Yoksullara yardım eli uzatmak amacıyla Tanzanya'ya giden İnsani Yardım Vakfı (İHH) ekipleri, gündüz dışarı çıkmanın, insanlarla iletişimin yasak edildiği albino kamplarına girdi.
Tanzanya'da her 2 bin çocuktan birinde görülen albino hastalığı, ülkenin en önemli sorunlarının başında yer alıyor. Büyücü hekimlerin, albinoların vücut parçalarıyla yapılan iksirlerin AIDS başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği ve insan ömrünü uzattığı yönünde yaydığı yanlış düşünce nedeniyle ülkede her yıl çok sayıda albino cinayete kurban gidiyor. Bu kişilerin vücutları parçalara ayrılarak, çok yüksek fiyatlar karşılığında büyücü hekim ve müşterilerine satıyor.
Halkın çoğunun, kimi zaman "insan olmayan, hayalet", kimi zaman tanrı tarafından cezalandırılmış "lanetli" olarak değerlendirdiği albinolar, bu nedenle çoğu zaman okullara da kabul edilmiyor.
Tanzanya hükümetinin cinayetlerin önüne geçebilmek için ülkenin bazı bölgelerinde kurduğu "toplama kampları"na giren İHH ekipleri, saat 06.00'dan sonra dışarı çıkmanın yasak olduğu, kendilerinden olmayanlarla iletişimin mümkün olmadığı 9 kampta ömürlerini geçiren yüzlerce albinoyu görüntüledi.
İHH ekiplerince, hastalıkları nedeniyle güneşe çıkamayan bu kişilere 200 güneş kremi ile cilt kanserini önleyen cihaz tedarik edildi. Ayrıca, kampın dışı boyatıldı, kampa 100 metrekarelik gölgelik ile duş yerleri yaptırıldı ve yeni yataklar alındı.
-Albino nedir?-
Albino hastalığı, vücutta melanin pigmentinin eksikliği nedeniyle oluşan bir genetik bozukluk olarak tanımlanıyor. Hem anne hem de babanın albino geni taşıması ve bu çekinik genlerin bir araya gelmesi durumunda albino bir çocuk dünyaya gelebiliyor. Albinolar, sanılanın aksine görme bozuklukları dışında diğer insanlardan farklı, ciddi sağlık sıkıntıları yaşamıyor ancak vücut yapıları nedeniyle gerekli ihtimam gösterilmediği takdirde cilt kanseri riskleri artıyor.