Birlemiş Milletler (BM) tarafından 2016 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılacak olan Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin koordinasyon ve istişare toplantılarının ilk ayağı İstanbul’da başladı.
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya, BM, Türk Kızılay’ının da aralarında bulunduğu 36 uluslar arası insani yardım kuruluşu temsilcisi katıldı.
NEDEN BÖLGESEL İSTİŞARE?
Hazırlık toplantıları çerçevesinde 2016 zirvesine iyi bir şekilde hazırlanmak isteyen uluslar arası kuruluşlar geleceğe yönelik olarak alınacak kararlarda etkili sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.
Bu istişareler ile devletlere, insani yardım kuruluşlarına, BM’ye, sivil topluma, özel sektöre, teknik uzmanlara ve diğer paydaşlara Zirve’yi şekillendirmek için fikirler sunulması bekleniyor.
İstişareler, ilk belirlemelere göre dört tema etrafında toplanacak. Bunlar: etkili insani yardım, kırılganlığı azaltmak ve risk yönetimi, zor durumdaki insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve yenilik ile dönüşüm.
İNSANİ YARDIM KOŞULLARI DEĞİŞTİ
Bilindiği gibi BM’nin geçtiğimiz ekim ayındaki genel kurul toplantısında dünyadaki insani krizlere çözüm bulmak amacıyla sivil kuruluşların etkinliğini artırmak üzere dünyanın ilk insani yardım zirvesinin Türkiye’de toplanması kararı alınmıştı.
Şu anki uluslararası insani yardım sistemi 25 yıl önce oluşturuldu.
O zamandan beri insanı yardım koşulları da büyük ölçüde değişti. Gittikçe büyüyen insani yardım ihtiyaçlarının yanı sıra, bugün dünyada hiç olmadığı kadar insani yardım için faaliyet gösteren organizasyon ve topluluklar mevcut.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünde yürütülen çabalar çerçevesinde başta Suriye krizi gibi savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz bölgelerine etkili uluslar arası yardım için BM’nin öncülüğünde İstanbul’da yapılması kararlaştırılmıştı.