İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Gazze'de son durum
İsrail'in 7 yıldır sürdürdüğü kuşatma ve ambargo Gazze'de hayatı felce uğrattı. İsrail ablukası altında halkın yaşam mücadelesi verdiği Gazze, Refah Sınıf Kapısı'nın kapatılması ve tünellerin yıkılması nedeniyle yavaş yavaş bir insanlık felaketine sürükleniyor.
Filistin, Filistin-Gazze 08.03.2014

İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya'nın bildirdiğine göre zaten zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Gazze halkının Refah Sınır Kapısının kapatılması ve Mısır-Gazze arasındaki tünellerin yıkılmasının ardından kentte olumsuzluklar daha da büyüdü.İnsani durum hakkında bilgi veren Kaya, Gazze’ye acil hastalık durumları dışında çok az sayıda kişiye geçiş izni verildiğini söyledi.

Mal girişi ve ticari geçişlerin tünellerin tamamının kapanmasından dolayı İsrail’in elinde olduğunu belirten Kaya, “Burada tek kapı bulunmaktadır. O da Ebu Salim. Burayı da uygun gördükleri zamanlarda açıyorlar, giren malların adet ve miktarlarını da kendileri belirlemektedir” dedi.

[videoGaleri-415]

Fakirlik sınırı altında bulunan ihtiyaç sahibi insan sayısında devamlı bir artışın kaydedildiğini ifade eden Kaya, yeni fırsat, yardım ve hizmetlere ciddi ihtiyaçların olduğunu belirtti.

Yardim kurumlarının banka hesaplarının yakın takibe aldığını kaydeden Kaya, “Özellikle de son zamanlarda çok aktif olan yerli cemiyetlerin hesapları kapatılmış ya da dondurulmuştur” dedi

Gazze’nin şu anki zorlu mücadelesinden ve ayni zamanda 6 yıldan beri devam eden ambargodan dolayı azalan tıbbi imkânların tedavi olamayan insan sayısını artırdığını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
Gazze’deki hastanelerde, büyük bir ilaç ve yakıt sorunu yaşanmaktadır. Elektrik ve su hizmetlerinde çok büyük sorunlar yaşanmaktadır, elektrik vatandaşlara günde 6 saatliğine bağlanmaktadır (Bu 6 saatin içerisinde de düzensiz akımdan dolayı elektrikli cihaz ve malzemeler kullanılamaz hale gelmektedir.) Evlere verilen belediye suyu içilemez ve ev ihtiyaçlarına dahi kullanılamayacak kadar tuzlu ve kirlidir, ayni zamanda elektrik kesintisinden dolayı evlerine bir hafta boyunca su gelmeyen vatandaşların sayısı gittikçe artmaktadır.

Ekonomik durumu da anlatan Kaya, şunları ifade etti:
"İşsizlik rakamları artmaktadır, fakirlik sınırı gittikçe pahalılaşan (ambargodan dolayı) gıda malzemeleri ve diğer ihtiyaçlardan dolayı genişlemektedir. Devlet memurları 2 veya 3 ayda bir aylık maaşlarını alabilirse şanslı sayılıyorlar. Gazze halkının belli bir yüzdesi tarımda çalışan köylülerden oluşuyor. Bu kesim Yahudilerin tarım alanlarını buldozerlerle yıktığı için işsiz kalmıştır. Gazze`deki ekonomi çarkını döndüren en önemli sektör sayılan inşaat sektörü, şu anda hiç inşaat malzemesinin girmemesinden dolayı sekteye uğramış dolayısıyla da 10 binlerce işçi ve iş sahibi şirketler işsiz kalmış durumda.

Yakıt sorunu Gazze’de her geçen gün daha şiddetli şekilde kendini hissettirmeye devam ettiğini anlatan Kaya, “Belediyeler, hastaneler, okullar ve üniversiteler, devlet kurumlar ve vakıflar günlük işlerini çok zor şartlarda sürdürmeye çalışmaktalar, gelen benzin, mazot ve tüp gaz gibi yakıt malzemeleri çok asgari minimum düzeyde İsrail kapısından gelmektedir, fiyatları da ne Filistin vatandaşının ne de kurum ve vakıfların jeneratörlerini çalıştırabilmeleri için kolay şekilde karşılanabilecek düzeyde değildir” şeklinde konuştu.

Siyasi duruma da değinen Kaya, Yahudilerle olan gerginliğin devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son 3 gün içerisinde onlarca saldırı kaydedilmiştir, hem boş arazileri hem de çeşitli siyasi guruplara ait eğitim alanları hedef alınmaktadır. Savaş havası hakim, Mısır’ın yeni darbe rejimi de sürekli olarak harekât tehditlerini savurmakta, tünelleri sürekli takip ve kontrol altında tutuyorlar.

 

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
Suriye’deki 400 bin kişiye Ramazan yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayı boyunca 400 bin kişiye destek oldu.
10.04.2024
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024