İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH tarafından 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenleniyor
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, İstanbul’da düzenlenen 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı ile ilgili basın açıklaması yapıldı.
17.08.2024

İHH Afet Yönetimi Departmanı tarafından İstanbul’da, Türkiye’nin birçok şehrinden bine yakın arama kurtarma gönüllüsünün katılımıyla 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenleniyor. Tatbikat senaryosu gereği Anadolu Fay Hattı üzerinde 6.8 büyüklüğünde, 12 km derinlikte deprem meydana geldiği varsayılıyor. 16-17-18 Ağustos tarihleri arasında 3 gün sürecek tatbikat kapsamında, İstanbul’da 6 farklı tatbikat noktasında çalışmalara başlandı.

İHH Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi’nde tatbikatla ilgili basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklaması, İHH Afet Yönetiminden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kars’ın tatbikatla ilgili yaptığı sunumla başladı.

Basın açıklamasına, İstanbul Valisi Davut Gül, Düzce Valisi Selçuk Aslan, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Adalar Kaymakamı Abdurrahman İnan, AFAD Gönüllülük ve Sivil Toplumla İlişkiler Daire Başkanı Hüseyin Ceven, AFAD Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, AFAD Geçici Barınma ve Lojistik Depo Yönetimi Daire Başkanı Güray Karakaya, AFAD Sivil Savunma Daire Başkanı Gürkan Tepekıran, İstanbul AFAD Müdürü Pof. Dr. Haluk Özener ve Tuzla Emniyet Müdürü Fatih Tilki katıldı.

bulent-yildirim.jpg

“Tecrübelerin aktarılması önem taşıyor”

Basın açıklamasında konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, bu tatbikatı çok önemsediklerini belirtti. İHH’nın arama kurtarma alanında ilk çalışmalarını 17 Ağustos 1999 depremlerinde yaptığını ifade eden Yıldırım, “Bosna geçmişimiz vardı. Çeçenistan ve Keşmir’de de çalışmalara katılmıştık. Adana, Van, Elazığ ve İzmir depremlerini yaşadık. Son olarak 6 Şubat depremlerini yaşadık. Buralarda edinilmiş tecrübelerin hem kendi jenerasyonumuza hem bizden sonra gelecek jenerasyonlara aktarılması önem taşıyor. Bütün illerde mutlaka arama kurtarma ekiplerinin kurulması gerektiğini gördük. Bir deprem durumunda o il kendi derdiyle uğraşırken en yakın illerin müdahale etmesi çok önemli. Paydaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Kıyı Koruma’dan Emniyet’e kadar tüm paydaşlarımız destek verdi” dedi.

9.jpg

“Sağlam binalar yapmamız gerekiyor”

İstanbul Valisi Davut Gül, olası afetlere yönelik hazırlık çalışmalarının önemine değindi. Gül, “İHH’nın yaptığı bu tatbikat çok önemli. Baktığımızda 4’ncüsünün yapıldığını görüyoruz. Bir kurumsallaşma var. Arama kurtarma gönüllülüğü disiplin istiyor, bilgi ve birikim istiyor. Sivil toplum kuruluşlarının özellikle akredite olması, hazırlıklı olması afet dönemlerinde müdahaleyi kolaylaştırıyor. Bunlar afet sonrası için geçerli. Bir de afet öncesi var. Sağlam binalar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

3.jpg

“İstanbul’da 500 binin üzerinde binanın kentsel dönüşüme girmesi lazım”

İstanbul’da Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi kentsel dönüşüme ihtiyacı olan binaların bulunduğu belirten Davut Gül, “İstanbul’da 500 binin üzerinde binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Deprem bölgelerinde Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bir buçuk sene içinde 200 bin konut yapabiliyorsak, 5 yıl 6 yıl içinde 500 bin konut inşa edip riski minimize edebiliriz” dedi.

selcuk-aslan.jpg

“Olası afetlere hazırlıklı olmak zorundayız”

Düzce Valisi Selçuk Aslan ise, “Devlet ve millet olarak afetlere hazır olmak zorundayız. Son 5 yıl içerisinde meydana gelen afetlere baktığımızda, deprem afeti başta olmak üzere seller, çığlar ve büyük çaplı yangınları yaşadık. Olası afetlere hazırlıklı olmak zorundayız. İHH’nın, afetin olmadığı bir dönemde olabilecek durumlara karşı bir tasavvur geliştirip tatbikatlar yapması takdir edilmesi gereken bir durum” dedi.

5.jpg

AFAD İstanbul İl Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de, “Olası bir Marmara depreminde kimin hangi sorumluluğu taşıdığı açıkça belli. Burada en önemli süreç tatbikat. Eğer biz zaman zaman pratiğini yapmazsak olası bir afet karşısında hazırlıklı olamayız” dedi.

Basın açıklaması, çalışma yürütülen dört tatbikat bölgesinden yapılan canlı yayın bağlantılarının ardından sona erdi.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH tarafından 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenleniyor
İHH tarafından 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı düzenleniyor
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, İstanbul’da düzenlenen 4. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı ile ilgili basın açıklaması yapıldı.
İstanbul
17.08.2024
İHH’dan Samsun’da 120 gönüllünün katılımıyla bölgesel arama kurtarma tatbikatı
İHH’dan Samsun’da 120 gönüllünün katılımıyla bölgesel arama kurtarma tatbikatı
İHH Afet Yönetimi Başkanlığı'na bağlı arama kurtarma ekipleri, Samsun'da 15 ilden 120 gönüllünün katıldığı bölgesel tatbikat gerçekleştirdi.
01.07.2024
İHH Arama Kurtarma Ekipleri 2023’te 231 operasyona katıldı
İHH Arama Kurtarma Ekipleri 2023’te 231 operasyona katıldı
İHH Afet Yönetimi Başkanlığı’na bağlı arama kurtarma ekipleri, 2023 yılında 231 arama kurtarma operasyonuna katıldı.
16.01.2024