İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH Ramazan hazırlıkları
Bu yıl Ramazan ayında 81 ülke ve bölgede faaliyet gösterecek olan İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Ramazan çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle doğal afetlerin ve yoksulluğun yoğun bir şekilde hissedildiği bölgelerde çalışacak olan vakfımız, yaklaşık 1 milyon insana ulaşmayı hedefliyor.
02.07.2013

Ramazan komisyonumuz toplanıyor

Kurban, yetim, su kuyusu, katarakt gibi çalışmalarımızda olduğu gibi Ramazan kampanyamız için de vakfımızda öncelikli olarak yurt dışında ve yurt içinde çalışmalar yapan birimlerimizden bir komisyon belirleniyor. Bu komisyon, Ramazan’dan aylar önce çalışmalarına başlayarak sürecin sonuna kadar kampanyayı takip ediyor. Komisyonumuz bölgeleri iyi tanıyan kişilerden oluşuyor. Haftalık toplantılar yapan komisyon üyeleri, önceki yılları değerlendirerek gelecek Ramazan ayı için faaliyet alanlarını belirliyor. Yapılan toplantılar raporlanarak komisyon sekreteri tarafından tüm birimlere iletiliyor.

 

Ülkeleri belirliyoruz

Önceki yıllarda çalışma yaptığımız ülkeler Ramazan komisyonu tarafından incelemeye alınıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek bir yol haritası hazırlanıyor. Yardım kalemleri ise, belirlenen ülkelerin ihtiyaçlarına göre değişiyor. Kriz ve doğal afet bölgelerinde aşevi çalışmaları, yetimlerin desteklenmesi, çadır kent yardımı, günlük sıcak yemek dağıtımı vb. hizmetler verilirken yoksullukla mücadele eden bölgelerde gıda yardımlarının yanı sıra kalıcı yardımlar kapsamında iş-meslek edindirmeye yönelik çalışmalar yapılıyor.

 

 Ekiplerin belirlenmesi

Ülkelere gidecek ekipler genellikle 3-4 kişilik gruplardan oluşuyor. Ekiplerde bölgede yapılacak faaliyetlere uygun kişilerin bulunması dikkat edilen konuların başında geliyor. Örneğin doğal afet bölgelerinde yapılacak sağlık taramaları için doktorlar, yetimlerin yoğunlukta yaşadığı bölgeler için psikologlar, bölgelerin durumunu kamuoyuyla paylaşması için gazeteciler, vakıf çalışanları ve gönüllüler seçiliyor.

 

 Partner organizasyonlarımızın hazırlanması

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde şubesi bulunmuyor. Faaliyetlerini İstanbul’daki merkezden yürüten vakfımız, yardım çalışmalarını yerel organizasyonlar üzerinden gerçekleştiriyor. Vakıf, dernek gibi yerel organizasyonlarla gidilen iş birlikleri bölgelerindeki sorunların çözümünde daha hızlı yol alınmasına imkân sağlıyor. Böylece ihtiyaç sahibi insanların belirlenmesi ve onlara ulaşmada daha etkili hareket edilmiş oluyor. İHH’nın çalışma yaptığı Ramazan ve Kurban bölgelerindeki partner kurumlar haftalar öncesinden bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor. İftar sofralarının hangi bölgelerde kurulacağı, hangi bölgelere kumanya dağıtımlarının yapılacağı, eğitim malzemelerinin kaç öğrenciye paylaştırılacağı vb. bu kurumlar aracılığıyla belirlendikten sonra İHH’ya bildiriliyor.

 

Kampanyamız başlıyor

Tüm bu çalışmalarımız vakfımızın basın ve internet birimleri tarafından medya organlarına duyuruluyor; dergi, gazete ve sosyal medyada kamuoyuyla paylaşılıyor. Yazıya dökülen her bir çalışma titizlikle gözden geçirilerek kampanyanın yürütüleceği ülkeler ve yapılacak yardım faaliyetleri açıklanıyor. Ramazan kampanya konseptimiz Tanıtım Birimimiz aracılığıyla sokakta, otobüste, duraklarda bizi izleyen gönüllülerimize ulaştırılıyor.

 

Bölgelere gidecek ekiplerin hazırlanması kampanyamızın en heyecanlı süreçlerinden biri. Ülkeler hakkında hazırlanan raporlar ve pratik bilgiler vakıf merkezinde yapılan bir toplantı ile ekiplere veriliyor. Bir ülkeye veya bölgeye ilk defa gidecek olan doktor, hemşire, gazeteci, öğretmen, ev hanımı vb. kişilerden oluşan gönüllü ekiplerimiz, gidecekleri ülkenin tarihi, güncel durumu ve kültürel yapısı hakkındaki bilgileri bu şekilde ediniyor. Ekiplerde yer alan görevliler, bölgelerden dönüşlerinde oralarda yaşadıklarıyla ilgili gözlem ve deneyimlerini hazırladıkları raporlarla bizlere iletiyor.

 

 Yapılan faaliyetler

Bölgelere giden ekiplerimiz ilk günden itibaren hızlı bir şekilde çalışmaya başlıyor. Bir hafta boyunca ihtiyaç sahiplerini ziyaret ederek çalışmaların içinde bizzat yer alıyorlar. Partner kuruluşlarımız ise çalışma yapılacak bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerini belirleyerek bilgilendirme yapıyor. Bu sayede hangi ülkede kaç iftar sofrası kurulacağı, kaç ailenin sofrasına konuk olunacağı, yardım kalemleri vb. ziyaretler öncesinde belirlenmiş oluyor.

 

 Geri bildirim

Bölgelere giden ekiplerimiz İstanbul’a döndüklerinde kendileriyle yapılan toplantılarda bölgede yaşadıkları deneyimleri, problemleri aktararak çözüm önerileri sunuyorlar. Bölgelerde belirlenen ihtiyaçlar hakkında bilgilendirmede bulunuyorlar. Bir sonraki yıla en iyi şekilde hazırlanabilmek için bilgiler kayıt altına alınıyor. Yapılan faaliyetler ve yardım kalemleri raporlanarak dergimiz ve web sayfamızda yayımlanıyor.


 

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024