Genç İHH’nın her ay geleneksel olarak düzenlediği Müslüman Önderler Konferansları serisi bu ay Malcolm X ile devam etti. Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta Gazeteci - Yazar İsmail Kılıçarslan ve Yazar Tarık Tufan, müslüman olduktan sonra adını Hacı Malik El-Şahbaz olarak değiştiren Malcolm X’in davası ve mücadelesini anlattı.
Genç İHH tarafından Burkina Faso’da inşa edilmeye başlanan Malcolm X Lisesi’nin tanıtım sinevizyonu ile başlayan program, Kuran’ı Kerim tilaveti ile devam etti. Salonda daha sonra ise Malcolm X’in hayatının anlatıldığı bir sinevizyon izlendi.
Hakikatin peşine düşen adam: Malcolm X
Ardından kürsüye çıkan İsmail Kılıçarslan ve Tarık Tufan, katılımcıları “Türkiye’nin güzel manyakları, selamün aleyküm” diyerek selamladı. Konuşmasına Malcolm X Lisesi projesinden dolayı Genç İHH’yı kutlayarak başlayan Gazeteci-Yazar Kılıçarslan, hayatına 3 ayrı büyük sekmeyi sığdıran Malcolm X’ten alıntılar yaparak şöyle devam etti:
“Malcolm, bir hakikat arayıcısı olarak hiçbir hatırı gözetmemiş ve tüm ailesinin ona sırtını döneceğini bildiği halde bu yoldan geri dönmemiştir. Bugün itibari ile Malcolm’dan şunu öğrenebiliriz: O, içinde bulunduğu durum ne olursa olsun, hakikatin peşine düşebilme cesaretini bize aşılar. Kim ne diyorsa desin, kim sizi neyle tehdit ediyorsa olsun, -ki Malcolm’u hayatı ile tehdit etmişlerdi- cesaretle hakikatin yolunda yürümektir, adam olmak.”
“Malcolm X neden şehit edildi?”
Elijah Muhammet gibi makul muhalif olunursa kimsenin bize dokunmayacağına vurgu yapan Kılıçarslan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ama Malcolm gibi ‘kardeşliği tesis edebilmenin adı İslam’dır’ derseniz, işte o zaman şehit edilirsiniz. CIA, Malcolm’un da dediği gibi ‘bütün uyanıkları uyandırmaya bir uyanığın yetebileceğini, Malcolm’un attığı filizlerin hızla yeşerebileceğini bildiği için onu 16 kurşunla şehit etti. Fetullah Gülen gibi her şeye eyvallah eden bir ‘Müslüman’ olursanız makul adamsınız, ama yok Malcolm gibi bir adam olursanız birileri tarafından kurşuna dizilir ve şehadet şerbeti içebilirsiniz.”
"İyi beyazlar ve siyahlardan iyi insanlara geçiş"
Tarık Tufan ise konuşmasına “Malcolm X Lisesi şimdiden hayırlı olsun” diyerek başladı. Tufan, Malcolm X’in pek çok yerden bakarak anlatabileceğini ama biyografik bir anlatıma girmenin gereksiz olacağını belirterek herkese Alex Haley’in Malcolm X kitabını okumayı ve filmini izlemeyi tavsiye etti. Tufan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Malcolm X’in hacdan sonraki basın toplantısında insanlardan ‘iyi insanlardan’ diye bahsetmesi aslında onun bir kademe daha üste çıktığını gösteriyordu çünkü önceden insanları ‘iyi beyazlar ve iyi siyahlar’ diyerek ayırıyordu. Malcolm’un yaşadığı dönemde Amerika’da, bir beyazın sokaktan geçen siyahiyi öldürmesi suç teşkil etmemekle birlikte beyazın kendine yaşam alanı açması olarak yorumlanıyordu. Hatta yakın zamana kadar o bölgede siyahların insan olup olmadığı tartışılan bir konuydu.
“Afrika’yı anlamaya Malcolm’dan başlayabiliriz”
Bugün Afrika'yı anlamak istiyorsak, Malcolm X'in düşünce tasavvurundan yola çıkmamız gerektiğine dikkat çeken Tufan, "Dolayısıyla Malcolm’u, magazinel boyuttan çıkararak, onu bir şehirden, bir ülkeden arındırarak daha büyük okumalarla anlayabiliriz, Afrika’yı anlamaya Malcolm’dan başlayabiliriz. Malcolm, ne zaman ki kendi ırkını yüceleştirmenin ırkçılığın ta kendisi olduğunu ve karşı çıktığı ırkçılığa da bir meşruiyet kaynağı olduğunu anladı, onu o zaman şehit ettiler zaten” diye konuştu.
Programın sonunda Genç İHH Başkanı Fatih Yazıcı tarafından İsmail Kılıçarslan ve Tarık Tufan’a Mescid’i Aksa maketi hediye edildi.
Müslüman Önderler’in 5’inci ismi Malkolm X oldu
Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık bir kitle tarafından ilgi ile takip edilen Müslüman Önderler Konferansları serisinde daha önce, sırası ile Cevher Dudayev, Aliya İzzetbegoviç, Hasan El Benna ve 2. Abdülhamit Han işlenmişti.