İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Hama Katliamı’nın 28. yılında
28 yıl önce 2-23 Şubat tarihleri arasında Suriye’de büyük bir katliam yaşandı. Müslüman Kardeşler üyelerinin Suriye’deki etkinliğini bastırmak isteyen Hafız Esad yönetiminin 2 Şubat 1982’de Hama başta
Suriye 08.02.2011

Saldırıları takip eden süreçte 13-70 yaş arası erkekler tutuklandı ve bir çoğundan bir daha haber alınamadı. Hama Katliamı ardından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 20 binden fazla kişi bulunuyor.

Hafız Esad rejiminin baskılarından kaçan 800 bin kişi ise Suriye’den ayrılıp başka ülkelere iltica etti. Günümüzde diasporada olan nüfus iki milyona ulaşmış durumda ve diasporada yaşayan Suriyeliler ülkelerine dönemiyor. Hama olaylarından sonra yurtdışına sığınan ailelerin yurtdışında dünyaya gelen ikinci ve üçüncü kuşak çocukları dahi Suriye’ye dönememekte; nitekim Suriye’ye dönme girişiminde bulunan kişiler tutuklanıyor ve hapse atılıyor. Halihazırda yaklaşık 1000 kişinin bu şekilde hapiste tutulduğu biliniyor.

Olağanüstü hal yönetiminin halen geçerli olduğu ülkede uygulanmakta olan kanunlar, insan hakları normlarına ve uluslararası hukuka aykırı bulunuyor. Suriye’de yaşanan hukuksuzluklar; haksız tutuklama, keyfi gözaltı, adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi, işkence, cebri kayıplar, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün engellenmesi, güvenlik güçlerinin keyfi uygulamaları, insan hakları savunucularına yönelik baskılar, özgür ve serbest seçim yapılmayarak halkın yönetime katılmasının engellenmesi şeklinde tezahür ediyor.

MAZLUMDER’in Hama Katliamı’nın yıldönümünde yaptığı basın açıklaması için:

http://www.mazlumder.org/haber_detay.asp?haberID=9257

Suriye İnsan Hakları İhlalleri Değerlendirme Raporu için tıklayınız.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024