İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Yeryüzünün Sinsi Katili; Kara Mayınları
Mayınlar; milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeyi sürdürüyor.
05.04.2012

4 Nisan, Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü olarak ilan edilmiştir. Maliyeti 2-3 dolar olan bir kara mayını, 75 yıl toprakta etkin halde durmaktadır.

Günümüzde hala küresel bir sorun olan kara mayınları milyonlarca masum insanın ölümüne, en iyi ihtimalle de mayına basan kişilerin en az bir azalarını kaybetmelerine neden olmaktadır. Savaş dönemlerinde, ülke güvenliğinde(!) ve diğer sebeplerle toprak altına döşenen ve yerleri unutulan mayınların kurbanları oyun oynarken farketmeden üzerine basan ya da gördüğü o cismi oyuncak sanan çocuklar da olmaktadır.

Dünyada 80’e yakın ülkede 200 milyondan fazla döşenmiş kara mayını olduğu düşünülmektedir. Savaş ve savaş bakiyesi mayınlardan veya terör nedeniyle yaralanmış ve sakat kalmış 300 binden fazla insan olduğu tahmin edilmektedir.

Dünyada yaklaşık 80 ülkede, kara mayınlarına bağlı ölüm veya ölümcül yaralanma olayları meydana gelmektedir. Mayınların en çok etkilediği ülkeler arasında Afganistan, Kamboçya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Angola, Kuveyt, Mozambik, Batı Sahra, Güney-Kuzey Kore, Hindistan ve Pakistan başta gelmektedir. Bu ülkelerde her gün 12 kişi mayınlar sebebiyle ya ölmekte ya da sakat kalmaktadır.

Genellikle ülke sınırları boyunca döşenen kara mayınlarının ilk hedefleri bir ülkeden diğerine kaçan insanlardır. Bugün de Suriye’de yaşanan vahşetten kaçmaya çalışan insanların en büyük korkusu da Süriye rejiminin Türkiye ve Lübnan sınırlarına döşediği mayınlardır.

Dünyadaki en ucuz silah olan kara mayınları 75 sene boyunca döşendiği yerde etkin halde durabilmektedir. Üretim maaliyeti 2-3 dolar olan bir karamayınının yok edilmesi için gereken maliyet de 15 ile 1000 dolar arasında değişmektedir. Her yıl 15-26 bin kişinin ya öldüğü ya da sakat kaldığı mayın faciaları için gereken tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetleri için ise mağdur başı yaklaşık 4 bin dolar gerekmektedir.

Birleşmiş Milletler’in 8 Aralık 2005 tarihinde kara mayınlarının temizlenmesine yönelik başlatmış olduğu kampanya çerçevesinde her yıl 4 Nisan günü Dünya Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü olarak ilan edilmiş kara mayınlarına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024