İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH 2015 Ramazan çalışmaları
İHH, geçtiğimiz Ramazan ayında, dünyada 96 ülke ve bölgede, Türkiye’de 79 il ve ilçede yaklaşık 1 milyon 416 bin 390 ihtiyaç sahibine yardım ulaştırdı.
28.07.2015

İHH, geçtiğimiz Ramazan ayında, dünyada 96 ülke ve bölgede, Türkiye’de 79 il ve ilçede yaklaşık 1 milyon 416 bin 390 ihtiyaç sahibine yardım ulaştırdı.

Türkiyeli gönüllülerin ve hayırseverlerin destekleriyle kuruluşundan bu yana Ramazan organizasyonları gerçekleştiren İHH, bu Ramazan ayında da Ortadoğu’dan Balkanlara, Afrika’dan Asya’ya kıtalar aştı; dünya'da 96 ülke ve bölgede, Türkiye’de 79 il ve ilçede 640 bin kilometre yol kat ederek ihtiyaç sahiplerine, yetimlere Ramazan ayının feyz ve bereketini ulaştırdı. Yurt içi ve yurt dışında görevlendirilen gönüllü ve vakıf çalışanlarından oluşan ekipler, tespit edilen bölgelerin ihtiyacına göre kumanya dağıtımı, iftar organizasyonları, zekât-sadaka bağışı, sağlık yardımları, kalıcı projelerin açılışının yapılması gibi faaliyetler gerçekleştirdi.

Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Balkanlar'da, Afrika’da, Asya’da ve dünyanın birçok bölgesindeki milyonlarca mazluma, mağdura, ihtiyaç sahibine yardımlar ulaştırıldı, duaları alındı. Ramazan boyunca 283 bin 278 kumanya paketi dağıtıldı, bu kumanyalardan 1 milyon 416 bin 390 kişi istifade etti. Kurulan iftar sofralarında 164 bin 600 kişi iftarını açtı. 15 bin ramazan çocuk paketi dağıtıldı. 40 bin yetime bayramlık elbise hediye edildi. 15 bin çocuğa kırtasiye malzemesi dağıtıldı. 12 bin 506 ihtiyaç sahibi aileye zekat ve fitre ulaştırıldı.

Katliamların sürdüğü Suriye’ye sadece Ramazan ayında 249 TIR’lık insani yardım malzemesi ulaştırıldı. 30 bin gıda kolisi, bin 500 ton un, 158 bin adet su, 218 kilogram hurma, 171 bin adet iftariyelik, 5 bin adet bebek paketi ve 880 adet hijyen paketinin dağıtıldığı ülkede 4,5 milyon Suriyeli’ye ulaşıldı. Ayrıca Suriye’de 11 bin yetim çocuğa bayramlık elbise hediye edildi, 10 bin yetim çocuğa da kitap, şeker, çikolata, bisküvi, diş macunu, havlu, sabun ve benzeri 18 üründen oluşan “Ramazan Çocuk Paketi” dağıtıldı.

İHH Ramazan’da yetimlerin yüzünü güldürdü

Vakfımızın Ramazan 2015 çalışmalarında yetimler de unutulmadı. Yurt içinde ve yurt dışında bayramlık kıyafet ve çocuk kumanyası dağıtımları yapıldı. Filistin, Mısır, Lübnan, Yemen, Somali, Etiyopya, Bangladeş, Sri Lanka, Suriye, Afganistan, Azerbaycan, Arakan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çeçenistan, Açe, Eritre, Gambiya, Gana, Hindistan, Irak, İran, Kenya, Keşmir, Kırım, Kosova, Moro, Nepal, Patani, Sierra Leone, Tacikistan, Tunus, Zimbabve ve Türkiye’de toplam 40 bin 962 yetim çocuğa bayramlık kıyafet hediye edilirken Türkiye’de yetim çalışması yapılan 61 ilde 7 bin 500 yetime “Ramazan Çocuk Paketi” dağıtımı gerçekleştirildi. Çocuk paketi ile birlikte hediye olarak Hasan Aycın'ın 40 hadis kitabı dağıtıldı.

