
Genç İHH Üniversite Birimi tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye genelinde geniş katılımlı etkinlikler gerçekleştirildi. 66 il ve 110 üniversitede gerçekleşen etkinliklerde, Filistin, Sudan ve Doğu Türkistan başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında yaşanan işgaller, katliamlar ve insan hakları ihlallerine vurgu yapıldı.

Genç İHH’dan yapılan açıklamada, 51 ilde bildiri dağıtımı, 34 ilde salon programı, 4 ilde kermes, 8 ilde resim sergisi, 3 ilde pano çalışması, 4 ilde yürüyüş eylemi, 7 ilde stant çalışması ve 4 ilde basın açıklaması yapıldığı belirtildi.

Üniversitelerdeki programlarda, işgal altında yaşayan Filistinlilerin en temel haklarının dahi ihlal edildiği, sistematik katliamlara maruz bırakıldıkları ve on yıllardır devam eden işgal sebebiyle on binlerce Filistinli’nin şehit edildiği hatırlatıldı. Uluslararası toplumun sessizliği sebebiyle zulümlerin devam ettiği ifade edildi. Sudan’daki iç savaşa değinilen programlarda, devam eden iç çatışmalarda en büyük bedeli sivillerin ödediği, milyonlarca insanın yerinden edildiği ve temel insani ihtiyaçlara erişimin her geçen gün daha da zorlaştığı vurgulandı.

Konuşmalarda, Doğu Türkistan’da uzun yıllardır süregelen baskı politikalarına dikkat çekilerek; inanç özgürlüğü, kültürel haklar ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok temel hakkın sistematik şekilde ihlal edildiği dile getirildi. Bölgedeki uygulamaların uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmeleriyle açıkça çeliştiği ifade edildi.
Ayrıca, etkinlikler boyunca insan hakları ihlallerini anlatan 17 bin 500 bildirinin dağıtıldığı aktarıldı.








