Saldırıları takip eden süreçte 13-70 yaş arası erkekler tutuklandı ve bir çoğundan bir daha haber alınamadı. Hama Katliamı ardından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 20 binden fazla kişi bulunuyor.
Hafız Esad rejiminin baskılarından kaçan 800 bin kişi ise Suriye’den ayrılıp başka ülkelere iltica etti. Günümüzde diasporada olan nüfus iki milyona ulaşmış durumda ve diasporada yaşayan Suriyeliler ülkelerine dönemiyor. Hama olaylarından sonra yurtdışına sığınan ailelerin yurtdışında dünyaya gelen ikinci ve üçüncü kuşak çocukları dahi Suriye’ye dönememekte; nitekim Suriye’ye dönme girişiminde bulunan kişiler tutuklanıyor ve hapse atılıyor. Halihazırda yaklaşık 1000 kişinin bu şekilde hapiste tutulduğu biliniyor.
Olağanüstü hal yönetiminin halen geçerli olduğu ülkede uygulanmakta olan kanunlar, insan hakları normlarına ve uluslararası hukuka aykırı bulunuyor. Suriye’de yaşanan hukuksuzluklar; haksız tutuklama, keyfi gözaltı, adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi, işkence, cebri kayıplar, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün engellenmesi, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamaları, insan hakları savunucularına yönelik baskılar, özgür ve serbest seçim yapılmayarak halkın yönetime katılmasının engellenmesi şeklinde tezahür ediyor.
MAZLUMDER’in Hama Katliamı’nın yıldönümünde yaptığı basın açıklaması için:
http://www.mazlumder.org/haber_detay.asp?haberID=9257
Suriye İnsan Hakları İhlalleri Değerlendirme Raporu için tıklayınız.