İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi Toplantısı’na katıldı
Dünya İnsani Yardım Zirvesi son bölgesel toplantısı, Güney ve Orta Asya ülkelerinin katılımı ile Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapıldı. Toplantıya İHH İnsani Yardım Vakfı da katıldı.
03.08.2015

Dünya İnsani Yardım Zirvesi son bölgesel toplantısı, Güney ve Orta Asya ülkelerinin katılımı ile Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapıldı. Toplantıya İHH İnsani Yardım Vakfı da katıldı.

Mayıs 2016’da Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi hazırlıkları kapsamında düzenlenen bölgesel istişarelerin sonuncusu 28-30 Temmuz 2015 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler (BM), Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Dünya Gıda Programı (WFP), Afganistan, Bangladeş, Bhutan, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Maldivler, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkiye ve Özbekistan’ın katılımı ile Tacikistan’ın başkenti Duşanbe kentinde gerçekleştirildi.

Dünya çapında insani yardım sistemi ve faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve insani yardım aktörleri arasında bir network oluşturulmasını hedefleyen son bölgesel toplantıya, Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. İHH adına toplantıya genel başkan yardımcısı Durmuş Aydın katıldı.

Toplantı sırasında gerçekleştirilen insani yardım çalışma atölyelerinde ve panellerde, katılımcılar sözlü ve yazılı olarak görüşlerini ifade ettiler.

2016 yılında İstanbul’da düzenlenecek ilk “ BM Dünya İnsani Zirvesi”nde dünyanın her bölgesinden insani yardım kuruluşları, devletler, çok-taraflı kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri bir araya gelecek. Bu zirve için BM ve diğer ilgili resmi ve sivil kuruluşların yer aldığı hazırlık çalışmaları ve müzakereler 2014 yılından bu yana dünyanın farklı bölgelerinde 4 ana tema etrafında devam ediyor.

Toplantılar, ‘İnsani Yardımların Etkinliği’, ‘Zarar Görebilirliği Azaltmak ve Riski Yönetmek, ‘İnovasyonla Dönüşüm’ ve ‘Çatışma Bölgelerinde İnsanların İhtiyaçlarının Karşılanması’ temaları altında gerçekleştirildi.
Sivil toplum kuruluşları olarak Ulusal İstişare Toplantısı’nda oluşturulan çıktıların Duşanbe’de paylaşılmasını sağlayarak insani yardımın geleceği bu atölye ve panellerde tartışıldı.

Son İnsani Zirve güçlü tavsiyelerle sona erdi

Mayıs 2016’da İstanbul’da yapılacak büyük zirve için son hazırlık toplantısı Duşanbe’de yapıldı. Toplantıda güçlü tavsiyelerde bulunuldu.

Programa, Dünya Gıda Programı(WFP) İcra Direktörü Ertharin Cousin, BM İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörlüğü Yardımcısı Kyung-wha Kang, Dünya İnsani Zirvesi Genel Sekreteri Dr. Jemilah Mahmood üst düzey katılım sağladı. Üç günlük istişare Tacikistan Hükümeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantıya BM yetkilileri, hükümet temsilcileri, sivil toplum örgütleri, gençlik ve akademi temsilcilerini, özel sektör temsilcileri, Kızılhaç / Kızılay temsilcileri, Güney ve Orta Asya'nın dört bir yanından gelen uluslararası sivil toplum örgütleri katıldı.

BM İnsani İşler ve Acil Durum Koordinatörlüğü Yardımcısı Kyung-wha Kang yaptığı konuşmada; "Bu tartışmalarda insani krizlerden etkilenen insanların seslerini duymak bir ayrıcalık oldu. Toplumdaki tün kesimler kadınlar ve çocuklar yapılan işlerle entegre edilmelidir" dedi.

Yaklaşık 200 katılımcı, afetler, çatışma ve uzun süren krizlerde nasıl bir yol izleneceği konusunda fikir alışverişinde ve çeşitli önerilerde bulundu.

Öneriler arasında insani yardımlarının finanse edilmesi konusunda etkin adımlar atılması konusunda ortak görüş bildirildi. Toplantılarda gelişme ve insani yardım arasındaki bağa dikkat çekildi ve ilgili çalışmalarda neler yapılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Programda dünya genelindeki yüksek sıcaklıklar, buzulların erimesi, iklim değişiklikleri konusuna ve bunların insani yardımlarla bağlantısına da dikkat çekildi.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023