Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Afrika kıtasında yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca Afrikalı, ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.
Bu kapsamda 2007 yılından beri Afrika’da ameliyatlar gerçekleştiren İHH İnsani Yardım Vakfı, bu güne kadar; 95 bin 300 kişiyi ameliyat ederek yeniden ışığa kavuşmasını sağladı. İHH’nın ameliyatlara devam ettiği ülkelerden biri de Benin.
İHH İnsani Yardım Vakfı, peyderpey gerçekleştirdiği ameliyatlarda son olarak 600 Beninli’nin tekrardan ışığa kavuşmasını sağladı. Benin’in Djougou bölgesinde ACED kurumuyla beraber yaptığı projede İHH, ameliyatları ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.
“İhtiyaç çok fazla”
Ameliyatları yerinde incelemek için bölgeye giden İHH Katarakt Masası sorumlusu Yasin Bakır, bölgede katarakt hastalığının oldukça yaygın olduğunu ve ameliyat olmayı bekleyen çok daha fazla hasta bulunduğunu belirtti. Bakır, Afrika’nın zenginliklerine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Bölgede ameliyatları gerçekleştiren doktorlardan ameliyatlarla alakalı bilgi aldık. Hastane başhekimi ile görüşmeler yaparak beklentinin ne düzeyde olduğunu kendi gözlerimizle bizzat gördük. Gelir adaletsizliği ve fakirliğin yüksek olduğu zengin kıtada, sağlık hizmetleri de halkın ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu nedenle yüzbinlerce katarakt hastası, kendilerine uzanacak bir yardım elini bekliyor.”
Afrika’da 100 bin katarakt ameliyatı
İHH, Afrika’daki katarakt ameliyatlarını 2007 yılında “Karanlığa göz yumma” sloganı ile başlatmış ve 100 bin Afrikalı’nın yeniden görmesini hedeflemişti. İHH, 2017 yılı ile birlikte bu hedefe ulaşmayı amaçlıyor.