İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’dan Patani’ye kültür hizmeti
İHH tarafından Türkiye’ye getirilen altı adet el yazması Kuran-ı Kerimden beşinin restorasyon çalışmaları tamamlanarak Taylandlı yetkililere teslim edildi.
Patani 12.08.2013

[video-382]

Tayland’da Patani İslam Krallığı Dönemi’nden kalma ve Müslüman Malaylar tarafından yüzyıllarca muhafaza edilmiş olan Kur'an-ı Kerimler İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katıldığı törenle Taylandlı yetkililere teslim edildi.

Osmanlı İmparatorluğu başta olmak üzere çok sayıda İslam ülkesi tarafından Tayland’ın Patani Bölgesi’ndeki Müslümanlara teslim edilen eserleri restore eden Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından Türkiye’ye getirilen altı adet Kuran-ı Kerimden beşinin çalışmalarını tamamlayarak Taylandlı yetkililere teslim etti.

Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi’nde düzenlenen törene Bakan Çelik’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, Türkiye Yazma Eserler Kurumu ile Taylandlı yetkililer katıldı.

Bakan Çelik, dünya hafızlık yarışması birincisi Mustafa Kızılcıoğlu’nun Fatih Sultan Mehmet Han için yazılan ve kendisinin de bizzat okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan töreninin ardından dünyanın en büyük yazma eser kütüphanelerinden biri olan Süleymaniye El Yazması Kütüphanesi’nin modern ve ileri teknolojiye kavuşturulan Yeni Nesil Depo Sistemleri’nin açılışını yaptı.

 

Malayların günümüze taşıdığı kutsal emanetler için herkes seferber oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Yıllar evvel Patani'de baskıya uğradıkları için bu Kur'an-ı Kerimleri Malezya’ya kaçıran kardeşlerimiz bunları Malaylı Müslümanlara teslim etmişler. Yıllarca pek çok Malaylı Müslüman bu Kur'an-ı Kerimleri evlerinde kormuşlar ve şimdi bunlar tekrar Patani’ye dönüyor. İHH yetkilileri büyük bir gayret ve emek sarfederek bu eserlerin korunması, restorasyonu için Türkiye’ye ulaşmasında çok önemli bir rol üstlendiler.”

 

Patani’de müze yapma sözü

“Kardeşlerimizin bu eserleri buraya getirme imkânları yoksa kendilerine bütün el yazma eserlerin korunacağı bir müzeyi Patani Bölgesi’nde yapmayı vadediyoruz. Sayın Başbakanımız bu müzelerin yapılmasına çok büyük önem veriyor.

Bugünlerde Patani’nin yanı sıra sıkıntılı günler geçiren Timuktu’daki el yazması eserlerle de ilgileniyoruz. Dolayısıyla bunlarla ilgili çalışmalarımız sadece Bakanlığın bir birimi olarak değil bir devlet politikası olarak bundan sonra da sürecektir.”

 

İHH’ya Teşekkür

Bakanlığın bundan sonrada konuyla ilgili takibinin devam edeceğini ifade eden Bakan Çelik; “İHH Vakfı yetkilileri bu konuya özel önem veriyorlar. Kendilerine bu gayretleri için Bakanlığımız adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonra da bize ulaştıracakları her türlü el yazması eseri beklediğimizi ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024