İHH İnsani Yardım Vakfı, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında bu kez Ruandalı yetimlerin yüzlerini güldürdü.
İHH, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında yaptığı çalışmalarla dünyanın fakir bölgelerindeki yetimlere yardım ulaştırıyor.
Afrika'nın en fakir ülkelerinden Ruanda da bunlardan biri. İHH'nın 2000'li yılların başından beri faaliyet yürüttüğü Ruanda'da sponsorluğunu üstlendiği yüzlerce yetim bulunuyor.
Ruanda'da Hutular ve Tutsiler olarak isimlendirilen iki grup arasında 1994'te yaşanan ve Hutuların yaklaşık bir milyon Tutsi'yi öldürdüğü katliamın izlerini hala hisseden insanlar, yardım kuruluşlarının faaliyetlerinden memnuniyet duyuyor.
“Yetim Dayanışma Günleri” kapsamında, Ruanda'nın başkenti Kigali'ye giden İHH ekibi, 5 gün süresince yetimleri, ailelerini ziyaret ederek, çeşitli yardımlarda bulundu ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İHH ekibi, Kigali’nin Nyamirambo bölgesinde 126 yetim çocuk ve ailesine yatak, battaniye yardımında bulundu.
Ziyaretler kapsamında, Kigali'deki Fetih Mescidi'ni de ziyaret eden İHH heyeti, Ruanda Müslümanlar Meclisi Başkanı Sheikh Qasim ile görüşerek yapılacak, projeler hakkında bilgi aldı.
Yetim ailesi Müslüman oldu
İHH yetkilileri, yetimlerin ailelerinin evlerini de ziyaret ederek, ihtiyaçlarını not aldı, yaşadıkları zorlukları dinledi.
Yetim aileleri, İHH'nın yardımlarıyla geçindiklerini belirterek, İHH ve Türkiye'ye minnettarlıklarını ifade etti.
Ziyaretlerde 5 yetimi bulunan Ruandalı bir kadın, eşi vefat ettikten sonra yakınlarından ve Hristiyan kuruluşlardan yardım göremediğini söyledi. Çocuklarını, İHH'nın Ruanda'daki partner kuruluşunun okuluna gönderdiğini anlatan anne, çocuklarının buradaki muameleden etkilenerek Müslüman olmaya karar verdiğini aktardı. Yetim annesi, çocuklarının ardından kendisinin de Müslüman olduğunu kaydetti.
Yetim ailerini ziyaret eden İHH ekibi, Kigali'deki bir parkta 200 yetim çocukla piknik yaptı ve burada yetim çocuklara kırtasiye, ayakkabı ve nakit para yardımında bulundu.
İHH ekibi daha sonra Kigali'ye üç saatlik mesafedeki Gisenyi şehrinde Türk hayırsever tarafından yaptırılan ve İHH'nın çalışmalarını takip ettiği Hacı Hasibe Camisi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Kigali Büyükelçisi Mehmet Raif Karaca'yı da ziyaret eden ekip, Ruanda'da yapılan İHH çalışmaları hakkında büyükelçiye bilgi verdi. Karaca da İHH'nın ve TİKA'nın bölgede yaptığı çalışmaların devletler nezdinde de takdir gördüğünü belirtti.