Suriye’de tutulan İ. Ç. ve E. C., İHH’nın girişimleri sonucu serbest bırakıldı ve Türkiye’ye döndü. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Umarım Bashar Kadumi için de kısa zamanda hayırlı haberlerle karşınıza geçeriz” dedi.
İHH İnsani Yardım Vakfı; "insani diplomasi" çabaları kapsamında bir faaliyeti daha gerçekleştirdi.
Suriye'de tutuklu bulunan ve İHH İnsani Yardım Vakfı'nın girişimleriyle serbest bırakılan İ. Ç. ve E. C., İstanbul'a geldi.
Daha önce haber yapmak için bölgeye giden ve göz altına alınarak cezaevine konulan gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun’u bularak serbest bırakılmasını sağlayan, yine haber yapmak için bölgeye giden ve yakalanarak cezaevine konulan gazeteci Cüneyt Ünal’a ulaşmayı başaran İHH İnsani Yardım Vakfı, bölgede görev yaparken esir alınan farklı uyruklardan gazetecilerin serbest bırakılmasına da aracılık etti. İHH ekipleri bunların yanı sıra Suriyeli ve İranlı pek çok sivilin de serbest bırakılmasını sağladı.
Bölgede yürüttüğü insani diplomasi çalışmalarını sürdüren İHH son olarak Şam’da esir durumda tutulan 2 Türkiye vatandaşını da bularak cezaevinden çıkarmayı başardı.
Şam’da bulunan İHH ekipleri tarafından yapılan görüşmelerin ardından serbest bırakılan İ. Ç. ve E. C. adlı Türkiye vatandaşları önce Tahran’a geçtiler ve daha sonra İstanbul'a geldiler.
Aylardır cezaevinde tutulan ve İHH’nın yürüttüğü insani diplomasi sonrasında serbest bırakılan vatandaşların İstanbul Atatürk Havalimanı'nda İHH Başkanı Bülent Yıldırım karşıladı.
İ. Ç. ve E. C.'nin aileleriyle buluşmaları duygusal anlara sahne oldu.
İHH Başkanı Bülent Yıldırım, "2 arkadaşımız Suriye’de esaret altındaydı. Biri 5 ay, diğeri 7 ay Suriye zindanlarında bulunuyordu. Bizler İHH olarak, şu günlerde Suriye’de esir değiş tokuşu olarak arabuluculuk yapıyoruz. Muhaliflerin elinde bulunan 48 İranlının bırakılması ve yine Suriye rejimi elinde bulunan bir grup erkek ve kadını bırakmaları için gayret sarf ediyoruz. Bu çalışmalarımız sırasında 2 kardeşimizin daha Suriye’de olduğunu öğrendik. Bugün 2 kardeşimizin daha bırakılmasından dolayı gerçekten mutluluk duyuyoruz. Umarım; Suriye’de yaptığımız diğer çalışmalardan da olumlu sonuç alırız, orada hapishanelerde olan bir çok insanın kurtarılmasına vesile oluruz. Önümüzdeki günlerde bunların müjdelerini sizlere vereceğiz. Zannediyorum, dünyada en etkili çalışmalardan birisi haline geldi. Bashar Kadumi ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor. Bir takım bilgilere ulaşıyoruz. Fakat bu bilgilerin sıhhatini henüz tespit edemediğimiz için net açıklamalarda bulunamıyoruz. Umarım, kısa zamanda Bashar Kadumi için de hayırlı haberlerle karşınıza geçeriz” diye konuştu.
İ. Ç., Şam'da eğitim-öğretim ile ilgili uzun zamandır çalışma yaptığını, Türkiye'ye dönüş yaparken tutuklandığını söyledi. Tutuklama sürecinin 3 ayı geçtiğini ifade eden Çanakçı, "Hakkımda herhangi bir tutuklama işlemi olmadığı için serbest bırakıldım. Fakat pasaport evraklarının çıkması için gerekli olan 1.5 aylık süreç için 4-5 aylık bir süreç yaşadım. Bu hususta İHH'nin başta Genel Başkanı olmak üzere ve onun gayretli çalışan personeline yürekten teşekkür ederim. Bu hizmetlerden dolayı kendisine şükran borcum var." dedi.