Geçtiğimiz yıl ilk defa kutlanan Dünya Yetimler Günü dolayısıyla 81 ilde yetimlere yönelik organizasyonlar düzenlenirken Türkiye’de 81 ilde 824 belediyede yetim çocuklar ve aileleri ile iftar yemeğinde buluştu. Aynı gün yetimlerin katılımıyla Esenler Belediyesince iftar yemeği ve Ramazan etkinlikleri gerçekleştirildi. Dünyanın bir çok ülkesinden Türkiye’ye gelen yetimlerimiz, 4 gün boyunca İstanbul’da tarihi ve kültürel mekanları gezdi. Ayrıca “İslam Dünyasında Yetimhanelerin Durumu ve iyileştirilmesine Yönelik Çalışmalar” raporu hazırlandı ve İslam İşbiriliği Teşkilatı ve üye ülkelerle paylaşıldı.

Aşevimiz Türkiye’yi dolaştı

Türkiye genelinde 24 ilde gezici aşevi ile iftar programları düzenleyen İHH, 78 il ve ilçe merkezinde 40 bin adet kumanya ve 7 bin 500 adet çocuk kumanya paketi dağıtımı yaptı. Bu kumanyalardan 160 bin kişi istifade etti. Şehirlerde kurulan iftar sofralarında ise yaklaşık 50 bin vatandaşımız iftar yaptı.

Ramazan ayında hizmete açılan kalıcı projeler

20 yılı aşkın bir süredir savaş, doğal afet, yoksulluk vb. sıkıntılar yaşanan bölgelerde yardım faaliyetleri yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı, bölge halklarının sorunlarına kalıcı çözümler üretmek amacıyla projeler gerçekleştiriyor. Bu Ramazan ayında da tamamlanan kalıcı projelerin açılışları gerçekleştirildi, yeni projelerin başlatılması için çalışmalar yapıldı. Afrika’nın en fakir ülkelerinden Burkina Faso’da Elif Giyim Camii, Gambiya’da Pir Seyyid Hasan Hüsameddin Uşşaki Camii ve Of Gönüllüleri Kuran Okulu açıldı. Çad’da Hacı Hasibe Ticani Camii ve Nazmi-Salih Camii’nin temelleri atıldı.

Ayrıca Çad ve Sri Lanka’da bir, Gana’da 3, Kenya’da 6, Bangladeş’te de 12 olmak üzere 23 adet su kuyusu açılarak bölge halkının temiz suya kavuşması sağlandı. Yine Ramazan ayı içerisinde toplam 138 adet de su kuyusu açılması talebi alındı.

Lübnan’da Filistinli ve Suriyeli mülteciler

1978’te İsrail’in Lübnan’ı işgal etmesiyle mülteci konumuna düşen 500 bin Filistinli, Lübnan’daki 12 mülteci kampında hayata tutunmaya çalışıyor. Bu kamplarda yaşayanların büyük bir kısmı ise Lübnan doğumlu ve vatanları olan Filistin’i hiç görmemiş. Lübnan aynı zamanda Türkiye ve Ürdün’le beraber en çok Suriyeli mültecinin sığındığı ülke. İHH ekipleri Lübnan’nın Sabra Şatilla, Burc el Berence, Marilyas, Akkar, Tarblus, Arsal, Beka, Sayda ve Katermaya bölgesindeki Filistinli ve Suriyeli mültecilere yönelik yardım faaliyetlerine Ramazan ayında da devam etti. Mülteci kamplarında barınan Suriyeli ve Filistinli ihtiyaç sahibi ailelere ilk etapta içinde pirinç, un, yağ gibi gıda ürünlerinin bulunduğu yardım kolisi dağıtıldı, iftar yemeği verildi. Yardımlardan yaklaşık 9 bin aile istifade etti. Lübnan’daki mülteciler her türlü kalıcı yardıma ihtiyaç duyuyor.

Nepal’de depremzedelere yardım eli

Ramazan çalışmaları kapsamında dünyanın çatısı olarak bilenin Nepal’de kumanya dağıtımı ve iftar organizasyonları gerçekleştirdi.

Dünya’nın çatısı olarak tabir edilen Himalayaların gölgesindeki Nepal’de bulunan yoksul Müslümanların Ramazan ayında sıkıntılarını gidermeye çalışan İHH, bölgede bulunan yetimlere, yetim ailelerine, kadın barınma evlerine ve yoksul Müslümanlara kumanya dağıtımı yaptı ve iftar organizasyonları gerçekleştirdi.
Ramazan çalışmalarını Nepal’de iki farklı ekiple yürüten İHH, Nepal’de meydana gelen büyük depremde de bölgeye acil yardım ekibiyle ulaşmış, arama-kurtarma ve acil yardım çalışmalarında bulunmuştu.

