İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Hemşire Havva Yıldırım
Bir ay boyunca cuma günleri hariç hemen her gün sabah 8.30’dan akşam 17.30’a kadar, çoğu zaman 19.00’a kadar ameliyatlara katıldık.
20.09.2010

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın düzenlediği Katarakt kampanyasında görev almak üzere Afrika kıtasının en yoksul ülkelerinden olan Sudan’a Türkiye’den iki hemşire ve bir doktor olmak üzere toplam üç kişi gittik. Orada bizi Türk hastanesinin sorumlusu olan ekip karşıladı ve Hartum’da Türk ekibinin kaldığı bir eve yerleştirdi. Evimizdeki şartlar son derece iyiydi. Gerek Sudanlılar gerekse Türk ekibi bize çok iyi davrandı. Evde ve çalışma ortamımızda adeta bir aile havası vardı.

Hartum Devlet Hastanesi’nin bir bölümü İHH tarafından katarakt ameliyatları için düzenlendiğinden bu bölüme Türk hastanesi deniyor. Türk hastanesinin ameliyathanesi son derece modern cihazlarla donatılmış. Hiçbir eksiği yok. Ameliyatlar burada başarıyla yapılıyor. Bir ay boyunca cuma günleri hariç hemen her gün sabah 8.30’dan akşam 17.30’a kadar, çoğu zaman 19.00’a kadar ameliyatlara katıldık.

Sudan çok yoksul bir ülke. İnsanlar neredeyse günde sadece bir öğün yemek yiyiyor, çocuklar yalınayak ve çıplak geziyor. Güneş ışınlarının dik gelmesi, beslenme bozukluğu ve iklim şartlarından dolayı ülkede katarakt hastalığı çok sık görülüyor. Özellikle çocuklar arasında yaygın olan katarakt, tedavide geç kalındığı zaman körlüğe neden oluyor. Ülkedeki sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve yoksulluk nedeniyle de katarakt olan çocukların büyük bölümü tedavi edilemiyor.

Sudan’da yaklaşık 100 YTL karşılığında katarakt ameliyatları yapılabiliyor. Hayırseverlerimiz buraya yapacakları her 100 YTL’lik yardımla Sudanlı kardeşlerimizin karanlık dünyalarına ışık olacaktır.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın gerçekleştirdiği bu organizasyonun çok önemli olduğunu düşündüğümden böyle bir çalışmaya duyarsız kalamadım ve oradaki Müslüman kardeşlerimize yardım elini uzatmak istedim. Sudan’da geçirdiğim zamanlar, ömrümün en anlamlı günleri arasındaydı. Türkiye’ye gelirken çok ağladım. Oradaki kardeşlerimizi bırakmak beni çok etkiledi. Her sağlık personelinin bu kıtaya hayatında bir defa da olsa gitmesini, orada yardım bekleyen kardeşlerimize elini uzatmasını dilerim.

Bir ay boyunca oldukça yoğun çalıştık. Yorulduk ama son derece mutlu bir şekilde ülkemize döndük. Ve ülkemizdeki koşulları düşünerek bol bol şükrettik. Dilerim oradaki kardeşlerimiz de en kısa zamanda yoksulluktan kurtulur ve hak ettikleri insani ortamda yaşar.

İHH İnsani Yardım Vakfı’na böyle hayırlı bir hizmete vesile olduğu için teşekkür ederim. Diğer taraftan Hartum’da birlikte çalıştığımız ekip arkadaşlarım Dr. Mustafa Temel, hemşire arkadaşım Gülistan Korkmaz, organizatörümüz Serhat Orakçı, görevli Mehmet Akbaş, aşçımız Ömer usta ile Sudanlı kardeşlerimiz Dr. İhap, Dr. Abdulhafiz, Dr. Muaviye, anestezi teknisyeni Hüda, sekreter Kevser, çalışanlar Novay, Abdulgavi, Mübarek ve Meri’ye de teşekkür ederim.

Havva Yıldırım, Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi Kadın Kolları Başkanı, Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024