İHH İnsani Yardım ve Katar Raf Kurumu’nun işbirliğinde Kerkük, Diyala ve Kuzey Irak’taki 85 binin üzerindeki sığınmacıya gıda kolisi ve battaniyeleri ulaştırıldı.
Irak'ta yaşanan gelişmeler sonucu evlerini terk ederek sığınmacı konumuna düşen binlerce kişiye çatışmaların başladığı ilk günden bu yana insani yardımlar düzenli olarak sürdürülüyor.
İHH ekipleri son olarak Irak’ın Dahok, Erbil, Kerkük, Süleymaniye ve Diyala bölgesindeki ihtiyaç sahibi sığınmacılara 14 bin 500 adet gıda kolisi ve 12 bin 500 adet battaniye dağıtımı gerçekleştirdi.
Dahok Ve Erbil’de 25 bin sığınmacıya yardım
İHH - Katar Raf Kurumu işbirliğinde Türkiye’de hazırlanan yardım TIR’ları Habur Sınır Kapısı’ndan geçiş yaparak Dahok’a geldi. Burada ikiye ayrılan ekibin bir kısmı Dahok ve Erbil’de diğer kısmı da Kerkük, Süleymaniye ve Diyala’nın Hanekin bölgesinde yardım dağıttı.
Kuzey Irak’ın en büyük kentlerinden biri olan Dahok, bulunduğu konum itibariyle Musul’a yakın şehir. Bu nedenle Dahok en fazla göçün olduğu şehir. Yine aynı şekilde bölgenin güvenli olmasından dolayı burada çok sayıda kamp kurulmuş. Dahok’ta Kerkük çevresinden, Musul, Telafer, Tuzhurmatu,Tazehurmatu’dan gelen insanların yaşadığı Birleşmiş Milletler’in kurduğu Kaberto ve Domiz kampı bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Dahok’un genelinde 300 binin üzerinde sığınmacı yaşıyor.
Dahok’taki ekipler buradaki sığınmacılara 6 bin 250 adet battaniye, 2 bin 400 de gıda kolisi dağıttı.
Daha sonra Erbil’e geçen ekipler burada, sayısı 200 binin üstünde olan sığınmacının kaldığı Kuştepe, Kevirgoski, Bahırka ve Şaklava kampında yaklaşık 6 bin kişinin yararlanacağı bir ay yetecek bin 200 gıda kolisi dağıttı.
Süleymaniye, Kerkük ve Diyala’da Türkmen, Kürt ve Arap sığınmacılara yardım
Kerkük’e sığınan sığınmacılar da bölgede 2014 yılında kurulan Yahyavi kampında, boş arazilere kurdukları çadırlarda, depolarda, okullarda ve camilerde kendi imkânlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor.
Türkmenlerin çoğunlukta bulunduğu Yahyavi ve Leylan kampı ile çevre köylerde kalan Türkmen, Arap ve Kürt sığınmacılara 8 bin 550 adet gıda kolisi ve 6 bin 250 adet de battaniye dağıtıldı.
Kerkük ve etrafında da yaklaşık 350 bin sığınmacı bulunuyor. 2014 yılında Kerkük’te kurulan ve 75 büyük çadırdan oluşan Yahyavi kampında bin 280 kişi, Leylan kampında ise 7 bin 500 kişi yaşıyor.
Yardımlar için Türkiye ve Katar’a teşekkür eden Türkmen Kardeşlik Derneği Başkanı Emin Terzi, Kerkük’teki sorunların her geçen gün daha da zorlaştığını ifade ederek, ‘’Kerkük’te sorunlar göründüğünden çok daha vahim. Her geçen gün çevre vilayetlerden göçler geliyor. Temennimiz buraya gönderilen yardımların devam etmesidir ‘’ dedi.
Kamplardaki sıkıntılar artıyor
Yaşadığı yerleri terketmek zorunda kalan Irak’lı Türkmen, Kürt ve Arap aileler yoğun olarak Dahok,Kerkük, Erbil ve Süleymaniye’ye gelerek buradaki kamplarda yaşamaya çalışıyor. Tamamen dolu olan olan kamplarda büyük bir yer sıkıntısı yaşanıyor.
Kamplardaki en büyük sıkıntı ise temiz su temin edilememesi, gıda ve çeşitli sağlık sorunları. Bölge yönetimlerinin elinde bulunan kamplara yardımlar genellikle nadir de olsa sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılıyor.