İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Hayalet Kasaba ‘Teftanaz’
İHH Basın Biriminden Serkan Nergis, 3 yıldır bombaların altında yaşamın sürdüğü Suriye’nin “Hayalet Kasabası” Teftenaz’a giderek gözlemlerini kaleme aldı.
Suriye 20.02.2014

Savaş ve doğal afetlerin ardından nüfus açısından sayısı azalan şehirlere, kasabalara klasik bir tabirle ‘Hayalet Şehir, Hayalet Kasaba’ denilir. İşte Suriye’de bu klasik tabire uyan onlarca kasaba var. Onlardan bir tanesi de Suriye’nin İdlib kentine bağlı Teftanaz kasabası.

Teftanaz, ‘Hayalet Kasaba’ tanımlamasına nerdeyse bire bir uyuyor. Yaşanan savaş öncesinde nüfusu 30 bin iken şimdi bu sayısı sadece birkaç bin. Hatta bir dönem sadece 500’e kadar düşmüş nüfus. Kasaba halkının büyük bir bölümü Türkiye sınırına yakın kamplara yerleşmiş durumda, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise o kadar çok ki tam sayıyı kasaba halkı bile bilmiyor. Ancak kalacak yeri olmayan ya da her ne olursa olsun evlerini terk etmek istemeyenler kasabaya geri dönmüşler.

MEZARLIĞA BİLE VARİL BOMBASI ATILDI

Kasabanın neredeyse yüzde 80’i Esed güçleri tarafından vurulmuş. Evler, binalar, okullar, camiler hatta ve hatta kasabanın mezarlığı bile varil bombalarından nasibini almış.

Teftanaz’ı önemli kılan noktalardan en önemlisi birkaç kilometre uzaklıkta bir havaalanı olması. Havaalanında yaşanan çatışmalar sırasında Esed güçleri, kasabayı hedef gözetmeksizin vurmuş. Havaalanı uzun zaman önce muhaliflerin eline geçmesine rağmen Esed güçleri Teftanaz kasabasını vurmaya devam etmiş. Bugün bile neredeyse her gün sivillerin üzerine varil bombaları yağdırmaya devam ediyorlar.

Bundan 3 yıl önce cıvıl cıvıl olan Teftanaz sokaklarında şimdi tek tük insan manzaraları ile karşılaşıyorsunuz. Çocuklar sadece ya okula ya da markete gitmek için evlerinden çıkıyor. Ancak havada uçak ve helikopter görmediklerinde kapılarının önünde ve ya enkaz yığınlarının içerisinde oyun oynamak için evlerinden çıkıyorlar. Teftanaz’da yaşayan kadınlar ise sadece kapılarının önüne çıkabiliyor birkaç sokak öteye bile gidemiyorlar.

Teftanaz’da evleri vurulan ancak gidecek yeri olmayan ya da her şeye rağmen doğduğu kasabayı terk etmek istemeyenler ise enkaz yığınına dönen evlerinde ya da bahçelerde kalıyor. Ama her ne olursa olsun halk topraklarını terk etmek istemiyor. Teftanaz'da sadece bir kaç dükkan açık, onlarda da gerekli ihtiyaç malzemeleri bulmak çok zor. Kasaba halkı bütün riskleri göze alarak kilometrelerce uzaktaki yerleşim yerlerine giderek ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar ancak yaşanan bombardımanın hiç kesilmemesi güvenlik riskini büyük boyutlara ulaştırıyor.

İHH TEFTENAZ’DA

İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri ise Teftanaz halkını yalnız bırakmıyor. İHH ekipleri yaşanan bombardımana rağmen, düzenli olarak Teftanaz halkına gıda, battaniye ve giysi yardımı yapmayı sürdürüyor.


 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024