İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenen toplantıya İHH Afet Yönetim Birimleri’nin yanı sıra çok sayıda sivil ve resmi arama kurtarma ekipleri katıldı.
Toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AFAD Başkan Vekili Hamza Taşdelen, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, AFAD İl Müdürü Gökhan Yılmaz ve İHH Afet Yönetim Sorumlusu Emre Yerli katıldı. Toplantı öncesi Bakan Soylu ve beraberindekiler, aralarında İHH ekiplerinin de bulunduğu afet durumunda kullanılan teçhizatın sergilendiği alanı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Heyetin, kongre binası içerisine kurulan sergide incelemelerde bulunmasının ardından toplantı başladı.
“Kayıplarımızı en aza indirmeyi amaçlıyoruz”
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, konuşmasında, afet ve acil durumlara ilişkin hizmet standartları ve akreditasyon esaslarını belirleyen yönetmelikten hemen sonra İstanbul'da arama kurtarma hizmeti veren İHH, AKUT ve Türkiye İzcilik Federasyonu'nun akreditasyon sürecinin tamamlandığını vurguladı. Ali Yerlikaya ayrıca 4 STK'nın da akreditasyon sürecinin devam ettiğini dile getirdi. Yerlikaya, şöyle konuştu:
"İRAP sayesinde bireylerin, işletmelerin, toplulukların, sektörlerin, sağlık ve ekonomiyle ilgili afet temelli can ve mal kayıplarının azaltılmasını hedefliyoruz. Yani daha dirençli kentler oluşturma yolunda çok önemli bir adım atmış oluyoruz. İstanbul'umuzun fiziksel, sosyal, tarihi, kültürel ve çevresel varlıklarımızın korunmasını ve tüm kayıplarımızı en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Bilindiği gibi afet öncesinde yapılan tüm çalışmaların maliyeti 1 iken, afet sonrası müdahale ve iyileştirmeyi kapsayan çalışmaların maliyeti 7’dir. Ama can kaybı ve gözyaşı hariç..."
"51 milyon insana ulaşacağız"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 2021'in afet eğitim yılı olarak ilan edildiğine işaret ederek, "51 milyon insana ulaşacağız. Şu anda 1 milyon 36 bin 937. Yıl sonuna kadar 51 milyonu bulacağız. Afet yönetiminde özellikle muhtarlarımız, bizim en önemli partnerlerimizden biridir. Bu zamana kadar 13 bin 356 muhtarımıza ve 6 bin 870 azaya eğitim verilmiştir" diye konuştu. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı kapsamında 2021 sonu itibarıyla tüm illerin il afet risk planlarının bitirileceğini bildiren Soylu, doğal afetlerin her yıl Türkiye'nin gayrı safi milli hasılasının yaklaşık yüzde 1'i oranında doğrudan ekonomik kayba uğramasına neden olduğuna değinirken, şunları söyledi:
"Hepimiz biliyoruz ki Allah korusun, İstanbul'da gerçekleşecek bir depremde yaşanacak insani acıların yanında belki bunu ifade etmek doğru olmayabilir ama bu oranın, ekonomik kayıp oranını yüzde 1'de kalmayacağını, bunun Türkiye'yi çok ciddi şekilde etkileyeceğini hepimiz biliyoruz. Bugün deprem zararlarını önlemek için yapacağımız 1 liralık masraf, deprem sonrası yapılacak minimum 7 liralık masraf. Bu konuda hep birlikte bu meseleyi ortaya koyabilmek, değerlendirebilmek, tedbir alabilmek ve meselenin eğitimine de el verebilmek bizim sorumluluğumuzdur."
Konuşmaların ardından program sona erdi.