İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’dan “Mavi Marmara’nın Adalet Arayışı” paneli
İHH, Mavi Marmara Davasının 5. duruşması öncesinde "Mavi Marmara'nın Adalet Arayışı" adlı bir panel düzenledi.
Filistin-Gazze, Türkiye 21.03.2014

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenen panel, İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan, İbrahim Bilgen’in oğlu İsmail Bilgen, Gazze Özgürlük Filosu organizatörleri İsveç asıllı İsrailli aktivist Dror Feiler, Yunanistan’dan Greta K. Berlin’in konuşmalarıyla başladı.

İlk olarak söz alan Bülent Yıldırım, İsrail’in Mavi Marmara’nın unutulacağını düşündüğünü ama öyle olmadığını belirterek “Çünkü biz üzerine gittik” dedi.

Bu ülkede çok güçlü bir İsrail lobisi olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Davayı açana kadar adeta kan kustuk. Nihayet dava açıldı ve Filistin’e umut olduk” dedi.

[videoGaleri-433]

Türkiye’de bazı hakimleri İsrail yanlısı olduğunun altını çizen Yıldırım, “Kayseri’de görülen Furkan Doğan davası hakim tarafından “İsrail yargılanamaz” gerekçesiyle reddedildi. Bir de avukatlarımıza “giderken bize mi sordunuz” dedi. Sen nasıl oluyor da mahkemede bizi tehdit ediyorsun” diye konuştu.

Tazminat davalarının reddedilebileceğini ama ceza davalarının asla kapanamayacağını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

Ben meydan okuyorum. Lobiciliği soğuk labirentlerinde gezinenlere sesleniyorum: Davayı istediğiniz kadar uzatın. Bu bizim işimize gelir. İsrail’in zalimliği böylelikle gündemde tutuyoruz. Ama Türkiye’de hukuk sistemi adeta çökmüş durumda. Daha ilk duruşmada yakalama kararı çıkmalıydı. İsrail’in suçlu olduğunu kabul etmeleri için hakimler daha neyi bekliyor.”

“Bizi, davadan vazgeçmemiz için çok tehdit ettiler” diyen Yıldırım, “Bilin ki biz 1’ken 10 oluruz. Şu anda Türkiye’den özür dilediler, güzel; tazminatta anlaştığı söyleniyor, bu da güzel. Ama bu tazminat lütuf değil ceza tazminatı olmalı. Abluka ve ambargo konusunda durum ne olur bilmiyorum. Bunların özür ve tazminat karşılığında davalardan vazgeçmeyiz. Bunun hesabını verecekler” şeklinde konuştu.

Yıldırım, dün bir video paylaşım sitesinde “Mavi Marmara ve Gerçekler” başlığıyla yayınlanan videoyla ilgili

“Bazı işbirlikçiler bir görüntü yayınladı. Paralelcilerin bu görüntüyü yayınlaması çok büyük ahlaksızlıktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım ayrıca Mavi Marmara katliamının yıl dönümü olan 31 Mayıs’ta en az 200-300 bin insanla yürüyüş yapacaklarını söyledi.

Avrupa ve Amerika’daki sol hareketteki arkadaşlarımıza da destekleri için teşekkür eden Yıldırım, Onlara Türkiye’deki sol kesimle de konuşmalarını rica etti.

[videoGaleri-432]

FURKAN’IN BABASI Ahmet Doğan

Mavi Marmara şehitlerinden Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan da Mavi Marmara ve Özgürlük Filosunun insanlığın onuru olduğunu vurguladı.

Uluslar arası sularda insanlık suçu işlendiğini söyleyen Doğan, “Bu mücadelenin sonuna kadar yürümesi lazım. Gazze özgürleşene kadar da devam etmelidir” dedi.

Furkan’ın gemiyle gitmek istediğinde bunun sıradan bir yardım organizasyonu olacağını düşündükleri için “evet” dediklerini anlatan Doğan, “O yüzden Mavi Marmara bizim için bir onurdur. Büyük bir sorumluluk var üzerimizde” diye konuştu.

Açtıkları davalar hakkında bilgi veren Doğan, şöyle devam etti:

“İlk olarak Lahey’deki mahkemeye şehit aileleri adına başvuranların arasında ben de vardım. Lahey’deki ceza davası çok önemlidir. İsrail’in yargılanmasını istiyoruz. İstanbul’daki ceza davası sürüyor. 5’inci duruşma yapılacak. 3’üncü dava a Kayseri’de tazminat olarak açıldı. Maalesef ilk duruşmada eksikliklerin tamamlanmasını beklerken hakim duruşmayı bitirdi. Hakim usulen İsrail’in yargı bağışıklığı olduğu gerekçesiyle davayı bitirdi. Oğlum ABD vatandaşı olduğu için orada ne yapabiliriz diye uğraşırken maalesef orada İsrail’e karşı ceza davası değil tazminat davası açılabileceği söylendi. Ama henüz karar aşamasındayız.”

