İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH ve Katar Raf’tan Irak’taki sığınmacılara acil yardım
İHH İnsani Yardım ve Katar Raf Kurumu’nun işbirliğinde Kerkük, Diyala ve Kuzey Irak’taki 85 binin üzerindeki sığınmacıya gıda kolisi ve battaniyeleri ulaştırıldı.
Irak, Ortadoğu 13.02.2015

İHH İnsani Yardım ve Katar Raf Kurumu’nun işbirliğinde Kerkük, Diyala ve Kuzey Irak’taki 85 binin üzerindeki sığınmacıya gıda kolisi ve battaniyeleri ulaştırıldı.

Irak'ta yaşanan gelişmeler sonucu evlerini terk ederek sığınmacı konumuna düşen binlerce kişiye çatışmaların başladığı ilk günden bu yana insani yardımlar düzenli olarak sürdürülüyor.

İHH ekipleri son olarak Irak’ın Dahok, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Diyala bölgesindeki ihtiyaç sahibi sığınmacılara 14 bin 500 adet gıda kolisi ve 12 bin 500 adet battaniye dağıtımı gerçekleştirdi.

 

Dahok Ve Erbil’de 25 bin sığınmacıya yardım

İHH - Katar Raf Kurumu işbirliğinde Türkiye’de hazırlanan yardım TIR’ları Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş yaparak Dahok’a geldi. Burada ikiye ayrılan ekibin bir kısmı Dahok ve Erbil’de diğer kısmı da Kerkük, Süleymaniye ve Diyala’nın Hanekin bölgesinde yardım dağıttı.

Kuzey Irak’ın en büyük kentlerinden biri olan Dahok, bulunduğu konum itibariyle Musul’a yakın şehir. Bu nedenle Dahok en fazla göçün olduğu şehir. Yine aynı şekilde bölgenin güvenli olmasından dolayı burada çok sayıda kamp kurulmuş. Dahok’ta Kerkük çevresinden, Musul, Telafer, Tuzhurmatu,Tazehurmatu’dan gelen insanların yaşadığı Birleşmiş Milletler’in kurduğu Kaberto ve Domiz kampı bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Dahok’un genelinde 300 binin üzerinde sığınmacı yaşıyor.

Dahok’taki ekipler buradaki sığınmacılara 6 bin 250 adet battaniye, 2 bin 400 de gıda kolisi dağıttı.
Daha sonra Erbil’e geçen ekipler burada, sayısı 200 binin üstünde olan sığınmacının kaldığı Kuştepe, Kevirgoski, Bahırka ve Şaklava kampında yaklaşık 6 bin kişinin yararlanacağı bir ay yetecek bin 200 gıda kolisi dağıttı.


Süleymaniye, Kerkük ve Diyala’da Türkmen, Kürt ve Arap sığınmacılara yardım

Kerkük’e sığınan sığınmacılar da bölgede 2014 yılında kurulan Yahyavi kampında, boş arazilere kurdukları çadırlarda, depolarda, okullarda ve camilerde kendi imkânlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.

Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Yahyavi ve Leylan kampı ile çevre köylerde kalan Türkmen, Arap ve Kürt sığınmacılara 8 bin 550 adet gıda kolisi ve 6 bin 250 adet de battaniye dağıtıldı.

Kerkük ve etrafında da yaklaşık 350 bin sığınmacı bulunuyor. 2014 yılında Kerkük’te kurulan ve 75 büyük çadırdan oluşan Yahyavi kampında bin 280 kişi, Leylan kampında ise 7 bin 500 kişi yaşıyor.

Yardımlar için Türkiye ve Katar’a teşekkür eden Türkmen Kardeşlik Derneği Başkanı Emin Terzi, Kerkük’teki sorunların her geçen gün daha da zorlaştığını ifade ederek, ‘’Kerkük’te sorunlar göründüğünden çok daha vahim. Her geçen gün çevre vilayetlerden göçler geliyor. Temennimiz buraya gönderilen yardımların devam etmesidir ‘’ dedi.

 

Kamplardaki sıkıntılar artıyor

Yaşadığı yerleri terketmek zorunda kalan Irak’lı Türkmen, Kürt ve Arap aileler yoğun olarak Dahok,Kerkük, Erbil ve Süleymaniye’ye gelerek buradaki kamplarda yaşamaya çalışıyor. Tamamen dolu olan olan kamplarda büyük bir yer sıkıntısı yaşanıyor.

Kamplardaki en büyük sıkıntı ise temiz su temin edilememesi, gıda ve çeşitli sağlık sorunları. Bölge yönetimlerinin elinde bulunan kamplara yardımlar genellikle nadir de olsa sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024