İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İsrailli 4 komutana bu kez de Güney Afrika'da tutuklama kararı çıktı
Mavi Marmara Gemisinde bulunan gazeteci Gadija Davids için yürütülen soruşturmada çok önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da tutuklama kararı verildi.
GüneyAfrikaCumhuriyeti 17.11.2015

Mavi Marmara Gemisinde bulunan gazeteci Gadija Davids için yürütülen soruşturmada çok önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye’deki davada yargılanan ve haklarında tutuklama ve Kırmızı Bülten ile Interpol vasıtasıyla yakalama kararı olan 4 İsrailli komutan hakkında Güney Afrika’da tutuklama kararı verildi.

Savcılık, Güney Afrika aşağıda isimleri bulunan 4 sanığın bilgilerini sınır polis birimlerine bildirdi.
• Ran Aluf Gabriel Ashkenazi, Genel Kurmay Başkanı
• Eliezer Alfred Marom, Deniz kuvvetleri komutanı
• Avishay Levi, hava istihbarat komutanı
• Amos Yadlin, İsrail savunma kuvvetleri ordu istihbarat genel komutanı

Güney Afrika Polisi deniz, kara veya hava yoluyla girebilecekleri tüm sınırlara bildirdikleri komutanların tutuklanmasını ve savcılığa götürülmesini emretti. Komutanlar yakalandıklarında Türkiye’ye teslim edilebilecekler.

Gadija Davids’in avukatlarından Güney Afrikalı Avukat Ziyaad Patel “Bu karar Roma statüsünün Güney Afrika’nın onayından faydalanması açısından önemli bir emsal oluşturuyor. Bu dava, Roma Statüsünün bir sonucu olarak Türkiye’de açılan dava ile işbirliği halinde yürütülmesi, Güney Afrika yetkililerinin evrensel yargının yazılı ilkelerden kaynaklanan yaptırımsal davaları yüklendiği ülkemizde ilklerden biri olması bakımından çok büyük öneme sahiptir.” şeklinde konuştu.

Ayrıca Güney Afrika bu kararı Interpol-kırmızı bülten kararını Interpole göndermesi için Türkiye’ye de gönderdi.

4 İsrailli komutan Güney Afrika’da savaş suçundan ve Gadija Davids’e yönelik diğer suçlardan dolayı yargılanmaktadır.

ABD, İspanya, ICC ve birçok dava ve soruşturma kararları ile iyice yargı ablukasına giren İsrailli siyasi ve askeri figürler Mavi Marmara davalarından kurtulmak için kararı veren mahkemelerin devletlerine baskı yapacağını açıkladı. Ancak görünen o ki cesur hukukçular eliyle Mavi Marmara’ya ve Filistin halkına yönelik işlenen suçların hesabı tek tek yargı önünde görülecek.
 

İlgili haberler
Tümünü Gör
Pazar günü Beyazıt’ta Gazze yürüyüşü düzenlenecek
Pazar günü Beyazıt’ta Gazze yürüyüşü düzenlenecek
Apertheid rejimi İsrail’in Gazze’deki işgal ve soykırımına karşı durmak için İHH İnsani Yardım Vakfı’nın öncülüğünde Pazar günü saat 14.00’te yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüş, Beyazıt Meydanı’ndan başlayıp Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi önünde sona erecek.
06.05.2025
İstanbul’da on binler Gazze için ABD konsolosluğuna yürüdü
İstanbul’da on binler Gazze için ABD konsolosluğuna yürüdü
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından işgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına tepki göstermek amacıyla İstanbul’da yürüyüş düzenlendi. On binlerce kişinin katıldığı yürüyüş, öğlen namazının ardından İstinye Mahmut Çavuş Camii önünden başlayıp ABD’nin İstanbul Başkonsoloğu’nda sona erdi.
04.05.2025
Gazze için ABD Konsolosluğu’na yürünecek
Gazze için ABD Konsolosluğu’na yürünecek
İşgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına tepki göstermek ve işgale karşı durmak için Pazar günü saat 14.00’te İstinye Mahmut Çavuş Camii’nden ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüşe, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek veriyor.
02.05.2025