İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Kenya’da yoksulların yüzü Ramazanla güldü
Ramazan ayına saatler kala Müslüman coğrafyasında yaşayan ihtiyaç sahipleri için seferber olan İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, 2014 Ramazan çalışmaları kapsamında gittiği Kenya’daki yetimlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım malzemesi dağıttı.
Kenya 28.06.2014

İHH İnsani Yardım Vakfı Ramazan Ayının yaklaşmasıyla Bosna’dan Çad’a, Türkmenistan’dan Kenya’ya kadar uzanan Müslüman coğrafyasındaki ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor. Bu kapsamda İstanbul’dan yola çıkan 4 kişilik İHH ekibi Kenya’nın başkenti Nairobi’ye ulaştı. Kara kıta Afrika’nın 40 Milyon nüfusuyla merkez ülkelerinden biri olan Kenya’da yaklaşık 12 Milyon Müslüman yaşıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı, Kenya’daki Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ise ülkede bulunan partner kuruluşu ’Kenya Müslümanları Dayanışma Derneği’ aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine yardımlarını ulaştırıyor. İHH ekipleri, ilk etapta Kenya’nın başkenti Naorobi’de bulunan 35-40 kişilik Dahahabu Kız Yetimhanesine ziyaret gerçekleştirdi. Yaşları 1 ile 15 yaşları arasında değişen yetimler İHH ekiplerini yetimhanelerinde görünce sevinç içerisinde kaldı. Küçük bir odada hem ders gören minikler, namazlarını ve dualarını da birlikte yapıyor.



AYAĞINA GİYECEK TERLİĞİ BİLE YOK

Miniklerin içinde bulunduğu yaşam standartları ise İHH ekibinin süratle yetimhaneye yardımda bulunmasına neden oldu. Günlük öğünlerinin çoğunda lapa pirinçle beslenen yetimler, giyecek elbise de dahil her türlü insani yardıma muhtaç durumda. Yetimler yemek ihtiyacı bazen mutfakta bazen ise balkonda sağlıksız bir şekilde pişirilen kalorisi az olan besinlerle karşılanmaya çalışılıyor. Yatakhaneleri ise 15 metrekarelik bir odada bulunan 4 ranzadan oluşurken, çoğu kız çocuğunun ayağına giyeceği terliği bile yok. Bütün bu olumsuzluklara rağmen hayata dört elle sarılan yetimlerin sadece başlarının okşanması bile yüzlerinde eşsiz gülümsemelere neden oluyor.



DİNİ EĞİTİMDE ALIYORLAR

Yetimhanede kalan minik kız çocukları Kenyalı öğretmenleri vasıtasıyla matematik, coğrafya gibi derslerin dışında din eğitimi de alarak, yetimlerin geniş bir yelpazede eğitimlerini sürdürdüğü öğrenildi. Yaşları görece küçük olan yetimler eğitimlerini yetimhanede sürdürürken yaşları büyük yetimler aynı zamanda okuldaki eğitimlerine de devam ediyor. Dahahabu Kız Yetimhane’sinin ihtiyaçları Yetimhanenin Müdüresi Mamada Habu’nun tamamen bireysel bağış toplama çalışmalarıyla sürdürülüyor. Yetimhanenin bulunduğu evin kira olduğu ayrıca, öğretmene de ayrıca maaş verildiği öğrenildi.




DUA OKUYARAK CEVAP VERDİLER

Müdüre Habu, İHH ekibinin kendilerine yapmış olduğu yardım ve ziyaretten dolayı kızların ve kendisinin çok mutlu olduğunu söylerken, minikler İHH ekibinin yaptığı yardıma hep bir ağızdan dua okuyarak cevap verdi. Yetimhanede ayrıca bir de ziyaretçi defteri bulunuyor. İsteyen hayırsever, ziyaretçi defterine adını ve ziyaret tarihini yazabiliyor. Ziyaretçi defterinde yetimhaneye en son gelen kişilerin yaklaşık 20 gün önce geldiği de öğrenildi.

MÜSLÜMAN AİLELERE ADAK AKİKA KURBAN

İHH ekipleri başkent Nairobi’nin en büyük kenar mahallesi Kibira bölgesinde yaşayan 150 Müslüman aile için 10 adet adak akika kurbanı projesini hayata geçirirken Huruma Bölgesi’nde de 200 aileye Ramazan kumanyası dağıttı .Huruma’da, un, şeker, yağ, pirinç gibi temel gıda maddelerinin yer aldığı paketleri alan ihtiyaç sahipleri, Ramazan ayı boyunca beslenme ihtiyaçlarını giderebilecek. Kumanya paketlerini almaya 2 yaşındaki kızıyla gelen Bahia Damisi, Türkiye’de yaşayan hayırseverlerin yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür etti. Yapılan yardımlar ve Müslümanlık yaşayabilmeleri nedeniyle hayata tutunduklarını söyleyen Damisi, “Allah yardımı edenden de ulaştırandan da razı olsun. Bizleri unutmayın” dedi.



AYLARDIR EVLERİNE ET GİRMİYOR

Daha sonra başkent Nairobi’de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kibira bölgesinde de 150 aile için 10 adet adak akika kurbanı projesi hayata geçirildi. İslami usullere uygun olarak kesilen kurbanlar her aile için eşit pay edilecek şekilde hazırlandı. Bölgede Müslümanların ortak buluşma noktalarından biri olan Şeyh Mahmut Külliye’sinde dağıtılan paketler Ramazan Ayında kurulacak iftar sofralarında kendine yer bulacak Özellikle yoksul ve yetimleri bulunan ailelere dağıtılan kurban etleri ve kumanyalar, aylardır evlerine et ve sağlıklı besin girmemiş muhtaç insanların sevinmesine sebep oldu.



 

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024