Tedavi edilmediğinde körlüğe sebep olan katarakt hastalığı; Afrika kıtasında yaşın yanı sıra yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma, göz travmaları gibi sebeplerle yaygın biçimde görülüyor. Teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle milyonlarca Afrikalı, ameliyat olamadığı için görme yeteneğini kaybediyor ve yaşamını başkalarına bağımlı bir şekilde sürdürüyor.
2007 yılında “Karanlığa Göz Yumma” sloganı ile yola çıkan İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırseverlerin destekleriyle Afrika’da son 10 yılda yaklaşık 100 bin katarakt hastasının ameliyatını gerçekleştirerek yeniden ışığa kavuşmasını sağladı.
Katarakt projelerine ara vermeden devam eden İHH İnsani Yardım Vakfı, Önder İmam Hatipliler Derneği ile birlikte “İmam hatipliler Göz Nuru oluyor” sloganıyla yeni bir kampanyaya imza attı. Türkiye çapında yaklaşık 4 bin okulda uygulanacak olan katarakt kampanyasına Başakşehir Mehmet Emin Saraç İHL Konferans Salonu’nda yapılan tanıtım toplantısı ile start verildi.
“Medeniyet değerlerimizi sizler ayağa kaldıracaksınız”
Programda selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye Kütahya Milletvekili Mustafa Şükrü Nazlı çıktı. Konuşmasına gençlere öğütler vererek başlayan Nazlı, şunları söyledi:
“Ben hem Kütahya’da ÖNDER yönetiminde bulundum hem de İHH’nın Kütahya İl Başkanlığı görevini yürüttüm. Dolayısı ile hem ÖNDER hem de İHH ile bağlantısı olan bir kardeşinizim. Aynı zamanda ben kendimi Kütahya Milletvekili olarak değil ümmetin vekili olarak tanımlıyorum. Bütün ümmet coğrafyasındaki mazlum kardeşlerimizin derdi ile dertleniyoruz o yüzden de bugün sizlerin arasında bulunuyorum. İnşallah sizler, özellikle günümüzde yaşanan büyük felaketler sonrası bütün İslam dünyasının kan ve gözyaşına boğulduğu bir ortamda medeniyet değerlerimizi ayağa kaldıracaksınız.”
Müslüman beyaz adamlar Afrika’da göz açıyor
Ardından söz alan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım da konuşmasına katarakt ameliyatlarında şahit oldukları şu olayı katılımcılarla paylaşarak başladı: “7 yaşında ameliyat ettiğimiz Nur diye biz kız. Hiç annesini görmemiş. Bir sürü kadın var etrafında. ‘Hangisi senin annen?’ diye sorduklarında, annesini kokusundan tanıyor. Doğru hikâyeleri bulmak ve bu şekilde yardım toplamak da önemlidir.”
Bugün Türkiye’deki imam hatiplerde başlatılan bu projenin tüm liselere, tüm okullara yayılmasını ümit ettiğini dile getiren Yıldırım, “Bizler İHH’yı Bosna savaşı yıllarında imam hatip okulları ile birlikte kurmuştuk. O dönemdeki imam hatipli kardeşlerimizin gayretleri ile bugün İHH 140’tan fazla ülkede faaliyet yürütüyor” dedi. Hayır çalışmalarını başlatmanın diğer çalışmaların sevaplarına ortak olmak anlamına geldiğini belirten Yıldırım, Mavi Marmara gemisinde şehit olan Furkan Doğan ile arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı:
"Rahmetli Furkan Doğan, şehit omadan birkaç saat önce yanıma geldi. 'Başkanım, bu sene üniversite imtihanına gireceğim. Hedefim göz doktoru olmak ve Afrika'daki insanların gözünü açmak. Ama sen başka bir şey söyleyeceksen onu da yapacağım. Bana bir yol gösterir misin?' dedi. Furkan Doğan şehit oldu. Buraya çıkarken o diyaloğu hatırladım. Hepiniz Furkan Doğan, hepiniz Esma Biltaci'siniz. Esma Biltaci'nin babası da Mavi Marmara'daydı. Siz imam hatipliler olarak Furkan Doğan'ın bu idealini aldınız ve buraya taşıdınız."
Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı:
“Önceden Afrika’da beyaz adam görmeyen gözleri açıyordu ama karşılığında insanların dinlerini alıyorlardı. Afrikalılar, gözlerini açan insanların Hristiyan olduklarını öğrendiklerinde ‘demek ki ilim, fen bunlarda, biz Müslümanlar bu işi başaramayız’ diyorlardı. Ama şimdi beyaz adam yine orada göz açıyor lakin artık fark var. İnsanlar orada ‘Türkiye’den gelen Müslümanlar katarakt ameliyatı ile gözümüzü açtı, Müslümanlar artık bunu başarabiliyor’ diyorlar. İnşallah sizler daha iyisini yapacaksınız. İnsana hizmet ederseniz, Allah sizleri en yukarıya taşır. İnanıyorsanız üstünsünüz.
Konuşmamın sonuna gelirken ben de bu projeye öncülük eden başta ÖNDER’e, Milli Eğitim Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah Memur – Sen’de bu projeye destek verecektir.”
“1 milyon 400 bin ÖNDER’li olarak söz veriyoruz”
ÖNDER Genel Başkan Vekili Mustafa Canbey ise, “Bizler bugün, imam hatipliler olarak inşallah bu kervana katılıyoruz. Allah’ın izni ile hep birlikte Afrikalı kardeşlerimizin gözlerine dokunacağız. Gönüllerine dokunacağız. Ve birçok kardeşimizin Afrika’nın renklerini, dünyanın güzelliklerini görmesini sağlayacağız. 1 milyon 400 bin ÖNDER’li olarak bu projeyi başaracağımıza söz veriyoruz” dedi.
“Yalnız değilsiniz, biz varız diyoruz”
Son olarak kürsüye Mehmet Emin Saraç İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Behlül Bozal çıktı. Bozal, öğrenci arkadaşları adına Afrikalı kardeşlerine hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Biz imam hatipliler, Türkiye’nin dört bir yanında gözünüze nur olmak için var gücümüzle bu kampanyayı destekleyeceğimizi, yardım elimizi dünyanın neresi olursa olsun kardeşlerimize uzatacağımızı bilin istiyoruz. Yalnız değilsiniz, biz varız diyoruz.”
Türkiye genelinde başlatılan katarakt ameliyatının bedeli sadece [smart|kataraktfiyat] TL.