Başbakan Erdoğan ile Obama’ya mektup vermek üzere ABD’ye gittiğini hatırlatan Doğan, “Cevap çok sonra geldi ancak olumsuzdu. ABD’nin okyanus ötesindeki bu tür olaylar için soruşturma açamayacağı söylendi. Bu noktada sadece tazminat hakkımızı saklı tutuyoruz. İnşallah sonunda başaracağımızı geç de olsa adaletin yerini bulacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

PANEL RAPORUNU OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

HUKUKÇULAR

1. Toby Cadman: Savaş suçları, suçluların iadesi ve insan hakları alanında Uluslararası Ceza Hukuku uzmanı. Eski Yugoslavya SavaşSuçları Mahkemesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası mahkemeleri önünde çıkmıştır.

Bangladeş savaş suçları mahkemesi tarafınca yargılanan Cemaat-i İslam liderlerinin avukatlığını yapmakta fakat Bangladeş hükümeti tarafından sınır dışı edilmiştir. Bangladeş hükümetinin savaş suçları işlemiş olmasından Uluslararası Ceza Mahkemesi savcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

2. Mireille Fanon Mendes: Ünlü (Fransa’dan) düşünür, psikiyatrist , aktivist ve yazar (sömürgecilik ve zulme karşı gelen ve Cezayir’in bağımsızlığının önderi olan) FrantzFanon’un kızı olan Mireille, Paris’te Uluslararası hukuk hocası. İnsan hakları ve insancıl hukuk üzerine makaleler yazmış. 2009 da Adalet, Eşitlik ve Barış konseyi tarafından İnsan Hakları ödülü almıştır. BM İnsan Hakları yüksek konseyi Afrika kökenli insanlar üzerine uzmanlar çalışma grubunda yer almaktadır. 1967 yılından beri Filistin mücadelesine katkıda bulunmuştur. Özellikle birinci İntifada sonrası Filistinli tutuklu ve mahkumlara hukuki destek sunmuştur.

3. Gilles Devers: Uluslararası Hukukçu. Özellikle Filistin’e yapılan suçlar üzerine çalışmakta. İsrail’in 2008-2009 dökme kurşun operasyonunda işlediği suçlar için Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuru yapan avukatların başındadır.

4. Shabnam Mayet: Güney Afrikalı avukat. Uluslararası suçlar üzerine yoğun çalışmaktadır. ÖzellikleArıkanda Müslümanlara işlenen suçlar üzerine yoğunlaşmaktadır ve bunun için dernek kurmuştur. Ayrıca Mısır’da Sisi darbesinden sonra uluslararası avukatlardan oluşan bir heyet ile Mursi’nin duruşmasını takip etmek için Mısır’a gitmiştir.

5. Audrey Bomse: Free Gaza Movement USA avukatlığını yapmakta. 60lı yıllardan beri aktif olarak aktivistlik yapmıştır. İnsan hakları avukatı olarak Kudüs ve Batı Şeria’da avukatlık yapmıştır. Yahudi asıllı ve Filistin mücadelesine ciddi destek verdiği için Siyonistler tarafından ciddi şekilde vatan hainliği ile suçlanmaktadır. Free Gaza Movement ile Gazze’ye yola çıkan gemilere (hukuki) destek vermiştir. Ayrıca 2008'de yola çıkan ve İsrail tarafından saldırıya uğrayan gemide yolcuydu.

6. Gonzalo Boye: Şili asıllı olan Gonzalo İspanya’da insan hakları avukatlığı yapmaktadır. Özellikle George Bush’un İspanyol vatandaşlarını hukuk dışı tutuklamasından dolayı İspanyol ceza hukukunu kullanarak yargılanması için çalışma yürütmesiyle meşhur olmuştur. İspanyol mağdurlar adına İspanya savcısına Mavi Marmara suç duyurusunda bulunmuştur ve soruşturmanın başlatılmasını sağlamıştır. İspanya’da evrensel yargılama ilkesini aktif kullanmaya çalışan avukatlardan.

7. Ziyaad Patel: Güney Afrikalı Mavi Marmara yolcusu avukatı. Oradaki savcılıktaki soruşturmayı takip etmektedir. Ayrıca Güney Afrikalı Müslüman avukatlar birliği üyesi.

8. Feroze Boda: Güney Afrika Müslüman avukatlar birliği üyesi ve uluslararası suçlar üzerine çalışmakta. Özellikle Müslümanlara karşı işlenen suçlar, terör suçlamaları vb. işler üzerine araştırmalar yapıp raporlar yazmaktadır.

9. Dr. Muhammed El Nahhal: Delegasyon Başkanı Avukatı.İslam Üniversitesinde Hukuk Bolumu Başkanı ve Uluslararası kanun hocası. Kendisi Gazze`de İnsan Hakları alanında bilinen bir aktivist. Gazze`de Himaye (Koruma) İnsan Hakları Merkezinin Yönetim Kurulu Başkanı.

10. Nazim Owaida: Delegasyon ÜyesiAvukatı. Hukuk alanında35 yıllıktecrübe sahibi bir avukat. Yahudi mahkemelerinde uzun yıllar boyunca Filistinli esirlerin avukatlığını yapmıştır ve İnsan Haklarıalanında çalışmaları olan bir aktivist. Kanun kitapları olan Gazze`de unlu bir Hukukçu yazar ve Avukatlar SendikasınınBaşkanYardımcısı.

