “Belediyeler, hastaneler, okullar ve üniversiteler, devlet kurumlar ve vakıflar günlük işlerini çok zor şartlarda sürdürmeye çalışmaktalar, gelen benzin, mazot ve tüp gaz gibi yakıt malzemeleri çok asgari minimum düzeyde İsrail kapısından gelmektedir, fiyatları da ne Filistin vatandaşının ne de kurum ve vakıfların jeneratörlerini çalıştırabilmeleri için kolay şekilde karşılanabilecek düzeyde değildir” şeklinde konuştu.
Siyasi duruma da değinen Kaya, Yahudilerle olan gerginliğin devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Son 3 gün içerisinde onlarca saldırı kaydedilmiştir, hem boş arazileri hem de çeşitli siyasi guruplara ait eğitim alanları hedef alınmaktadır. Savaş havası hakim, Mısır’ın yeni darbe rejimi de sürekli olarak harekât tehditlerini savurmakta, tünelleri sürekli takip ve kontrol altında tutuyorlar.”