İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
5 Temmuz: Urumçi katliamının 3. yıldönümü
2009'da yaşananlar Doğu Türkistanlıların dramını bir kez daha ortaya koymuştu.
DoğuTürkistan, OrtaAsya 05.07.2012

26 Haziran 2009’da, Çin’in güney eyaletlerinden Guangdong’un Shaoguan şehrinde bir oyuncak fabrikasında, Uygur işçilerin iki Han Çinli kadına tecavüz ettiğine dair (ilerleyen günlerde aslı olmadığı anlaşılan) söylentiler çıkmış, meydana gelen arbedede iki Uygur işçi Han Çinli işçiler tarafından dövülerek öldürülmüştü. Fabrikada çalışan Han Çinliler ve farklı etnik gruplara mensup işçiler arasında çıkan olaylarda görgü tanıklarının ve Uygur kaynaklarının verdiği bilgilere göre 20’ye yakın Uygur hayatını kaybetmiş, çok sayıda Uygur da yaralanmıştı.

Shaoguan’daki olaylarda hayatını kaybeden işçilerin yakınları ve üniversite öğrencilerinin başını çektiği binlerce kişi 5 Temmuz’da Urumçi’de sokaklara dökülmüş ve resmî makamların konuya duyarsız kalmaması ve olayın bağımsız bir heyet tarafından araştırılmasına yönelik taleplerini dile getirmişlerdi. Ancak polisin göz yaşartıcı gaz, ağır silahlar ve gerçek mermilerle rastgele ateş açarak kalabalığa müdahale etmesiyle gösteriler Doğu Türkistan genelinde yıllardır sürdürülen etnik ayrımcılığa yönelik kitlesel bir protestoya dönüşmüştü.

Uygur kaynakları ve görgü tanıklarına göre Urumçi’de 5 Temmuz’da ve takip eden günlerde, ekserisi Uygur en az 500 kişi öldürülmüş, 1.000 kişi yaralanmıştır. Yüzlerce kişi de gözaltına alınarak işkenceye maruz kalmış veya müebbet hapse ya da idam cezasına mahkum edilmiştir.

Polis, paramiliter polis ve ordunun Urumçi, Kaşgar ve Hoten’de yaptığı operasyonlarda en az 4.000 kişi, protestolar sırasında cinayet, saldırı, yağmalama ve kundakçılık olaylarına karıştıkları iddialarıyla tutuklanmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre sadece 6 Temmuz’da Urumçi’de Uygur mahallelerine yapılan gece baskınlarıyla yaklaşık 100 kadar Uygur erkeği gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanların yaşları 12-40 arasında değişmektedir; ekseriyetinin akıbeti ise hala belli değildir. Tutukluluk durumları ile alakalı aileleri ve yakınlarına bilgi verilmeyen kişilerin hayatlarından endişe edilmektedir. Dünya Uygur Kurultayı tarafından Haziran 2012’de yayımlanan Cases of Enforced Disappearances of Civilians in East Turkistan başlıklı raporda Temmuz 2009’da Urumçi’de gözaltına alınan ve üç yıldır kendilerinden haber alınamayan 2 Kazak ve 21 Uygur hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Rapora göre aileleri ve yakınları hem Pekin hükümeti nezdinde hem de Sincan Bölge hükümeti nezdinde defaatle başvurularda bulunmuşlar ancak yakınlarının akıbetlerine dair bilgi alma taleplerine yanıt alamamışlardır.

Bugün Doğu Türkistan’da sivil, siyasi, ekonomik ve sosyal haklar noktasında yaşanan ihlallerden bazıları şu şekilde özetlenebilir: Keyfî tutuklamalar, işkence ve idam; nüfus transferi; ekonomik yaşamdan dışlanma; sağlık hizmetlerinde ayrımcılık; Uygur dilinin tasfiye edilmesi; ibadet yasakları vb...

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024