İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH Çad’a sığınan OAC’li mültecilerin yanında
İHH, Orta Afrika'dan kaçıp Çad sınırındaki kamplara sığınan binlerce Müslümana gıda ve hijyen malzemesi yardımında bulundu.
Afrika, Çad 22.03.2014

İHH Acil Yardım ekipleri Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan katliamlardan kaçarak Çad'a sığınan müslümanlara yardım için yaklaşık bir ay önce bölgeye ulaştı.

10 kişilik İHH acil yardım ekibinin koordinatörü Erhan Çelik, Orta Afrika Cumhuriyeti sınırında farklı bölgelerde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 6 adet kampın bulunduğunu, bunlardan Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampındaysa 4 bin 500 kişiye yardım yaptıklarını söyledi.

Türkiye'den yapılan bağışlarla bölgeden aldıkları gıda ve hijyen paketlerini 6 araçlık bir konvoyla kamplara ulaştırdıklarını bildiren Çelik, yardım malzemelerinin içeriğiyle ilgili "Gıda paketlerinin içerisinde makarna, pirinç, un, yağ, salça ve tuz bulunmakta, hijyen paketinin içerisindeyse sabun, deterjan terlik ve ibrik bulunmakta" dedi.

Gore Kampında yaşayan insanların 3 aydır burada olmalarına rağmen kendilerine herhangi bir yardım kuruluşundan yardım ulaşmadığını dile getirdiklerini aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'den gelen yardımları gördüklerinde gözyaşlarını tutamadılar. Bizlere çok teşekkür ettiler. Ancak kalıcı çözümlere de ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Bu konuda yetkililerle yaptığımız görüşmede sığınmacılara kalıcı yaşam alanı tahsis edileceğini, bakanlar kurulu kararıyla onaylandığını belirttiler. Burada, barınma, su kuyusu, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerekiyor."

Annesi daha önce vefat eden, babası da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Anti-Balaka örgütü tarafından öldürülünce Çad'a sığınan bir yetim kız çocuğu, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Babamı bir cuma namazı çıkışı öldürdüler. Biz silah sesini duyup camiye doğru gidince babamızın cesediyle karşılaştık. Bunun üzerine elbiselerimizi bile almadan halamızla birlikte Çad'a geldik. Bizim ne elbiselerimiz ne tencerelerimiz ne de battaniyelerimiz var. Akrabalarımızın çoğunun nerede olduğunu da bilmiyoruz."

Halası ise eşinin hastalıktan vefat ettiğini, buraya kaçarak geldiklerini söyledi. Şu an kamplarda kaldıklarını ama ne yapacaklarını bilmediğini ifade eden OAC’li kadın, "Yardım kuruluşları inşallah bir çözüm bulur. Burada akrabalarımızı bilmiyoruz ama Allah razı olsun bizleri misafir ediyorlar" diye konuştu.

Çelik, Gore Kampında 6 bin, Dobe Kampında 4 bin 500, Doyoba Kampında 16 bin 772, Mbitoye Kampında 8 bin 745, Ndjamena Kampında da 4 bin 195 olmak üzere toplam 41 bin 118 kişinin kamplarda yaşadığını kaydederek bunlardan Dobe, Doyoba ve Mbitoye kamplarında da dağıtım planladıklarını sözlerine ekledi.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024