Psikososyal Akademi Programı’nın ilk haftasında açılış dersini ‘Vakıf Kültürü ve İnsani Yardım Ahlakı’ başlığı ile İHH Yetim Çalışmalarından Sorumlu Genel Kurul Üyesi Reşat Başer, ilk haftanın ‘Psikolojik Dayanıklılık’ başlıklı ikinci dersini ise Prof. Dr. Ahmet Akın verdi.
Programda, ikinci haftanın ilk dersinde Dr. Öğretim Üyesi Esin Tüccar ‘Travma Dönemi: Ebeveyn Kaybı Yaşamış Çocuklar ve Eş Kaybı Yaşamış Kadınlar’ konusunda, ikinci derste ise Dr. Öğretim Üyesi Enver Mengü ‘Sosyal Çalışma Eğitimlerinin Yetim Çalışmalarında Saha Planlaması ve Uygulaması’ ve ‘Reyhanlı Eğitim Köyü’ konularında sunum yaptı.
Programın üçüncü haftasında ise, Doç. Dr. Mehmet Boyacı ‘Kayıp Yaşamış Ailelerde İletişim’ konusunu, ikinci derste Dr. Numan Turan ‘Afetlerde Dezavantajlı Bireylerle Sosyal Çalışma’ başlıklı konuyu işledi.
Programın dördüncü ve son hafta derslerinde, İHH Mütevelli Heyet Üyesi Osman Atalay ‘Çocuk, Ergen ve Ebeveynlerde Bağımlılık’, Doç. Dr. Abdulkadir Yeler ise, ‘Sosyal İnceleme ve Raporlama Süreci’ konusunda dersler verdi.
Ders döneminin tamamlanmasının ardından öğrenciler, İHH Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarette, İHH Genel Sekreteri Dr. Durmuş Aydın “Vakıf Kültürü ve Gönüllülük Çalışmaları”, İHH Psikososyal Destek Birim Koordinatörü Psikolog Ayşe Hümeyra Karayel, “Gönüllülük Çalışmalarında Psikolojik Dayanıklılık” ve İstanbul Yetim Birimi Teşkilatlanma Sorumlusu Rumeysa Önal, “Aile Ziyaret Eğitimi ve Saha Çalışmalarının Planlanması” konularında konuşmalar yaptı.
Eğitim programı kapsamında ayrıca, 7 farklı ilçede İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yetim sponsorluk sisteminde kayıtlı olan ailelere ziyaret gerçekleştirildi.
Eğitim programının, yeni eğitim ve saha çalışmalarıyla bir yıl daha devam etmesi planlanıyor. Program ile ruh sağlığı alanında öğrenim gören öğrencilerin vakıf çalışmaları ile saha tecrübesi kazanmaları ve İHH’nın sponsorluk sistemi kapsamında gerçekleştirilen aile ziyaretlerinin daha da profesyonel hale gelmesi hedefleniyor.