İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Katar’a Mavi Marmara çıkarması
İsrail’in kanlı saldırılarına maruz kalan Mavi Marmara mağdurlarının avukatları, Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Aktivistlerin ülkelerinde İsrail aleyhine davalar açan avukatlar, gelinen so
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 28.10.2010

Uluslararası hukuk uzmanları ve Özgürlük Filosu mağdurlarının avukatları İsrail’e karşı yürütülen hukuki girişimleri koordine etmek amacıyla 15 Temmuz 2010’da İstanbul’da bir araya gelmişti. Bu toplantıların devamı Katar’da gerçekleştirildi. Başkent Doha’da 2 gün boyunca süren toplantılara 20 ülkeden 70 temsilci katıldı.

Toplantılarda şimdiye kadar gelinen durum değerlendirildi. Bundan sonra izlenecek stratejiler masaya yatırıldı. Ulusal ve uluslararası hukuki girişimler ve organizasyonlar konusunda yapılması gerekenler konuşuldu.

Filo Adalet Grubu kuruldu

Toplantıda dünyanın farklı yerlerinde İsrail’e karşı yürütülen hukuki davaları  yürüten avukatlar arası iletişimi kolaylaştırmak amacıyla Filo Adalet Grubu’nun kurulmasına karar verildi. Üyeleri hızlı bir şekilde belirlenen Filo Adalet Grubu, dünya genelinde mağdur aktivistler adına çalışan avukatlar arası iletişim ve bilgi teatisini kolaylaştırmak için koordinasyon mekanizması olarak çalışacak.

Toplantıya Türkiye’den katılan avukatlar, BM’nin Mavi Marmara raporu ve Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruyla ilgili bir bilgilendirme yaptılar.

Ortadoğu uzmanı ve Arap – İngiliz Uzlaşı Konseyi (CAABU) Direktörü Chris Doyev Filo Adalet Grubu’nun kuruluşunu İsrail’i suçlarından dolayı sorumlu tutmak yolunda ileriye doğru atılmış hayati bir adım olarak değerlendirdi.

Katarlı Uluslararası İnsan Hakları Uzmanı Bettahar Boudjellal ise, “İsrail’in Özgürlük Filosu’na yönelik saldırısı, uluslar arası hukukun ve insan hakları hukukunun ihlalidir. Hukuki girişimleri, belirlenmiş koordinasyon araçları doğrultusunda birleştirme gayretimiz İsrail Devleti’ni beraberce adalete sevk etmemize imkân tanıyacaktır. Daha önemlisi, bu oluşum İsrail’in gelecekteki ihlallerinin karşısında duran bir kurum olarak hizmet verecektir” dedi.

Doha’da gerçekleştirilen toplantıya şu kuruluşlar katıldı; İHH İnsani Yardım Vakfı, MAZLUMDER, Özgür Gazze Hareketi, Avrupa Gazze Ablukasını Sonlandırma Kampanyası, Arap – İngiliz Uzlaşı Konseyi, Gazze’ye Gemi – Yunanistan, Endonezya Müslüman Avukatlar Grubu, Gazze’ye Gemi – İsveç, Güney Afrika Müslüman Hukukçular Derneği, Elmadağ Hukuk Ofisi, Hickman and Rose Hukuk Ofisi.

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH ve Kuveytli kuruluş Gazze’ye insani yardım gemisi gönderdi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli kuruluş Kuwait Society for Relief tarafından ortak hazırlanan insani yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan Mısır Ariş Limanı’na doğru yola çıktı. Burada Mısır Kızılayı’na teslim edilecek yardım malzemeleri, ardından Gazze’ye ulaştırılacak. Gemide, birçok farklı kalemde 907 tonu aşkın malzeme yer alıyor.
14.04.2024
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024