İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
“Hayırsever değil miyiz?”
Vakıflar Genel Müdürlüğünce Ankara’da Uluslararası Yardım Kuruluşları Direktörlüğü, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Dünya Bağışçılık Endeksi Paneli”nde “Hayırsever değil miyiz?” sorusuna yanıt arandı.
Türkiye 12.02.2015

Vakıflar Genel Müdürlüğünce Ankara’da Uluslararası Yardım Kuruluşları Direktörlüğü, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen “Dünya Bağışçılık Endeksi Paneli”nde “Hayırsever değil miyiz?” sorusuna yanıt arandı.

İngiltere merkezli Yardım Kuruluşları Vakfı (Charities Aid Foundation – CAF) tarafından; ihtiyaç sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlar ile gönüllülük çerçevesinde devletlerin yaptığı yardımlardan ziyade bireylerin hayırseverlik eğilimlerini ölçmeye yönelik yayımlanan Dünya Bağışçılık Endeksi (World Giving Index) verilerine göre, Türkiye her yıl son sıralarda yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu durumun gerçekliğini ve nedenlerini tartışmak, Türkiye’nin sürekli bir biçimde son sıralarda yer almasını Türkiye gündemine taşımak ve konuyu muhataplarıyla birlikte ele alarak duruma ilişkin çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla hayırseverlik alanında faydalı olacağı düşünülen bir panel gerçekleştirildi.

Başkent Öğretmenevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen “Hayırsever değil miyiz?” sorusuna cevap aranan panele, anketi hazırlatan ve yayınlayan Charities Aid Foundation (CAF) ile anketi tüm ülkelerde uygulayan Gallup Araştırma Şirketi’nden yetkililerin yanı sıra aralarında İHH temsilcilerinin de bulunduğu STK’lar ve çatı kuruluşlar, bu alanda çalışan akademisyenler ve ilgili uluslararası kuruluşlar aktif katılımcı, müzakereci ya da dinleyici olarak katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Erdem, Türk kültüründe vakıfların, köklü ve önemli bir yere sahip olduğunu, derin tarih anlayışı içinde bugün bile yardımlaşma ve dayanışma adına örnek olan sadaka taşlarını görenlerin hayrete düştüğünü söyledi.

"Sadaka taşları, değerlerini kendi içinden çıkarmayı bilen bir millete, bizi biz yapan değerleri gün yüzüne çıkaracak gücü yine kendi içimizde bulacağımızı hatırlatmaktadır" diyen Erdem, hayırseverlik alanında faydalı olacağını düşündükleri bir panel gerçekleştirdiklerini belirtti.

Erdem, " İngiltere merkezli Yardım Kuruluşları Vakfı tarafından, ihtiyaç sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlar ile gönüllülük çerçevesinde devletlerin yaptığı yardımlardan ziyade bireylerin hayırseverlik eğilimlerini ölçmeye yönelik yayımlanan Dünya Bağışçılık Endeksi verilerine göre, Türkiye'nin her yıl son sıralarda yer aldığı görülmektedir. Diğer taraftan, Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına bakılırsa, görüyoruz ki Türkiye'deki yeni vakıfların son 5 yıldaki gelirlerinin yüzde 24'ünü bireysel bağış ve yardımlar oluşturmaktadır. Bu da yaklaşık 13 milyar lira etmektedir" diye konuştu.

"Yaptığımız yardımlar takdire şayan"

Yardım Kuruluşları Vakfı tarafından yapılan ankette her ülke için aynı soruların sorulduğunu bildiren Erdem, ülkelerin, inanç, davranış, kültür biçimi ile medeniyetinin sorgulanmadan sağlıklı sonuçlar elde edilemeyeceğini kaydetti.

Adnan Erdem, şunları söyledi:

"Çünkü bizim insanımız, yardım yaptığını bir başkanıyla paylaşmayacak kadar inanç ve kültür altyapısına sahiptir. Sağ eliyle verdiğini sol elinden gizleyen bir inanca sahiptir. Çok küçük meblağları da yardım olarak düşünmeyen kültürel bir altyapıya sahibiz. Devlet olarak, Türkiye Cumhuriyeti, olarak yaptığımız yardımlar takdire şayan bir mahiyetteyse eğer, Suriye, Afrika ve Balkan ülkelerine yönelik. Bunu altkültürünü oluşturan, devlet kültürünü oluşturan milletin de yardım yaptığını kabul etmemiz gerekiyor."

Dünya bağışçılık endeksi anketi

İngiltere merkezli Yardım Kuruluşları Vakfı (Charities Aid Foundation – CAF) tarafından; ihtiyaç sahipleri ve sivil toplum kuruluşlarına yapılan bağışlar ile gönüllülük çerçevesinde devletlerin yaptığı yardımlardan ziyade bireylerin hayırseverlik eğilimlerini ölçmeye yönelik yayımlanan Dünya Bağışçılık Endeksi (World Giving Index) verilerine göre, Türkiye'nin her yıl son sıralarda yer aldığı görülmektedir. Araştırma çerçevesinde yer alan ülkelerde bireylere aşağıda yer alan üç sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır.

Geçtiğimiz ay,

§ Herhangi bir yabancıya ya da yardıma ihtiyacı olan tanımadığınız birine maddi yardımda bulundunuz mu?
§ Herhangi bir yardım kuruluşuna para verdiniz mi?
§ Herhangi bir yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalıştınız mı?

Araştırma sonucuna göre; Türkiye 2010 yılında 153 ülke arasında 134. sırada, 2011 yılında 153 ülke arasında 136. sırada, 2012 yılında 146 ülke arasında 137. sırada, 2013 ve 2014 yıllarında ise 135 ülke arasında 128. sırada yer almıştır.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
Bangsamoro’da Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, Bangsamoro’da, Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Bin 868 metrekare olarak inşa edilen Hatice Cemil Atay Eğitim Merkezi, bölgedeki yetimlere barınma, eğitim ve ibadet olanakları sağlayacak geniş bir eğitim merkezi olarak hizmete açıldı.
29.11.2024
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022