İHH Ramazan çalışmaları kapsamında Nepal’de farklı bölgelerde 3919 adet kumanya dağıtımı yaptı. İlgili kumanyalardan yaklaşık 20 bin kişi yararlanma fırsatı buldu. Bunun yanı sıra toplamda 3400 kişilik iftar verildi. İHH’nın yaptığı yardımların parasal değeri ise 70 bin Euro.

Ramazan dolayısıyla Nepal’e giden ekipler çalışmalarını Hindistan sınırında Britnagar şehri yakınlarındaki Sunsari–Bograha’da bulunan İHH’nın açmış olduğu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Camii ve Okulu, Ali Ramazan Meryem Üstünsoy Yetimhanesi, Birgunj bölgesinde Güngören İHH’nın açtırmış olduğu Güngören İslam Kültür Merkezi’nde çalışmalarını yürüttü. Yine bölgede bulunan Said Nursi Camii’nde de ilgili çalışmalar yürütüldü.

Aile başı 25 kilo pirinç, 2 kilo şeker, 2 kilo mercimek, 2 kilo nohut, 2 lt sıvı yağ ve 1 kilo tuzun bulunduğu 3919 adet kumanya paketlerinden toplamda 20 bin kişi istifade etti.

Bölgede bulunan İHH ekipleri bölgedeki Müslümanlara iftar programları da düzenledi. Bradnegar’da bulunan İslam Kültür Merkezi’nde, Birgunj’daki Güngören İslam Merkezi’nde, Katmandu’da kurulan kadın barınma evinde ve farklı bölgelerde yeni Müslüman olmuş kişilere de iftar programları düzenlendi.

Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlar

Budist yönetim tarafından gerçekleştirilen katliamlara maruz kalan Müslümanlar, kurulan kamplarda yiyecek eksikliği, barınma sorunları, bulaşıcı hastalıklar gibi sıkıntılarla baş etmeye çalışıyor. Zira bu kamplarda yaşayan Müslümanlar sadece yardımlarla geçiniyor. Buraya yapılan yardımların etkili olması ise düzenli, çeşitli ve devamlı olmasına bağlı. Arakanlı Müslümanlara yapılan yardımları kapsamlı ve düzenli bir şekilde bölgeye ulaştıran İHH, bu Ramazan ayında da Myanmar’da çalışmalarını sürdürdü. 26 bin aileye Ramazan kumanyası dağıtımı yapıldı, yaklaşık 70 bin aileye de sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirildi.
Arakanlı Müslümanların en büyük isteği ise yalnız bırakılmamak.

Çad’a sığınan Orta Afrikalı mülteciler unutulmadı

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki saldırılardan kaçarak Çad’a sığınan Müslümanlara yardımlar Ramazanda da devam etti. İHH ekipleri, Ramazan öncesi acil gıda yardımı projesi kapsamında Çad’daki kamplarda yaşayan mültecilere un, pirinç, şeker, sıvı yağ, makarnadan oluşan bin 900 adet kumanya paketi dağıtıldı. Ramazan ayı içerisinde de 3 bin 570 adet kumanya paketi dağıtılırken yardımlardan toplam 23 bin kişi yararlandı.

Balkanlarda Ramazan bereketi

İHH İnsani Yardım Vakfı bu Ramazan'da da Balkanlardaki Müslümanları unutmadı ve bu güzel ayın bereketini bölgedeki ihtiyaç sahiplerine, yetimlere ve kimsesizlere ulaştırmaya devam etti. Balkanlarda Bosna-Hersek, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Romanya, Macaristan, Sancak (Sırbistan) ve Bulgaristan'da gerçekleştirilen Ramazan çalışmalarında, İHH ekipleri tarafından bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ve yetim ailelerine kumanya dağıtımı yapıldı. Bu bölgelerde 8 bin 500 kumanya paketi dağıtıldı yaklaşık 5 bin kişiye iftar yemeği verildi. Ayrıca Bosna hersek, Kosova ve Makedonya’da yaklaşık 500 kişiye fitre dağıtımı gerçekleştirildi.

Yetimler, gerçekleştirilen iftarlarda verilen hediyelerle sevindirilirken bölge halkıyla da çeşitli buluşmalarla bir araya gelindi. İHH ekiplerinin Balkan Müslümanlarına ülkemizden selam ulaştırdığı ve dertlerini dinlediği buluşmalarda önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilebilecek projeler ve çalışmalar için de fikir alışverişinde bulunuldu.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024