İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Genç İHH’dan Malcolm X konferansı
Genç İHH’nın İstanbul'da düzenlediği "Müslüman Önderler Konferansı’nda bu ay Malcolm X işlendi.
09.05.2017

Genç İHH’nın her ay geleneksel olarak düzenlediği Müslüman Önderler Konferansları serisi bu ay Malcolm X ile devam etti. Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta Gazeteci - Yazar İsmail Kılıçarslan ve Yazar Tarık Tufan, müslüman olduktan sonra adını Hacı Malik El-Şahbaz olarak değiştiren Malcolm X’in davası ve mücadelesini anlattı. 

Genç İHH tarafından Burkina Faso’da inşa edilmeye başlanan Malcolm X Lisesi’nin tanıtım sinevizyonu ile başlayan program, Kuran’ı Kerim tilaveti ile devam etti. Salonda daha sonra ise Malcolm X’in hayatının anlatıldığı bir sinevizyon izlendi.

whatsapp-image-2017-05-08-at-19.40.37.jpeg

Hakikatin peşine düşen adam: Malcolm X

Ardından kürsüye çıkan İsmail Kılıçarslan ve Tarık Tufan, katılımcıları “Türkiye’nin güzel manyakları, selamün aleyküm” diyerek selamladı. Konuşmasına Malcolm X Lisesi projesinden dolayı Genç İHH’yı kutlayarak başlayan Gazeteci-Yazar Kılıçarslan, hayatına 3 ayrı büyük sekmeyi sığdıran Malcolm X’ten alıntılar yaparak şöyle devam etti:

“Malcolm, bir hakikat arayıcısı olarak hiçbir hatırı gözetmemiş ve tüm ailesinin ona sırtını döneceğini bildiği halde bu yoldan geri dönmemiştir. Bugün itibari ile Malcolm’dan şunu öğrenebiliriz: O, içinde bulunduğu durum ne olursa olsun, hakikatin peşine düşebilme cesaretini bize aşılar. Kim ne diyorsa desin, kim sizi neyle tehdit ediyorsa olsun, -ki Malcolm’u hayatı ile tehdit etmişlerdi- cesaretle hakikatin yolunda yürümektir, adam olmak.”

whatsapp-image-2017-05-09-at-09.53.43.jpeg

“Malcolm X neden şehit edildi?”

Elijah Muhammet gibi makul muhalif olunursa kimsenin bize dokunmayacağına vurgu yapan Kılıçarslan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama Malcolm gibi ‘kardeşliği tesis edebilmenin adı İslam’dır’ derseniz, işte o zaman şehit edilirsiniz. CIA, Malcolm’un da dediği gibi ‘bütün uyanıkları uyandırmaya bir uyanığın yetebileceğini, Malcolm’un attığı filizlerin hızla yeşerebileceğini bildiği için onu 16 kurşunla şehit etti. Fetullah Gülen gibi her şeye eyvallah eden bir ‘Müslüman’ olursanız makul adamsınız, ama yok Malcolm gibi bir adam olursanız birileri tarafından kurşuna dizilir ve şehadet şerbeti içebilirsiniz.”

whatsapp-image-2017-05-08-at-19.48.23.jpeg

"İyi beyazlar ve siyahlardan iyi insanlara geçiş" 

Tarık Tufan ise konuşmasına “Malcolm X Lisesi şimdiden hayırlı olsun” diyerek başladı. Tufan, Malcolm X’in pek çok yerden bakarak anlatabileceğini ama biyografik bir anlatıma girmenin gereksiz olacağını belirterek herkese Alex Haley’in Malcolm X kitabını okumayı ve filmini izlemeyi tavsiye etti. Tufan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Malcolm X’in hacdan sonraki basın toplantısında insanlardan ‘iyi insanlardan’ diye bahsetmesi aslında onun bir kademe daha üste çıktığını gösteriyordu çünkü önceden insanları ‘iyi beyazlar ve iyi siyahlar’ diyerek ayırıyordu. Malcolm’un yaşadığı dönemde Amerika’da, bir beyazın sokaktan geçen siyahiyi öldürmesi suç teşkil etmemekle birlikte beyazın kendine yaşam alanı açması olarak yorumlanıyordu. Hatta yakın zamana kadar o bölgede siyahların insan olup olmadığı tartışılan bir konuydu.

“Afrika’yı anlamaya Malcolm’dan başlayabiliriz”

Bugün Afrika'yı anlamak istiyorsak, Malcolm X'in düşünce tasavvurundan yola çıkmamız gerektiğine dikkat çeken Tufan, "Dolayısıyla Malcolm’u, magazinel boyuttan çıkararak, onu bir şehirden, bir ülkeden arındırarak daha büyük okumalarla anlayabiliriz, Afrika’yı anlamaya Malcolm’dan başlayabiliriz. Malcolm, ne zaman ki kendi ırkını yüceleştirmenin ırkçılığın ta kendisi olduğunu ve karşı çıktığı ırkçılığa da bir meşruiyet kaynağı olduğunu anladı, onu o zaman şehit ettiler zaten” diye konuştu.

whatsapp-image-2017-05-08-at-20.46.04.jpeg

Programın sonunda Genç İHH Başkanı Fatih Yazıcı tarafından İsmail Kılıçarslan ve Tarık Tufan’a Mescid’i Aksa maketi hediye edildi.

whatsapp-image-2017-05-08-at-19.41.20.jpeg

Müslüman Önderler’in 5’inci ismi Malkolm X oldu

Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık bir kitle tarafından ilgi ile takip edilen Müslüman Önderler Konferansları serisinde daha önce, sırası ile Cevher Dudayev, Aliya İzzetbegoviç, Hasan El Benna ve 2. Abdülhamit Han işlenmişti.

MALCOlM X LİSESİ'NİN YAPIMINA DESTEK OL

İlgili haberler
Tümünü gör
Genç Atölye açıldı
Genç Atölye açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açılan ve özgün tasarımlarla üretilen kırtasiye ağırlıklı 100’e yakın ürünün bulunduğu Genç Atölye, hizmet vermeye başladı. Ürünler, internet sitesinin yanı sıra Fatih’teki satış mağazasında da müşterileriyle buluşuyor. Satışlardan elde edilen gelirler, İHH’nın yardım çalışmalarında kullanılıyor.
17.05.2023
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Genç İHH tarafından hazırlanan “Arife Çiçeği’nin Serüveni” isimli proje ile depremden etkilenen çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor, hediyeler veriliyor. Kurulacak Arife Çiçeği Mağazası’nda da çocuklara bayramlıklar dağıtılacak.
14.04.2023
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
Bursa’da lise öğrencilerine yönelik düzenlenen teknoloji kampına giderken geçirdikleri trafik kazasında vefat eden İHH gönüllüleri Murat Can Kaya, Kağan Talip Tığlı, Yusuf Taha Göktaş ve Tarık Kesekçi’nin vefatlarının birinci yıldönümünde İstanbul’da anma programı gerçekleştirildi.
Bursa
28.11.2022