İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Haiti’de 45 gün
Depremin yaşandığı Haiti’de 45 gün kalan İHH görevlisi Recep Güzel, gördüklerini ve yaşadıklarını anlattı. Güzel, “Haiti toparlanacak gibi durmuyor. Ülkede değişen bir şey yok. Haziran ayında kasırgal
GüneyAmerika, Haiti 23.03.2010

12 Ocak 2010 tarihinde Haiti’de gerçekleşen 7,2 şiddetindeki deprem ülkeyi yerle bir etti. Yaklaşık 200 bin insanın hayatını kaybettiği depremden 3 milyon insan etkilendi. Yaşanan afetin ardından İHH ekipleri bölgeye giderek acil yardım çalışmalarına katıldılar.

İHH yardımlarını koordine eden Recep Güzel Haiti’nin son durumu hakkında şu bilgileri verdi: ‘‘Depremle birlikte Haiti yerle bir olmuş durumda ve toparlanacak gibi de durmuyor. Zaten fakir olan ülke depremle birlikte iyice harabeye döndü. Evlerini kaybeden insanlar bez parçalarının altında yaşıyorlar. Bu mevsimler yağış mevsimleri. Ancak bundan daha kötüsü kasırga mevsimin yaklaşıyor olması. Haziran ayında kasırgalar başlıyor. O zaman durum daha da vahim hale gelebilir. İnsanlar 2 bin, 3 bin kişilik kamplarda kalıyorlar. Kamp dediğimize bakmayın. Dört sopa üstüne serilen bir bez parçası onların evi. Sağlık sorunu da gittikçe artıyor. İlaç problemi yaşanıyor. Doktor bulunabiliyor ama bu sefer de ilaç bulunamıyor. İlaç eksikliği yüzünden pek çok kuruluş doktorlarını geri göndermek zorunda kaldı. Özellikle çocuklarda ishal hastalığı salgın durumda. Antibiyotik bulmak çok zor.”

52 yetime orada bakıyoruz, 64 yetimi de getirmeye çalışıyoruz

İHH’nın bölgede ki çalışmalarını da anlatan Recep Güzel, depremin ardından başlayan yemek dağıtımının hala devam ettiğini söyledi. 1500 kişiye günlük sıcak yemek dağıtımının sürdüğünü dile getiren Güzel, açılan çadır okulla da 200 öğrencinin öğretmen ve güvenlik masrafları da dâhil bütün ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Güzel diğer çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: “Haiti’ye iki sefer gittim ve 45 gün kaldım. İkinci gidişimiz yetim çalışmalarımızla ilgili oldu. İlk gidişimizde bazı sorunlar yaşadık ancak ikinci gidişimizde resmi makamlara kendimizi ve çalışmalarımızı daha iyi anlatma imkânı bulduk. Yaptığımız görüşmeler sonucunda 52 yetimin sürekli bakımını üstlendik. Sponsor aile uygulaması ile bu yetimlere orada bakacağız. Diğer bir gelişme de Türkiye’ye yetim getirme konusunda oldu.  Tam 64 yetimi ülkemize getirmek için resmi işlemleri başlattık. Görüştüğümüz resmi makamlardan bunun sözünü aldık ve en kısa zamanda resmi işlemleri tamamlayıp 64 yetimi ülkemize getirmek istiyoruz.” 

Okul ve Yetimhane için 40 dönüm yer tahsis edildi

Haiti’de yardım dağıtmak dışında kalıcı projelerde yapılmak istendiğini dile getiren Recep Güzel, bölgeye okul ve yetimhane yapmak için proje başlattıklarını söyledi. Okul ve yetimhane için Haiti’de yapılan çalışmalar sonrasında 40 dönümlük bir arsanın kendilerine tahsis edildiğini söyleyen Güzel, en kısa zamanda çalışmaların başlayacağını dile getirdi. Haiti’nin geleceğini de düşündüklerini ifade eden Güzel, bunun için 5 öğrenciyi üniversite eğitimi için Türkiye getireceklerini söyledi. Gerekli bursların sağlanması durumunda bu sayının daha da artacağını dile getirdi.  

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024