İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Hocalı Katliamı'nın 21. Yılı
21 yıl önce Hocalı'da yaşananlar bir katliamdı. Azeriler; bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden katledildi.
Azerbaycan, Kafkasya 26.02.2013

1988 yılında Ermenistan ve Azerbaycan arasında altı yıl süren bir savaş başlamış ve Ermenistan Azerbaycan’ın % 20’sini işgal etmiştir. Bir milyon sivil çatışmalardan kaçmak için Azerbaycan’ın iç kesimlerine göç etmek zorunda kalmıştır. 1991 yılında Azerbaycan Parlamentosu halktan gelen baskılar karşısında Dağlık Karabağ’ın özerk bölge statüsünü ilga etmiş, bu kararın ardından Dağlık Karabağ Parlamentosu çoğunluğu Ermenilerin oluşturduğu bölgede bir referandum düzenleyerek bağımsızlığını ilan etmiştir. Kararın ardından 1992 yılında Sovyet birlikleri bölgeden çekilmiştir. Gerginliğin artmaya başladığı dönemde Ermeni gönüllülerden oluşan silahlı gruplar Karabağ’a yerleştirilmiş, Azerilere yönelik otobüs baskınları, yol kesme gibi terör eylemlerine kalkışmıştır. 1990 yılı başlarında yaklaşık 186.000 Azeri, Ermenistan’dan Azerbaycan’a gitmeye zorlanmış, Ekim 1991’de ise bir Azeri köyü Ermenilerce ele geçirilmiştir.

Ermeniler 26 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı kentinde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmaksızın büyük bir katliam gerçekleştirmiş ve resmî rakamlara göre 106’sı kadın, 83’ü çocuk toplam 613 sivil hunharca katledilmiştir. Ancak bağımsız kaynaklar saldırılarda katledilen kişi sayısını 1.300 olarak verirken olaylarda 487 kişinin ağır yaralandığını, 275 kişinin Ermeni güçlerince esir alındığını, 150 esirden ise bir daha haber alınamadığını rapor etmiştir.

Katliamın ilk gecesinde sekiz ailenin bütün fertleriyle öldürüldüğü 700’den fazla çocuğun anne veya babasını kaybettiği Hocalı’da Rusya, olaylarla ilgisi olmadığını iddia etse de Rus ordusuna bağlı 366. Alay’ın 1991’in sonbaharından itibaren Ermenilerin safında savaştığı, alaydan kaçan dört askerce doğrulanmıştır.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa’da binlerin katıldığı Yetim Dayanışma Gecesi
Bursa İHH tarafından “10. Yetim Dayanışma Gecesi” programı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı sunduğu program, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2 bini aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Bursa, Yetim
25.12.2022
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
Uluslararası Kurban sempozyumu başladı
İHH, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kurban
03.06.2022
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH, Suriye'de cami inşa etti
İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriye'nin kuzeyindeki Akterin kasabasında cami inşa etti.
02.06.2022