İHH İnsani Yardım Vakfı’nın en önem verdiği projelerden birisi olan katarakt çalışmasına Nijerya’yı da ekledi. İHH ekipleri ilk olarak Nijerya’nın Kano, Funtua ve Katsina bölgelerinde 5 bin göz muayenesi gerçekleştirdi. Yapılan muayene ve taramaların ardından bin hasta uluslar arası yardım kuruluşu Al Basar İnternatıonal Foundatıon ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında ameliyat edilerek yeniden görmeye başladı.
Katarakt Projesi
İHH şu ana kadar Togo, Benin, Gana, Çad, Uganda, Tanzanya, Sierra Leone, Nijer, Sudan, Etiyopya ve Somali’de yaklaşık 700 bin saha taraması, 300 bin muayene ve 75 bin ameliyat gerçekleştirdi.
İHH İnsani Yardım Vakfı Nijerya’da gerçekleştirdiği ameliyatlara ülkenin farklı bölgelerinde devam edecek.
Katarakt nedir ?
Tüm dünyada daha çok yaşlılarda görülen bir hastalık olarak bilinen katarakt, göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek bulanık bir görünüm alması durumudur ve tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olmaktadır.
Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim koşulları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitirmektedir. Göz doktorlarının ve tedavi imkânlarının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkûm yaşamaktadır. Katarakt tedavisi cerrahidir; ameliyat dışında herhangi bir tedavi şekli yoktur.
Projeye destek vermek isteyen bağışçılarımız 200 TL bağışta bulunarak bir kişinin ameliyat masraflarını karşılayabilir ve o kişinin yeniden görmesine destek olabilir. İsteyen bağışçılarımız daha düşük bağışlar yaparak katarakt fonuna destek de olabilirler.