11. Selim El Sakka: Delegasyon Üyesi Avukatı. Filistin Avukatlar Sendikasında Araştırma Bolum Başkanı ve Filistin Avukatlar Sendikasında Hukuk Komitesi Başkanı. Filistinli Esirlerin Avukatlığını yapmıştır.

12. Semir El Medeni: Delegasyon Üyesi Avukatı. Filistin Avukatlar Sendikasında Hukuk Komitesinin üyesi ve Uluslararası ve İnsan Hakları Kanunları alanda araştırmacı. Gazze`de Özel Sektörün Danışmanlığını yapmaktadır.

13. Edip El Rabai: Delegasyon Üyesi Avukat. Filistin Avukatlar Sendikasının Yönetim Kurulu Üyesi ve Himaye İnsan Hakları Merkezinin Yönetim Kurulu Üyesi. Uluslararası Kanunlar ve İnsan Hakları konularında eğitmen.

14. Saghir Hussein: Londra’da uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku avukatlığı yapmaktadır. Özellikle batının teröre karşı mücadelesinde suçsuz yere tutuklanan vs. dünyanın çeşitli ülkelerindeki insanlara hukuki destek sağlamakta. Ayrıca batılı ülkelerin teröre karşı mücadele kapsamında işledikleri insan hakları ihlallerini araştırmaktadır.

AKTİVİSTLER

15. Dror Feiler: İsveçli-İsrailli aktivist aynı zamanda besteci. Feiler İsrail Savunma Kuvvetlerinde paraşütçü olarak görev yaptı ve 1970 yılında ilk Vicdani retçi olarak İsrail işgali altındaki topraklarda görev yapmayı reddeden oldu. Feiler şu anda EuropeanJewsfor a JustPeace (EJJP) Avrupa kuruluşun ve İsveç deki bölümün Başkanı. Gazze filosuna "Sofia" gemisinde katıldı.

16. Dimitris Plionis Yunan aktivist. Kendisi Gazze filosuna Özgür Gazze Hareketi ile Yunanistan’dan katıldı.

17. Greta K. Berlin: Medya iletişim sektöründe faaliyette. Kendisi anti-İsrail, Filistin yanlısı bir aktivist. Özgür Gazze Hareketi kurucularından biri ve sözcüsü olarak uluslararası ilgi görmüştür. 2003 yılında ISM ( International SolidarityMovement) için çalışmaya başladı ve bu nedenle bir süre Filistin’deki Medya ofisinde görevdeydi.

18. Joe Meadors Amerikalı eski US Navy varda bandıra olarak 8 Haziran 1967 tarihinde Israil’in USS Liberty gemisine yaptığı saldırıdan kurtuldu. Gazze filosuna "Sjedoni" gemisinde katildi.

19. Kevin Neish Kanadalı aktivist ve emekli mekaniği eğitmen. Gazze filosuna öncelikle Challenger II ile katildi fakat mekanik arıza nedeniyle Mavi Marmara ile filoya katildi.

20. Yvonne Ridley: İngiliz gazeteci ve savaş muhabiri. 2002 yılında Afganistan’da Taliban tarafından kaçırıldı ve 10 gün sonra serbest bırakıldı. Filistin, Irak ve buna benzer mazlum ülkelerin yaşadığı sorunları duyurmak ve çözüm getirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

21. Alexandra Lort Phillips: İngiliz, sosyal çalışmacı. Gazze filosuna Londra’dan katılan dokuz kişiden biriydi.

22. Raid Salah : Kudüs Mescid-i Aksa muhafızı. 48 topraklarındaki İslami Hareket lideridir. Gazze filosuna Mavi Marmara gemisinde katıldı.

Panel programı hakkında bilgi almak için tıklayın

5. Duruşma hakkında bilgilendirme metni için tıklayın

Mavi Marmara hukuki süreci hakkında bilgi almak için lütfen tıklayın

İHH'ya yönelik karalama kampanyaları hakkında bilgi almak için tıklayın

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Afganistan’da 5 bin öğrenciye kırtasiye seti
İHH’dan Afganistan’da 5 bin öğrenciye kırtasiye seti
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Afganistan’ın 4 farklı şehrinde eğitim gören 5 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımı yapıldı.
12.11.2024
Suriye’deki 14 bin öğrenciye kırtasiye desteği
Suriye’deki 14 bin öğrenciye kırtasiye desteği
Vakfımız tarafından hazırlanan 14 bin 401 adet okul çantası ve kırtasiye seti Suriye’deki öğrencilere dağıtıldı.
06.11.2024
İstoç Temsilciliğimiz İdlib'teki çocukların yüzlerini güldürdü
İstoç Temsilciliğimiz İdlib'teki çocukların yüzlerini güldürdü
İHH İstoç Temsilciliği, Suriye’nin İdlib ili kırsalındaki çocuklar için sünnet organizasyonu ile lunapark etkinliği düzenledi ve kırtasiye malzemesi dağıttı.
21.10.2024