İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Görev şehitlerini şükranla anıyoruz
İnsani yardım alanında çalışanları ve bu faaliyetler sırasında hayatlarını kaybedenleri, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü'nde bir kez daha şükranla anıyoruz.
19.08.2014

Şu anki uluslararası insani yardım sistemi 25 yıl önce oluşturuldu. O zamandan beri insanı yardım koşulları da büyük ölçüde değişti. Gittikçe büyüyen insani yardım ihtiyaçlarının yanı sıra, bugün dünyada hiç olmadığı kadar insani yardım için faaliyet gösteren organizasyon ve topluluklar mevcut.

Yardım kuruluşu çalışanları da başta savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz bölgelerinde acil yardım ulaştırmak için canlarını ortaya koymaktadır.

Geçmişte insani yardım çalışanlarına saldırılmaz; aksine, büyük bir saygı gösterilirdi. İnsani yardım örgütlerinin geleneksel olarak yardım çalışanlarına bir koruma zırhı sağlayan flama ve amblemleri, artık bu kişileri potansiyel hedef haline getirmektedir.

Geçtiğimiz on yıl içerisinde insani yardım kuruluşlarının görev yaptıkları yerlere yönelik saldırılar üçe katlanmıştır. 2011'den bu yana yüzlerce insani yardım personeli öldürülmüş, yaralanmış ve kaçırılmıştır.

Silahsız sivillere karşı işlenen suçlar hiçbir surette haklı çıkarılamaz ancak bu suçlar hayatını başkalarını kurtarmaya adayan kişilere karşı işlendiği zaman söz konusu adaletsizlik daha vahim hale gelmektedir.

Bu gün, görevleri başında yaşamını yitirenleri ve daha şanssız durumdakilerin acılarını hafifletmek uğruna risk almayı sürdüren tüm insani yardım çalışanlarını anmamız için bir fırsattır.

1992 yılından bu yana dünyanın birçok ülkesinde yardım faaliyetleri yürüten İnsan Hakları ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Afganistan, Nepal, Bosna Hersek, Çeçenistan, Suriye ve Özgürlük Filosu’nda çalışan ve gönüllülerini görev başında şehit vermiş, bu durumdan en çok müzdarip olan kuruluşlardan biridir.

İsrail, İHH başta olmak üzere dünyadaki bazı yardım kuruluşlarını kara listeye alıp tehdit etmektedir. Bilinmelidir ki İHH savaş ve kriz bölgelerinde kendilerine verilen emaneti yerine ulaştırmayı bir görev addetmekte olup çalışanlarımıza yapılan tehditler bizleri yolumuzdan asla alıkoymayacaktır.

İHH olarak bu anlamlı gün dolayısıyla hayatını kaybeden çalışanları bir kez daha şükranla anarken, bir daha bu tür kayıplar yaşanmaması için bir takım hususlara dikkat çekmek istiyoruz;

1-) İnsani yardım çalışanlarının çalışma kolaylığı sağlanması için basın kartı benzeri bir kart çıkarılmalı.
2-) İnsani yardım çalışanlarına yönelik tehdit ve saldırılarda bulunan kişi ve ya kişiler ulusal ve uluslar arası mahkemelerde yargılanmalı.
3-) İnsani yardım çalışanları bir ailedir; diğerlerinin din, ırk, mezhebine bakılmaksızın birbirini kollamalı ve korumalıdır.
4-) Yardım çalışanlarına yönelik medya organlarında bilinçlendirici yayınlara sıkça yer verilmeli.
 

Afganistan Şehilerimiz:


Mavi Marmara Şehitlerimiz:

 
 
 
 

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024