Orta Afrika Cumhuriyeti, 2013 Aralık ayında başlayan siyasi, dinî, iktisadi ve insani boyutları olan çok yönlü bir kriz yaşıyor. Çatışma ortamı nedeniyle askerî ve sivil kayıpların hızla artması ve 2 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyaç duyduğu, 1 milyondan fazla insanın evini terk ettiği, 1000’den fazla insanın öldürüldüğü ülkedeki krizin aşılması için çok taraflı bir iş birliği gerekiyor. Normalleşmenin sağlanamaması durumunda olayların kontrolden çıkıp dinler arası çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuluyor.
Kriz sonrası ülkeye giden ilk sivil toplum kuruluşu olan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Afrika Masası Koordinatörlüğü tarafından ülke hakkında bilgi vermek, işbirliğinin temellerini atmak ve dinler arası bir çatışmaya doğru giden ülkedeki krize dikkat çekmek amacıyla bir kriz raporu yayımlandı. Rapor, ülkedeki kriz hakkında yayımlanan ilk Türkçe rapor ve uluslar arası birçok kurumu harekete geçirecek önemli bir kaynak olma özelliğini taşıyor. Raporda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, medya temsilcileri ve devlet yetkilileri ile yapılan görüşmelerle birlikte ülkede yaşananlara dair gerçek bir fotoğraf çıkartılmaya çalışılmıştır.
Genel olarak raporda; ülkenin genel görünümü, Seleka Koalisyonu’nun rolü, Balaka Örgütü’nün ortaya çıkışı, Fransa’nın askeri müdahalesi, krizin nedeni, medyanın rolü, Müslümanların ve diğer etnik grupların durumu, olası senaryolar ve tavsiyeler olmak üzere çeşitli başlıklarla kriz değerlendiriliyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti Kriz Raporu için lütfen tıklayın