Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yanı sıra Türkiye ve dünyadan birçok üst düzey Bürokrat ve STK yetkililerinin katılımları ile İstanbul’da başladı.
İlk defa Türkiye’de düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.
Lütfü Kırdar Kongre Salonu’nda “Türkiye’deki Sivil Toplum Kuruluşu ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları’nın İnsani Faaliyetleri ve Kırılgan Gruplara Yönelik Çalışmalar” adlı toplantıda konuşan İHH Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın 6 yılda Suriye yardımları konusunda bir sunum ve konuşma yaptı.
"Koca bir halk ölüme ve sakat kalmaya mahkûm edildi"
Durmuş Aydın, savaşın 6. yılında Suriye'de harabe şehirler, 400 bin katledilmiş, 250 bin kayıp insan ve ölümü bekleyen milyonlar olduğunu söyledi.
Savaşın, 5 milyon mülteci, 1 milyon ilticacı, 7 milyon göçebe ve 600 bine yakın yetim ya da öksüz çocuk bıraktığını hatırlatan Aydın, koca bir halkın, ölüme ve sakat kalmaya mahkûm edildiğini vurguladı.
Durmuş Aydın, 2015'te 8 yeni okul kurduklarını ifade ederek, Suriye ve Türkiye'deSuriyeli öğrencilere hizmet veren toplamda 342 okul yaptıklarını, 157 bin öğrenciye lojistik destek sunduklarını ve Suriyeli mülteci gençlere meslek edindirme kursları açtıklarını dile getirdi.
Suriye’de Halap’e bağlı Bab-ul Hava ve Bab-us Selam Kampları’nda itfaiye ve arama-kurtarma birimleri kurduklarını vurgulayan Aydın, "Toplamda 4 arazöz, 2 arama kurtarma aracı ve ekipmanları, 1 ambulansımız var. 28 eğitimli personelimiz yaşanan hadiseler karşısında araç-gereç eksikliğine rağmen kahramanca görevlerini sürdürmeye çalışıyorlar. 200 yataklı, 3 ameliyathane ve yanık ünitesinde oluşan, yaklaşık 10 milyon dolar maliyetli bölge hastanesi projemiz de var" dedi.
İnsani yardımda Türkiye ilk sırada
Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık’ın da yine aynı salonda yaptığı konuşmada, Suriye krizinin 1894 gündür devam ettiğini hatırlatarak, Suriye'de 15 Mart 2011'den bu yana çok büyük acılar yaşandığını ancak dünya kamuoyunun bu acıya alışmaya başladığını kaydetti.
AFAD Daire Başkanı Fatih Özer, Türkiye'de 5 bin 596 STK bulunduğunu ifade ederek, bunların birçoğunun insani yardımlarla ilgilendiğini ve Suriye krizinde en büyük katkıyı da bu kurumların sunduğunu söyledi.
Son olarak kürsüye çıkan Norveç Mülteci Konseyi'nden AntoniusZutphen ise Türkiye'deki STK'ların Suriye krizine çok başarılı bir şekilde müdahale ettiğini söyledi.
İHH standı zirvede yerini aldı
İHH İnsani Yardım Vakfı, ayrıca sergi alanında 30 metrekarelik standı ile birlikte tanıtım faaliyetleri yürütüyor. Yoğun ziyaretçi akımına uğrayan İHH standı, Türkiye ve dünyanın dört bir yanında yapmış olduğu faaliyetler hakkında bilgi veriyor. İHH Yönetim Kurulu üyeleri de ziyaretçilerle ikili temaslar sağlayarak İHH’nın çalışmalarını aktarıyor.