Olayların başladığı günden itibaren Suriyelilere hem kendi ülkelerinde hem de çevre ülkelerde yardım faaliyetlerinde bulunan İHH, yardım çalışmaları için bir takım araştırmalar yapmak üzere Lübnan’a gitti.
Lübnan’a yaklaşık 2 milyon Suriyeli sığındı.
İHH ekiplerinin bölgedeki STK’lardan aldığı bilgiye göre 2011 Nisan ayında Humus’ta başlayan saldırılar sonrası Suriyelinin sığındığı ilk ülke olan Lübnan’da, mültecilerin sayısı resmi rakamlara göre bir milyon görülüyor. Ancak yerel kuruluşların verdiği bilgiye göre kayıt altına alınamayanlarla birlikte ülkede gerçekte 1.7 ile 2 milyon mültecinin olabileceği tahmin ediliyor.
Kendi ülkeleri dâhil bir çok ülke ve bölgede sığınmacı konumunda olan Suriyelilerin durumu Lübnan’da da oldukça kötü. Bölge genelinde kendi imkânları ile oluşturdukları irili ufaklı 400 kampta yaşayan masum Suriye halkına yerli yardım kuruluşları tarafından yapılan yardımlar yetersiz kalıyor. Bölgede incelemelerde bulunan İHH ekibinin tespitlerine göre çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere yüz binlerce insana yardım ulaştırılamıyor.
Şam ve Humus’a yapılan saldırılar kaçışları arttırdı
İlk olara Humus’a yapılan saldırılardan sonra insanların Lübnan’a kaçışı, 2012 yılında Şam bölgesinde gerçekleştirilen katliamların ardından akın akın olmaya başlamış. İlk zamanlarda binlerde olan sığınmacı sayısı Şam, Humus ve çevre bölgelerde sivillere yönelik saldırıların artması sonrasında ise milyonlara ulaşmış durumda.
Suriyelilerin, Lübnan hükümetinin resmi olarak izin verdiği Şam sınırındaki Arsel’deki kampta ihtiyaç listesinin oldukça uzun olduğu görünüyor.
İHH ekiplerinin yaptığı araştırmalara göre; bölgede gıda, temizlik, battaniye, barınma gibi temel yaşam malzemelerinin yanı sıra ilaç ve medikal malzemelerine acil olarak ihtiyaç duyuluyor.