İHH İnsani Yardım Vakfı, Gazze'deki ihtiyaç sahibi ailelere ramazan ayında dağıtmaları için çeşitli yardım kuruluşlarına 3 bin 900 kumanya teslim etti.
Mısır’da Mursi yönetimine karşı yapılan askeri darbe en çok mazlum Gazze halkını olumsuz etkiliyor. Özellikle Gazze’nin dünya ile bağlantı kurduğu tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı’nın da kapatılmış olması, Gazzelilerin gıda, ilaç ve akaryakıt sıkıntısı çekmesine neden oluyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı Gazze Sorumlusu Mehmet Kaya, Mısır’da yapılan darbeden sonra Gazze’deki durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti. Kaya, “Mısır’da 30 Haziran’da Mursi muhaliflerinin başlatmış oldukları gösterilerden 5 gün önce, ordu Gazze’ye giden tünelleri tespit etmeye başlamıştı. Darbe yapıldıktan sonra ise, Mısır’ın Refah bölgesine sürekli asker yığıldı ve tüneller kapatıldı. Bu süreçten sonra Gazze’den dışarıya tedavi amaçlı gidenler bile Kahire Havaalanı’nda bekletiliyor” dedi.
Kumanya bağışı için tıklayınız
KUMANYA VE GÜNLÜK YEMEK DAĞITIMI
Kaya, Gazze Şeridi’ndeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtmaları için 65 insani yardım kuruluşuna 3 bin 900 kumanya teslim ettiklerini belirterek, söz konusu yardımların yanı sıra ramazan ayı boyunca günlük yemek dağıtmaya çalışacaklarını söyledi.
GAZZE'DE İNSANİ DURUM
Ambargo nedeniyle genel bir fakirliğin söz konusu olduğu Gazze’de insani yardımlara zaruri bağımlılık oranı yüzde 80’lere ulaştı.
Gazze’de yaşayanların yüzde 54’ü gıdaya ulaşamazken yüzde 12’si sınırlı oranda ulaşabilmekte.
Ambargonun uygulamaya konduğu tarihte mülteciler arasında “aşırı yoksulluk” çekenlerin sayısı 100 bin iken bu rakam bugün üç katına çıkarak 300 bine ulaştı.
Gazze’de yaşayanların yüzde 61’i açlık tehlikesiyle karşı karşıya.
Beslenme alışkanlıklarında meydana gelen zorunlu değişiklik nedeniyle özellikle çocuklarda vitamin ve mineral eksikliğine bağlı sorunlar yaşanıyor.
İsrail’in saldırı ve yıkımları sonucu Gazze’de 80 bin evin yeniden inşası gerekiyor.
Gazze’de 25 binin üzerinde yetim çocuk bulunuyor.
Gazze’nin bugün 1 milyon 657 bin 155 olan nüfusunun 1 milyon 105 bini mülteci kamplarında yaşıyor.