İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH Çad’a sığınan OAC’li mültecilerin yanında
İHH, Orta Afrika'dan kaçıp Çad sınırındaki kamplara sığınan binlerce Müslümana gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulundu.
Afrika, Çad 22.03.2014

İHH Acil Yardım ekipleri Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan katliamlardan kaçarak Çad'a sığınan müslümanlara yardım için yaklaşık bir ay önce bölgeye ulaştı.

10 kişilik İHH acil yardım ekibinin koordinatörü Erhan Çelik, Orta Afrika Cumhuriyeti sınırında farklı bölgelerde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 6 adet kampın bulunduğunu, bunlardan Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampındaysa 4 bin 500 kişiye yardım yaptıklarını söyledi.

Türkiye'den yapılan bağışlarla bölgeden aldıkları gıda ve hijyen paketlerini 6 araçlık bir konvoyla kamplara ulaştırdıklarını bildiren Çelik, yardım malzemelerinin içeriğiyle ilgili "Gıda paketlerinin içerisinde makarna, pirinç, un, yağ, salça ve tuz bulunmakta, hijyen paketinin içerisindeyse sabun, deterjan terlik ve ibrik bulunmakta" dedi.

Gore Kampında yaşayan insanların 3 aydır burada olmalarına rağmen kendilerine herhangi bir yardım kuruluşundan yardım ulaşmadığını dile getirdiklerini aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'den gelen yardımları gördüklerinde gözyaşlarını tutamadılar. Bizlere çok teşekkür ettiler. Ancak kalıcı çözümlere de ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu konuda yetkililerle yaptığımız görüşmede sığınmacılara kalıcı yaşam alanı tahsis edileceğini, bakanlar kurulu kararıyla onaylandığını belirttiler. Burada, barınma, su kuyusu, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerekiyor."

Annesi daha önce vefat eden, babası da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Anti-Balaka örgütü tarafından öldürülünce Çad'a sığınan bir yetim kız çocuğu, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Babamı bir cuma namazı çıkışı öldürdüler. Biz silah sesini duyup camiye doğru gidince babamızın cesediyle karşılaştık. Bunun üzerine elbiselerimizi bile almadan halamızla birlikte Çad'a geldik. Bizim ne elbiselerimiz ne tencerelerimiz ne de battaniyelerimiz var. Akrabalarımızın çoğunun nerede olduğunu da bilmiyoruz."

Halası ise eşinin hastalıktan vefat ettiğini, buraya kaçarak geldiklerini söyledi. Şu an kamplarda kaldıklarını ama ne yapacaklarını bilmediğini ifade eden OAC’li kadın, "Yardım kuruluşları inşallah bir çözüm bulur. Burada akrabalarımızı bilmiyoruz ama Allah razı olsun bizleri misafir ediyorlar" diye konuştu.

Çelik, Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampında 4 bin 500, Doyoba Kampında 16 bin 772, Mbitoye Kampında 8 bin 745, Ndjamena Kampında da 4 bin 195 olmak üzere toplam 41 bin 118 kişinin kamplarda yaşadığını kaydederek bunlardan Dobe, Doyoba ve Mbitoye kamplarında da dağıtım planladıklarını sözlerine ekledi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Türkiye ve Katar'dan Suriye'de 1400 aileye yeni yuva
Türkiye ve Katar'dan Suriye'de 1400 aileye yeni yuva
Katar Charity Kurumu ve İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Suriye’nin Azez bölgesinde bulunan Soran kasabasında iç savaştan etkilenen 1400 ailenin ikamet edeceği “Umut Şehri” kuruldu. 9 mahalleden oluşan ve 10 bin kişiye yuva olan Umut Şehri'nin açılış programına Katar, Türkiye ve Suriye’den birçok üst düzey yetkili katıldı.
30.01.2025
İHH’nın Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımları sürüyor
İHH’nın Gazze’ye yönelik sağlık alanındaki yardımları sürüyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sağlık alanında çok sayıda yardım çalışmasında bulundu. Vakıf tarafından Gazze’ye tıbbi yatak, tekerlekli sandalye ve tıbbi cihazlar başta olmak üzere birçok farklı kalemde ekipman ulaştırıldı. İHH’nın Gazze’ye gönderdiği 12 ambulans da hizmet vermeye devam ediyor.
07.01.2025
İHH, 4 binden fazla Lübnanlı aileye destek ulaştırdı
İHH, 4 binden fazla Lübnanlı aileye destek ulaştırdı
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail saldırılarının büyük yıkımlara sebep olduğu Lübnan'daki kış yardımları kapsamında, 4 binden fazla aileye insani yardımda bulundu.
20.12.2024