İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Irak’ta 1 milyon kişi sakat kaldı
Irak'taki ABD işgali, ülke çapında 1 milyon masum sivili sakat bıraktı.
Irak, Ortadoğu, Türkiye 16.06.2008

Mağdurların önemli bir bölümü saldırılarda kötürüm kalırken, binlerce Irak'lı da yakınında meydana gelen bombalı saldırı nedeniyle girdiği şoktan kurtulamayarak felç oldu. Uluslararası Engelliler Örgütü (NIO) ile Irak Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı saha çalışmalarına göre; 2003’teki işgalden sonra ülkedeki engellilerin oranı yüzde 30 arttı. Irak'ta engelli sıfatındakilerin yarısının şiddetli işitme bozukluğu yaşadığı kaydedilen raporlarda, binlerce şiddet mağduru Iraklının ise işitme duyusunu tümüyle yitirdiği vurgulanıyor.

Uzmanlar, saldırılarda tekerlekli sandalyeye ya da koltuk değneğine mahkûm olanlar ile şoktan dolayı felç geçirenlerin kafatasında meydana gelen hasarların kalıcı hasar bıraktığına işaret ediyor.

Bu arada İngiliz kamuoyu araştırma şirketi Opinion Research Business (ORB), 2008 yılı başında Irak'ın 18 vilayetinden 15'ini kapsayan araştırmasında, ülkedeki işgalle 1 milyon 30 bin insanın yaşamını yitirdiğini, 2 milyon dul kadın ile 6 milyon yetim ve öksüzün kaldığını ortaya koymuştu. BM Mülteciler Komiserliği ise, işgalden bu yana ülkesini terk eden Iraklı sayısını 4 milyon olarak belirtmişti.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Türkiye’den Lübnan’a 38 konteynerlik insani yardım
Türkiye’den Lübnan’a 38 konteynerlik insani yardım
Lübnan’da 2 Mart 2026’dan bu yana artan İsrail saldırıları neticesinde derinleşen insani krize karşı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Sadakataşı Derneği organizesinde, İHH İnsani Yardım Vakfı, Yetim Vakfı ve Yeryüzü Çocukları Derneği tarafından hazırlanan ve içerisinde acil ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu 38 konteynerlik yardım gemisi, savaş mağduru sivillere umut olmak üzere Beyrut Limanı’na ulaştı.
20.04.2026
İHH her gün 165 bin Gazzeliye iftar yemeği dağıtıyor
İHH her gün 165 bin Gazzeliye iftar yemeği dağıtıyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, Ramazan çalışmaları kapsamında Gazze’de her gün 165 bin kişiye iftar yemeği dağıtıyor.
11.03.2026
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de STK’lar Gazze, Sudan ve Suriye’ye 5 tır yardım gönderdi
Sultanbeyli’de İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 42 sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen "İyilik Soğuk Geçirmez" yardım kampanyası kapsamında Gazze, Suriye ve Sudan’a 5 tırlık yardım gönderildi.
16.02.2026