Ülkenin beşinci başbakanı olan Haşim Taçi’nin 109 milletvekilinin katılımıyla Kosova Meclisi’nde ilan ettiği bağımsızlıkla Osmanlı’dan ayrılışın ardından geçen 96 senenin ardından mutlu sona ulaşılmış oldu.
1998–99 yılları arasında 78 gün boyunca devam eden NATO bombardımanıyla son bulan Kosova’daki savaş ardından başlayan bağımsızlık süreci geçen dokuz senenin ardından nihayet mutlu sonla neticelendi. Savaş sonrası BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararıyla kağıt üzerinde Sırbistan’a bağlı olan ve fakat yönetim olarak BM’ye (UNMİK) güvenlik olarak da NATO’ya (KFOR) teslim edilen Kosova, 2006 Şubatında başlayan statü müzakereleriyle bağımsızlık yolundaki son düzlüğe girmişti. BM adına eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari tarafından yürütülen müzakereler, Viyana şehrinde bir sene boyunca devam ederken 2008 Şubatında sonuç açıklandı. Gözetim altında tedrici bir bağımsızlık sürecinin öngörüldüğü sonucu Sırp tarafı kabul etmezken Arnavutlar sonuçtan memnundu.
Ahtisaari planın üzerinden geçen bir sene içerisinde de taraflar uzlaşamazken ABD ve AB ülkelerinin güçlü destekleriyle Kosova bağımsızlığını ilan etti. Osmanlının yeşil kuşağı üzerindeki önemli geçiş noktalarından biri olan Kosova %95’e varan Müslüman nüfusu ile Balkanlarda en yoğun Müslümanın yaşadığı genç ülkesi oldu. Kosova’nın bağımsızlığının başta Türkiye olmak üzere İslam dünyası tarafından öncelikli olarak tanınması bekleniyor.