İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Irak’ta 1 milyon kişi sakat kaldı
Irak'taki ABD işgali, ülke çapında 1 milyon masum sivili sakat bıraktı.
Irak, Ortadoğu, Türkiye 16.06.2008

Mağdurların önemli bir bölümü saldırılarda kötürüm kalırken, binlerce Irak'lı da yakınında meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle girdiği şoktan kurtulamayarak felç oldu. Uluslararası Engelliler Örgütü (NIO) ile Irak Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı saha çalışmalarına göre; 2003’teki işgalden sonra ülkedeki engellilerin oranı yüzde 30 arttı. Irak'ta engelli sıfatındakilerin yarısının şiddetli işitme bozukluğu yaşadığı kaydedilen raporlarda, binlerce şiddet mağduru Iraklının ise işitme duyusunu tümüyle yitirdiği vurgulanıyor.

Uzmanlar, saldırılarda tekerlekli sandalyeye ya da koltuk değneğine mahkûm olanlar ile şoktan dolayı felç geçirenlerin kafatasında meydana gelen hasarların kalıcı hasar bıraktığına işaret ediyor.

Bu arada İngiliz kamuoyu araştırma şirketi Opinion Research Business (ORB), 2008 yılı başında Irak'ın 18 vilayetinden 15'ini kapsayan araştırmasında, ülkedeki işgalle 1 milyon 30 bin insanın yaşamını yitirdiğini, 2 milyon dul kadın ile 6 milyon yetim ve öksüzün kaldığını ortaya koymuştu. BM Mülteciler Komiserliği ise, işgalden bu yana ülkesini terk eden Iraklı sayısını 4 milyon olarak belirtmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024