İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH’nın desteğiyle Somali’ye ilk ziraat fakültesi
Somali’de ilk kez ziraat üzerine bir üniversite İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açıldı.
Afrika, Somali 17.12.2014

Somali’de ilk kez ziraat üzerine bir fakülte İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açıldı. Geçmişte büyük kıtlığın yaşandığı Somali’de tarımsal üretimi arttırmak için önemli bir projeye imza atıldı.

İHH’nın bilindiği üzere yaklaşık iki yıldır Somali’de yürüttüğü “Tarım Okulu Projesi” daha da geliştirilerek kurulan Zemzem Üniversitesi bünyesinde ülkedeki ilk ziraat fakültesi açıldı.

 

Ziraat fakültesinin adı: “Anadolu”

Üniversitede açılacak ilk ziraat fakültesine de “Anadolu” ismi verildi. Şu an için 40 öğrencinin eğitim gördüğü fakültede, tamamı burslu okutulan öğrencilere, İngilizce eğitim veriliyor. Fakülte ayrıca dünyadaki diğer ziraat fakültelerinden farklı olarak uygulama ve pratik açısından yoğun bir müfredata da sahip.

 

Modern tarım yöntemleri öğretilecek

10 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen fakültede bin metrekarelik topraksız ve bin metrekarelik de topraklı serada modern tarım yöntemleri öğretilecek. Bin 400 dönümlük tarla arazisinde başta mısır, susam, sorgum, soya fasulyesi olmak üzere çok sayıda tarlada bitkilerinin adaptasyonu ve üretimi yapılacak. Aynı zamanda üniversitenin bünyesindeki uygulama alanlarında Somali’deki çiftçi birlikleri mensubu büyük üreticilere eğitim ve danışmanlık hizmetleri de verilecek.

 

Somali’deki ilk modern tavukçuluk üretim tesisi

Üniversitede ayrıca İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde büyük bir kütüphene, toprak ve su analiz laboratuarları olacak. Somali’deki ilk modern tavukçuluk üretim tesisi de üniversite bünyesinde eğitim ve uygulama amaçlı kullanılacak. Tesiste kuluçkahane, kesimhane ve yem üretim birimleri olacak. Tavuk üretim merkezinin yemleri üniversitenin uygulama tarlalarında elde edilecek.

 

Ziraat meslek liseleri de açılıyor

Aynı zamanda ülkedeki üç ziraat meslek lisesi öğrencilerine tarım okulunda modern ziraat tekniklerini öğreten İHH, meslek lisesi öğrencilerin staj programlarını da düzenledi. Bu okullara ek olarak İHH’nın katkılarıyla ülkenin 4’üncü ziraat meslek lisesi 2014-2015 eğitim yılında faaliyete geçti. Ülkenin 5’inci ziraat meslek lisesi de gelecek eğitim yılında İHH’nın katkılarıyla açılacak.

 

5 yıllık plan

Ziraat potansiyeli son derece yüksek bir ülke olan Somali’de ekilebilir toprak alanı Türkiye’den fazla. Buna rağmen ülkenin tarımsal üretimi 15 milyon nüfusu doyuramıyor. Bu ülkede yetişmiş tarım personelinin olmaması en temel sorunu teşkil ediyor. Bu ihtiyaca yoğunlaşan İHH’nın açtığı tarım okulundan bugüne kadar yaklaşık 600 teknisyen mezun oldu. İHH, 2011’deki kıtlık felaketinin tekrar yaşanmaması için geride bıraktığımız 4 yıl içerisinde bin 100 adet su kuyusunu faaliyete geçirdi. Önümüzdeki 5 yıllık planda ziraat meslek liselerinin sayısının artırılması, ziraat fakültelerinin geliştirilmesi, çiftçi eğitim merkezlerinin kurulması, su kuyularının sayısının artırılarak sulu tarıma geçişe teşvik planlanıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024