İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İntifada: Filistinli çocukların baş kaldırışı
8 Aralık 1987-İsrail işgaline karşı ilk toplu başkaldırı hareketi olan İntifada 8 Aralık 1987’de Gazze Şeridi’nde başlamıştır. Filistinliler aleyhine gelişen barış görüşmeleri, Filistin Kurtuluş Örgüt
Filistin, Filistin-Gazze 08.12.2014

İntifada’yı ateşleyen kaza

Gazze’de bir Yahudi’ye ait bir kamyonet Filistinli işçileri taşıyan bir araca çarpmış, kazada 9 Filistinli yaralanmış, 4 Filistinli şehit olmuştur. Bu olay Filistin halkının ayaklanmasına neden olan fitili ateşlemiş ve İntifada’yı başlatmıştır.

İlk buluşma

İlk buluşma Gazze İslam Üniversitesi Öğrenci Meclisi tarafından organize edilmiştir. Filistinli gençler yaralıların getirildiği Şifa Hastanesi’nin çevresinde buluşmuştur.

HAMAS’ın öncülüğünde organize edilen genel grevler İsrail ürünlerinin boykotuna, duvar yazılarına, barikatlara ve sivil itaatsizliğe kadar uzanmış ve direnişi Gazze’den Batı Şeria’ya taşımıştır.  

Tanklara karşı taşlar

İsrail’in ağır silah ve tanklarına Filistinliler sapan, taş ve sopalarla karşılık vermiştir. İntifada süresi boyunca Filistinliler arasında toplam can kaybı 1.300’e ulaşmıştır. On binlerce Filistinli taş attıkları gerekçesiyle kolları bacakları kırılarak sakat bırakılmıştır. Ancak direniş ağır katliamlara, işkencelere rağmen kadın-erkek, yaşlı-genç her kesim tarafından aralıksız sürdürülmüştür.

Anlaşmalarla sonuçlanan başkaldırı hareketi

Direnişin İsrail’e verdiği maddi manevi zararlar neticesinde askıya alınan barış görüşmeleri, 1991’deki Madrid Barış Konferansı ile yeniden gündeme gelmiştir. 1987’de bir başkaldırı hareketi olarak başlayan 1. İntifada, 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması ile son bulmuştur.

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023