İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH Başkanı Yıldırım Suriye'deki durumu ve ihtiyaçları açıkladı
Suriye'nin tüm bölgelerinden gelen 53 farklı STK’dan 100 kadar temsilci İnsani Yardım Vakfı İHH'nın öncülüğünde İstanbul'da bir araya gelerek Suriye'de gelinen son durum, yardımları ve acil ihtiyaçları anlattı.
Ortadoğu, Suriye, Türkiye 31.01.2013

Suriye’nin çeşitli bölgelerinde kurulan 53 sivil toplum kuruluşu temsilcisi İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde İstanbul’da bir araya geldi. Suriyeli temsilciler, Suriye halkının yardıma muhtaç olduğunu ve yardım beklediğini açıkladı.

Suriye’nin Hama, Humus, İdlip, Şam kentleri ile sahil ve doğu bölgesinin tamamından yaklaşık 100 temsilci İstanbul'da istişare toplantıları düzenleyerek, bölgenin son durumu hakkında görüş alışverişinde bulundu. İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Suriyeli temsilciler, Fatih’teki Berr Otel’de basın toplantısı düzenledi.

İHH Başkanı Av. Bülent Yıldırım, Suriye’de katledilen insanlara dünyanın sessiz kaldığını belirterek, “Katledilen insanlar var. Bu insanlarla ilgili dünya sessiz kaldı. Ne bir insani yardım koridoru açıldı ne de bu konu uluslararası arenada hakkıyla konuşulabildi. Orada karda kışta ayakkabı bulamayan çocuğa bir ayakkabı gönderemediler” dedi.

[video-315]

Şu anda Türkiye dahil birkaç ülkenin Suriye’ye yardım ettiğini anlatan Yıldırım, “Bizler şu bahaneyi ortadan kaldırmak istedik; Suriye’de bir güç birliği yok, herkes ayrı çalışıyor. Suriye’de kim kiminle çalışıyor, kim kiminle dost belli değil. Bu yardımlar içeriye gönderildikten sonra bu yardımların çalınmayacağını garanti edebilir misiniz? Bunun için bizler de uzun zamandır Suriye içindeki sivil toplum kuruluşlarını araştırdık. Ürkütücü bir manzara ile karşılaştık. Suriye’de sivil toplum kuruluşlarına izin verilmemiş. Birkaç yerde var. Şimdi Suriye’nin her bölgesine sivil toplum kuruluşları kuruldu. Aramızda Suriye’de kurulmuş olan 53 sivil toplum kuruluşu var. Çok kısa bir sürede büyük bir başarıdır. Hama, Humus, İdlip gibi bölgelere yardım göndermek istediğimizde yönetim kurulu olan yardım kuruluşları ile irtibata geçeceksiniz” diye konuştu.

Dünyadaki bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Yıldırım, “İnsansanız şu yardım organizasyonlarını değerlendirerek yardım ulaştırabilirsiniz. Yüreğinizde hiçbir merhametiniz yoksa bahane bulabilirsiniz. Suriye’de 64 bin 384 olarak ölü sayısı açıklandı. Bunların içinde 4 bin 500’ü çocuk deniliyor. Bir bölgede insanlar öldüğü zaman cesetlerini dahi almaya gidemiyorlar. Bazen yakınlarının öldüklerini de bildirmiyorlar. Aile bunu diğer fertleri koruma adına saklıyor. Bu yüzden rakamlar gerçekçi değil’’ şeklinde konuştu.

SURİYE'DE İNSANİ DURUM VE ACİL İHTİYAÇLAR

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Av. Bülent Yıldırım, Suriye'de yaşanan son insani durumu şu tabloyla özetledi:

Suriye'de 22 aydır yaşanan katliamlar sonucunda;

Ölen insan sayısı 64383

Ölen çocuk: 4500

Ölen kadın: 4800

Yaralı: 225 bin

Hapishanelerdeki insan sayısı: 200 binden fazla

Kayıp sayısı: 100 binin üzerinde

İç göç rakamı: 4 milyondan fazla

Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'deki mülteci sayısı 1 milyon. 1 milyon kişiden 600 bini çadırda yaşıyor.

Yıkılan okul sayısı 3500

Yıkılan Hastane ve klinik sayısı: 2 bin

Tarım arazilerinin yüzde 60'ı, ticarethanelerin yüzde 70'i kullanılmıyor.

Görülen hastalıklar:

Hepatit A ve B, İshal, Cilt Hastalıkları, Verem başlangıcı, Karaciğer İltihabı, Sarılık

Savaş dolayısıyla travma geçiren çocuklar ve kadınların tedaviye ihtiyaçları var.

Tıbbi olarak acil ihtiyaç listesi:

Acil İhtiyaç Listesi (Öncelik Sırasına Göre)

A- GIDA ALANINDA:

1.) Konserve Çeşitleri (Balık, Tavuk, Barbunya, Patlıcan)

2.) Hazır Çorba Çeşitleri (Mantar, Tavuk, Ezogelin, Mercimek, Yayla)

3.) Patates

4.) Bakliyat ( Pirinç, Bulgur, Makarna, Kırmızı Mercimek)

5.) Hurma

6.) Reçel Çeşitleri

7.) Margarin

8.) Zeytin

9.) Salça

10.) Un

11.) Sıvı Yağ

B- BEBEK İHTİYAÇ MADDELERİ:

1.) Bebek Maması

2.) Bebe Bisküvisi

3.) Süt Tozu

4.) Bebek Bezi

5.) Kadın Hijyen Pedi

C- ISINMA:

1.) Battaniye

2.) Sünger Yatak

3.) Odun vb. gibi yakacak malzemeleri

D-TIBBİ

Narkoz

Antibiyotik

Ameliyat malzemesi ve ekipmanı

Ağrı kesiciler

Şeker hastaları için ilaçlar

Ped malzemeleri

İHH'YA TEŞEKKÜR

Öte yandan Humus bölgesinden gelen Humus Yardım Organizasyonu temsilcisi Üstas Muhammed, “Kim kula şükretmezse Allah’a da şükretmez. Burada Türk halkı bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Aynı şekilde İHH Başkanı Bülent beye teşekkür ediyorum. Bizim halkımızın çocuklarından 2 bin kişiyi serbest bıraktırdı. Allah razı olsun” dedi.

Bir depremin en fazla 60 saniye sürdüğünü belirten Türkmen Bölgesi temsilcisi Samir Hafız ise, “Bizim depremimiz 22 aydır devam ediyor. Buradan herkese çağrıda bulunuyorum. Suriye halkı zor durumdadır. Biz Türkmeniz ancak bizim kimseden ayrımız gayrımız yok. Biz orada Türkmenler, Araplar, Kürtler aleviler hepimiz biriz. Dünya kamu oyu sessiz kalmamalıdır” dedi.

Suriye Doktorlar Birliği temsilcisi Dr. Abdurrahman ise Suriye’den en çok narkoza ihtiyaç duyduklarını söyledi. Narkozun uluslar arası ortamda çok fazla ortalıkta olmadığını bunun için teminini yapmanın zor olduğunu belirten Dr. Abdurrahman, “Bunun yanı sıra antibiyotik, insülin, çocuk ilaçlar en çok ihtiyaç duyulanlar arasında yer alıyor” dedi.


İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024